Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФЕН: Бойко Борисов сложи шапка на “Лудогорец”.
ФЕН: Бойко Борисов сложи шапка на “Лудогорец”.

 

 

Жителите на Разград от няколко месеца започват деня си с една основна тема - представянето на местния футболен клуб "Лудогорец" (Разград).
Година по-рано подобни приказки бяха част от ежедневието само на най-коравите фенове. Всичко се променя с идването на бизнесмена Кирил Домусчиев. Собственикът на Български морски флот и мол "Слатина" в София официално обяви финансовата си подкрепа за клуба, който закупи през август.

Милионерът не тръгна да открива топлата вода. Вместо това

тръгна по доказания път

извървян от Гриша Ганчев. Собственикът на настоящите шампиони на България направи сензация преди 13 години. Бившият борец вкара клуба си в "А" група, а само 12 месеца по-късно сензационно спечели шампионата.

"Бях в отбора на "Литекс" като футболист, когато извървяхме пътя от "Б" група до титлата - спомня си настоящият треньор на "Лудогорец" Ивайло Петев. - Сега времената са доста по-различни. Но има и много общо. Най-важното е да се направи първата крачка. И тя вече е направена. Отборът има стабилен финансов гръб. В Разград хората са много ентусиазирани. Идват по 2500-3000 души на мач. Срещу "Славия" за Купата на България имаше 5000 души." Бившият защитник, който прекрати футболната си кариера през май, е готов да поведе "Лудогорец" към елита. Наставникът доказа, че
няма да прави компромиси
и след края на първия полусезон в Източната "Б" група освободи 11 играчи.

"Като цяло съм доволен от това, което показахме - прави анализ на мачовете през есента Ивайло Петев. - Сформирахме изцяло нов отбор. Свършихме добра работа за тези пет месеца. В няколко мача заслужавахме да вземем повече точки, но изпуснахме много положения. В момента сме на 5 т. от лидера "Поморие", но се надявам да играем доста по-успешно през пролетта."
"Лудогорец" е на шесто място в класирането на Източна "Б" група. За елита се класира само първият тим в подреждането. Вторият играе бараж с подгласника в Западната "Б" група.

"Работим много сериозно по селекцията, но още не сме се договорили с новите момчета - обяснява тактиката си Петев. - Освободих 11 човека, защото ми трябват футболисти, които да играят на елитно ниво. Търсим подобрение в офанзивен план. Нужни са ни нападател и две крила."

Успоредно със селекцията бизнесменът Кирил Домусчиев чрез своите подчинени действа и на другите фронтове. Той иска да вземе на дългосрочна концесия градския стадион, който да превърне в модерно съоръжение. Бизнесменът изяви желание да закупи комплекса.
Успоредно с това Домусчиев инвестира 25 млн. лв. за построяването на нов завод за биотехнологии и фармацевтични продукти в Разград. Неговите компании за лекарства "Хювефарма" и "Биовет" работят почти изключително за външния пазар и са сред най-успешните предприятия в България.

На същия принцип преди години Гриша Ганчев успя да проправи път в Ловеч и да

погълне местния бизнес и промишленост

Домусчиев иска да създаде европейска структура в "Лудогорец". Той изпрати на
едноседмичен стаж
в испанския клуб "Еспаньол" наставника Ивайло Петев.

"Благодарен съм за доверието на ръководството - коментира от Испания Петев. - Много по-трудно е да си треньор, но няма да се откажа при първите трудности. Важното е нашият тим да бъде долу на земята. Работим и играем ден за ден. Съжалявам, че у някои наши футболисти се проявява българският манталитет. Играят много силно като домакини, а навън са колебливи."
Премиерът Бойко Борисов негласно изрази подкрепата си за новия проект "Лудогорец".

Той изгледа един от мачовете на тима в компанията на Кирил Домусчиев. Пред очите на министър-председателя футболистите на Ивайло Петев се справиха с регионалния съперник "Доростол" (Силистра) с 3:1.
"Целта ни е в рамките на 2-3 години да се изгради добър отбор, който да е
конкурентен в елита
- смята треньорът на фаворита за влизане в "А" група". - Имаме единомислие и с общи усилия ще осъществим проекта."

"Лудогорец" има реални шансове още следващия сезон да се бори за място в евротурнирите. Стабилният финансов гръб, обществената подкрепа и опитът на Ивайло Петев правят тима фаворит за първите две места в Източна "Б" група. Битката с първите три тима в класирането - "Черноморец" (Поморие), "Спартак" (Пд) и "Любимец", ще бъде жестока и ще кали тима за още по-сериозните изпитания в елитния шампионат. Със сигурност благодетелят Кирил Домусчиев ще отвори по-сериозно кесията за нови попълнения при промоция. Милионерът има капацитет да доближи по бюджет отборите на Гриша Ганчев, Тодор Батков и Митко Събев.

Оценка под 5 за "Ботев" (Вр)
Сашо Ангелов постави оценка 4,80 на своя тим "Ботев" (Вр).
Врачани са лидери в Западната "Б" група. Те са и единственият клуб в двата ешелона, който не е завършил нито веднъж наравно през първия полусезон. "Това успях да постигна с потенциала, който имаме - коментира вторият баща на Валери Божинов. - Лятото имаше финансова стагнация. Трябваше да правим трансфери в движение. Като цяло съм доволен от първото място, но можеше много по-добре."
Наставникът е получил уверения от ръководството на клуба, че бюджетът е подсигурен до края на сезона.
"Град със 70-80 хил. жители би трябвало да иска собствен отбор в елита - разсъждава Сашо Ангелов. - Не е моя работа да търся пари. В България знаете, че понякога треньорите правят по няколко неща. Все пак не е нормално това. Ако почнем на този принцип, остава и автобуса да подкарам." "Ботев" (Вр) планира един лагер извън града. Вероятните дестинации са Сандански или Слънчев бряг. Тимът се събира на 6 януари. "Очаквам здрава конкуренция в лицето на "Спортист" (Своге) и "Етър", допълни наставникът на "Ботев" (Вр).

Лечков навит на "Б" група
Йордан Лечков е обявил негласно, че няма проблем неговият тим "Сливен" да играе в "Б" група.
Клубът остана без треньор, след като сърбинът Драголюб Симеонович самоволно напусна. Лечков продължава да издържа тима със собствени средства. Той е разочарован от отношението на местни бизнесмени, които по никакъв начин не спомагат за издръжката на "Сливен".
Допълнителен удар за предпоследния в класирането на "А" група е въпросителната около приходите от телевизионни права. В момента дори и най-слабите клубове в елита получават около 300 хил. лв. на година. Не е сигурно дали договорът ще бъде продължен за сезон 2011/2012.


Коце Костадинов: Всеки може да бие всеки
Легендарният футболист на "Ботев" (Пд) Костадин Костадинов ръководи делата на сензацията в Източната "Б" група "Любимец". Тимът е на трето място в класирането. Изостава само на две точки от лидера "Черноморец" (Пом).
- Г-н Костадинов, доволен ли сте от третото място на тима след първия полусезон?
- Имахме възможност на два пъти да сме на много по-добра позиция. Ако нямаме високи цели, защо изобщо да играем. Много отбори в нашия ешелон казват, че нямат намерение да влизат в елита, но не им вярвам. Ние сме един от малкото тимове, които играят еднакво добре навън и у дома. Групата е много интересна. Всеки може да бие всеки.
- Ще има ли нови попълнения и как ще се готвите за втория полусезон?
- Рано е за трансфери, но имаме предвид някои футболисти за определени постове. Подготовката започва на 10 януари. Ще направим 2-седмичен лагер във Въглевци. Набелязал съм някои контроли, но още няма нищо конкретно.
- Любимец е малък град с около 8 хил. жители. Ако влезете в "А" група, ще изпълните ли условията за лицензиране?
- Надявам се, че ще се справим. По отношение на стадиона няма да имаме проблем. Няма друго подобно съоръжение, което освен основния терен да има още три в близост до него. Стадиончето ни е малко, но с малко усилия става за "А" група.
- Ще успее ли вашият любим клуб "Ботев" да се върне в елита?
- Много съм доволен от цялата организация. Откакто през 1992 г. приключих с футбола, чак сега за пръв път ходя с удоволствие на мач на "Ботев". Не е нормално отбор с публика между 3500 и 8000 зрители да играе във "В" група. В София този факт се игнорира. Пловдив винаги е бил футболен град. Единственият ни проблем е, че нямаме материална база.

"Черноморец" (П) потъва
ЛИДЕРЪТ в Източната "Б" група - "Черноморец" (Поморие), изпадна във финансова несигурност.
Сателитът на "Черноморец" (Бургас) ще бъде засегнат от свиването на бюджета в клуба майка. Собственикът на "акулите" и благодетел на поморийци Митко Събев сви драстично бюджета. Не е ясна съдбата на старши треньора Петър Хубчев. Бившият централен защитник е спряган за заместник на Красимир Балъков начело на бургаския "Черноморец".
От това може да се възползва вторият в класирането на Източната "Б" група "Спартак" (Пд). Тимът изостава само на точка от лидерите.
"За момента нещата са много добре при нас - призна новоназначеният изпълнителен директор на пловдивчани Тодор Симеонов. - Притежаваме хубав отбор, а в последните години винаги се движим на 3-4-то място."
Доскорошният лидер на тима Тодор Симеонов счупи крак и реши да прекрати състезателната си кариера. В неговите функции ще влиза и намирането на спонсори за клуба. Оказа се, че сериозна финансова инжекция е била вляна от Корпоративна търговска банка, чийто собственик Цветан Василев наскоро закупи "Ботев" (Пд). Според слуховете в Стария град "Спартак" (Пд) ще се хвърли да спечели място в "А" група. Промоцията ще бъде продадена на "канарчетата", които в момента са еднолични лидери в Югоизточна "В" група.
"Засега няма конкретна договорка с "Ботев" - добави Тодор Симеонов. - Официално още не съм заел новия си пост, защото съм с патерици. След Нова година ще са ясни останалите неща."

В "Етрополе" не бързат
"Чавдар" (Етрополе) изигра няколко отлични мача в Западната "Б" група, но финишира в средата на класирането.
Тимът е втори по резултатност във второто ниво на професионалния футбол с 22 попадения от 16 мача.
"Все още не сме готови да атакуваме елита - сподели изпълнителният директор на клуба Спас Джевизов. - Възможностите ни са много по-високи от крайните резултати и класирането. Никога не сме си поставяли на всяка цена влизане в "А" група. В групата има два фаворита - "Етър" и "Ботев" (Враца). Никога не съм харесвал асансьорното спускане между различните ешелони. Това води до тежки сривове. За мен е важно да имаме стабилен отбор и собствен стил." Бившият таран на ЦСКА добави, че неговите момчета са с най-младата средна възраст от всички отбори в България.
"Средно са на 20 години - допълни Джевизов. - Разчитаме на играчи от нашата школа. Това е решението в моменти на криза. Нямаме намерение да вземаме нови попълнения."
Зимната подготовка на клуба ще протече в Етрополе. Тренировките на футболистите вече ще се провеждат постоянно на новия тренировъчен затревен терен. "Направихме игрище с напоителна система, на което ще се готви основният отбор, а и юношите ще играят своите мачове там", съобщи Джевизов.
Той допълни, че "Манчестър Юнайтед" продължава да следи юношеския национал Димитър Евтимов, който беше на проби в тима на "червените дяволи".
"Дадоха му тренировъчна програма и казаха, че отново ще го гледат през следващата година", каза Спас Джевизов.

"Етър": Нямаме цел "А" група
Вторият в класирането "Етър" (Велико Търново) няма задължителна цел "А" група".
"Тимът не е готов на 100% за участие в елита - коментира треньорът на великотърновци Велин Кефалов. - Имам уверенията на ръководството, че нещата ще се подобрят. Тече селекция. Оглеждаме нови момчета. Искаме да попълним самия състав, защото понякога се оголвахме на определени постове. Трябваше да правим въртележки." Наставникът до миналия сезон беше помощник на Ангел Червенков в "Литекс". Дуетът спечели шампионската титла на България.
"Трябва ни много време, за да върнем старата шампионска слава на "Етър" - разсъждава Велин Кефалов. - Отборът и градът имат желание. Вече два месеца и половина съм начело на клуба. Битката за първите места ще бъде жестока. "Ботев" (Вр), "Спортист" и "Етрополе" са стойностни тимове." Зимната подготовка на клуба ще протече в старата столица и в Сандански. Ръководството на "Етър" се надява проблемът с тревното покритие на стадион "Ивайло" да бъде решен през пролетта.

"Несебър" пое към "В" група
Тимът на "Несебър" се запъти към "В" група след неубедителното си представяне в Източна "Б" група.
През миналия сезон морският клуб завърши на второ място и игра бараж срещу "Академик" (Сф). По това време начело на отбора беше Георги Василев.
Финансовата криза удари и "студентите". Софийският тим е близко до зоната на изпадащите. През последните месеци от спонсорирането на тима са се отдръпнали част от бившите фирми на простреляния Манол Велев.

"Банско" не се напъва
Силният тим на "Банско", който през миналия сезон беше неизменно сред лидерите на Западната "Б" група, не се напъва да печели точки. Кметът на зимния курорт и президент на клуба Александър Краваров е реалист и смята, че тимът няма финансовата възможност да се издържа сред елита. Това доведе до свиване на бюджета и разчитане основно на местни футболисти.

Коце Костадинов
Коце Костадинов
ШЕФ: Кирил Домусчиев инвестира 25 млн. лв. в Разград и има дълготрайни интереси в региона.
ШЕФ: Кирил Домусчиев инвестира 25 млн. лв. в Разград и има дълготрайни интереси в региона.
Данчо Лечков
Данчо Лечков
Александър Краваров
Александър Краваров
СМЯНА: Ивайло Петев признава, че да си треньор, е доста по-трудно, отколкото футболист.
СМЯНА: Ивайло Петев признава, че да си треньор, е доста по-трудно, отколкото футболист.
Манол Велев
Манол Велев
СМЯНА: Хубчев може да наследи Балъков в “Черноморец” (Бургас).
СМЯНА: Хубчев може да наследи Балъков в “Черноморец” (Бургас).
ПОКОЛЕНИЕ: Спас Джевизов налага само собствени юноши в “Етрополе”.
ПОКОЛЕНИЕ: Спас Джевизов налага само собствени юноши в “Етрополе”.