Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Черноморският рибен сос бил сред най-скъпите стоки в древността

Самите останки са открити на дълбочина между 40 и 60 метра. Първоначално през 2015 г. за тях сигнализирали местни водолази и рибари.

"Не виждам по снимките запазени корпуси от кораби, а само товари - предимно амфори - коментира пред "168 часа" шефът на Центъра по подводна археология Калин Димитров. - Това е обичайната ситуация за Средиземноморието, където от античните кораби до наши дни е останал само товарът. Евентуално под тях може да има останки от кораб, но лично аз не видях някой, който да е добре запазен."

Причината е, че там има много повече кислород и отсъства сероводородът, характерен за Черно море, който

консервира в идеално състояние древните останки. Освен това на тези дълбочини има много повече микроорганизми, които се хранят с дърво.

На въпрос възможно ли е това да е представлявало древен път през Черно море в посока Средиземноморието, Италия и Испания, Димитров допусна, че вероятно причината са някои византийски амфори.

"Предполагам, че колегите са преценили, че част от тях са с черноморски произход", обясни Димитров.

Корабите са превозвали стоки по

различни маршрути

между Черно море, Гърция, Турция, Армения, Италия, Испания, Сицилия, Кипър, Близкия изток, Египет и Северна Африка.

Според единия от шефовете на проекта - Питър Кембъл, находките вероятно ще пренапишат учебниците по история, тъй като разкриват нови подробности и детайли за древните морски пътища.

До момента

на повърхността са извадени над 300 антики

- главно амфори за вино, масло, рибни сосове и мед. Според археолозите черноморските рибни сосове били сред най-скъпите и ценени стоки.

При подводното проучване на кораби в Черно море също бяха открити амфори.

"Извадихме няколко съда, но е трудно да се каже дали са за вино или зехтин, тъй като в амфори тогава са се пренасяли и други товари", казва Димитров.

Според археолози всичко, което може да се държи и съхранява в буркани, в миналото се е транспортирало с амфори.

Освен амфори археолозите се натъкнаха и на големи кани,

ползвани като контейнери в древния свят.

На места водолазите се натъквали на огромни купчини, някои от съдовете били разбити, други сякаш непокътнати. Включително на котлони, лампи, котви от античния период до византийския и др.

На какво още се натъкнаха археолозите и водолазите, четете в хартиеното издание.