Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Сара Балантайн е автор на блога The Paleo Mom
Д-р Сара Балантайн е автор на блога The Paleo Mom

С подходящи храни и начин на живот могат да се контролират автоимунните заболявания, твърди д-р Сара Балантайн в книгата си “Автоимунен палео протокол”. Тя самата се преборва с множество здравословни проблеми и отслабва над 50 кг, за да се превърне във вдъхновител на мнозина други, тръгнали по пътя на оздравяването. Съветите си споделя на блога The Paleo Mom.

Автоимунните заболявания са станали епидемия в обществото ни. Според Американския институт по здравеопазване само в САЩ страдащите от такъв тип проблеми са над 50 милиона. Най-новите изследвания сочат, че автоимунните заболявания са тясно свързани с храненето и начина на живот също както затлъстяването, диабета от втори тип и сърдечносъдовите заболявания. Днес все попопулярен става режимът, известен като автоимунен протокол, чрез който мнозина твърдят, че са установили контрол над проблемите си и днес могат да ги контролират без медикаменти.

Самата д-р Сара Балантайн изпробва вариант на режима на базата на палео диетата първо на себе си, преди да започне да го препоръчва на другите и да пише трудове за него. “Пламенният ми стремеж да разбера автоимунните заболявания произтича от собствената ми битка с тях – разказва д-р Балантайн. - Като тийнейджърка и млада жена със значително наднормено тегло смятах, че основният ми здравословен проблем е затлъстяването. Но истината е, че имах много други проблеми – многобройни алергии, тежко акне, силна умора, екзема и т.н. Кръвното ми налягане беше гранично, бях в преддиабетно състояние и страдах от болезнено разширени вени. Още не бях навършила трийсет години, а вече пиех лекарства за киселинен рефлукс, газове, запек, астма, алергии, тревожност и мигрени. Накрая все пак отслабнах – свалих 54 кг, мотивирана от желанието да бъда по-здрава заради децата си. Въпреки че постигнах значително по-добро здравословно състояние, все още страдах от астма и алергии, храносмилателни проблеми и кожни оплаквания. Бях диагностицирана с лихен планус. Едва когато започнах да следвам режима “автоимунен протокол”, спрях медикаментозното лечение. Днес успешно контролирам заболяванията си само с начина на хранене и на живот.”

Автоимунният протокол е хранителен режим на базата на палео подхода. Според специалисти благодарение на него се постига имунната система да не бъде подложена на свръхстимулация и по този начин възпаленията в тялото утихват. Постига се и нормална чревна микрофлора и регулация на хормоните. Освен на храненето обаче е необходимо да се обърне внимание и на по-добър ритъм на живот. Сънят, контролът над стреса, физическата активност и грижата за циркадния ритъм ускоряват оздравяването. Режимът включа отстраняване на потенциални алергени в храните, които влошават състоянието на червата. Целта е чрез ограничаването им да се постигне баланс както в храносмилателната, така и в имунната система.

Забранените храни са всички зърнени, съдържащи глутен, млечни, яйца, бобови, ядки, семена, фабрично преработени растителни мазнини, добавени захари, некалорични подсладители, алкохол и кафе. Тук влизат и плодовете с висок гликемичен индекс като банани, ананас, диня и сушени плодове. Не се препоръчват също така картофи, чушки, домати и патладжани.

Позволените храни са месо, риба, морски дарове, листни и салатни зеленчуци, зеленчуци от семейство лукови, гъби, кореноплодни, горски, цитрусови и тропически плодове, полезни мазнини. Много е важно да се консумират продукти в естествен им вид, без преработка. Добре е да се добавят и богати на глицерин храни като субпродукти и костен бульон, както и пробиотични или ферментирали храни като ферментирали плодове и зеленчуци, кефир, кимчи, кокосово кисело мляко. Вода, сок от лимон или лайм, билкови чайове, кокосово мляко, кепфир, комбуча, зелени сокове и смутита влияят добре. Зелен и черен чай е добре са се консумират умерено. Препоръчва се кафето да се изключи напълно.

Д-р Сара Балантайн подчертава, че е добре режимът да се спазва поне един месец, като най-добри резултати се постигат при диета от 3-4 месеца. Специалистката е категорична, че когато заболяването влезе в пълна ремисия, може да се помисли за постепенно въвеждане на някои от ограничаваните храни. Тя пояснява, че много от пациентите след три-четири месеца на режима въвеждат постепенно много от любимите си храни и постигат баланс с палео хранене на принципа 80/20 или 85/15 – по-малко стриктна версия на хранителния режим, която позволява от две до три “прегрешения” на седмица. Други изграждат свой собствен режим, като изключват единствено храните, към които проявяват особена чувствителност. Това се установява именно в периода на въвеждане на ограничаваните храни. Добре е това да става постепенно, за да може да се следят реакциите на организма.