Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Съжалявам за случилото се”, бяха единствените думи на Никола Ерелийски, който 7 г. се укриваше в Англия.
“Съжалявам за случилото се”, бяха единствените думи на Никола Ерелийски, който 7 г. се укриваше в Англия.

- Той и екзекуторът на журналистката Виктория Маринова действат еднакво - бягат от правосъдие в чужбина

- Казусът с Никола Ерелийски е безпрецедентен, казват юристи и спорят дали е изтекла абсолютната давност на наказанието

Каква е приликата между пловдивския полицай Никола Ерелийски и сочения за убиец на русенската журналистка Северин Красимиров?

И двамата се крият от правосъдието, бягайки в чужбина. 21-годишният ром обаче нямаше късмета на пловдивчанина и бързо бе заловен в Германия. А Ерелийски успя да се спотайва цели 7 години във Великобритания. И е на път да отърве затвора, защото едва на 17 август т.г. е арестуван и предаден на българските власти.

Сега настоява да не лежи 2-годишната си присъда

за причинена

смърт на

таксиметров

шофьор в пияно

състояние,

изтъквайки, че давността е изтекла. Казусът е безпрецедентен за съдебната ни практика. И тепърва ще се решава.

На 30 август 2009 г. призори около 6,30 ч служителят от Охранителна полиция Никола Ерелийски се качва на аудито си след погълнато солидно количество алкохол. Вечерта е бил на заведение с компания, след това продължили в дискотека.

Тръгва за работа към Четвърто РУ. Профучава със 124 км/ч в града и удря на кръстовището на бул. “Пещерско шосе” и ул. “Момина сълза” таксиметрова кола, управлявана от 37-годишния Радостин Николов. Сблъсъкът е смъртоносен. Експолицаят бил толкова замаян, че не е видял маневрата, която жълтият автомобил прави, за да завие наляво. И се врязва в него от страната на шофьора. Николов издъхва месец и половина по-късно от множеството травми.

“Полицаят е бил много пиян. Алкохолната му проба отчита 1,59 промила. Дали автомобилът изобщо е имал шофьор?”, пита адвокат Димитър Бозуков, който е представлявал по време на процеса близките на таксиметровия шофьор. По думите му Ерелийски е изпил не едно уиски, както той твърди пред съда, а бутилка. Защото концентрацията му в кръвта е установена едва на сутринта. А самият служител на реда е обяснил, че е прекратил пиенето около 12 ч през нощта. “Това значи, че реалната му концентрация е била над 3 промила”, казва Бозуков. Според него това не е бил първият случай на Ерелийски да кара пиян.

След смъртта на таксиметровият шофьор процесът срещу полицая се ускорява. Ерелийски се опитва да се измъкне от отговорност. В показанията си твърди, че Радостин Николов е пробвал да направи внезапно обратен завой. Експертизите обаче го опровергават. Според вещите лица служителят на реда не само е карал с над два пъти повече от позволената скорост в градски условия, но

се е движел в

насрещната

лента

Притиснат от безспорни доказателства, той решава да направи пълни самопризнания и иска съкратена процедура. Така се възползва от възможността за намаляване на наказанието му.

Тогава прокуратурата настоява за условна присъда. Но съдия Елена Захова е безкомпромисна - дава му 2 г. и 11 месеца затвор и го лишава от правото да управлява МПС за срок от 5 г. Задължава го да плати 200 хил. лева на съпругата на жертвата и на 2-годишната им дъщеричка.

На следваща инстанция наказанието е намалено на 2 г. Върховният касационен съд го потвърждава на 22 март 2011 г.

Още същия ден

Ерелийски взема

самолета

и духва за

Великобритания,

за да се спаси от затвора. И така до 17 август т.г., когато е заловен и предаден на българските власти. Преведен е в пловдивския затвор на 1 октомври.

И тук е големият правен казус. Адвокат Катина Бончева от кантората на известния правозащитник Михаил Екимджиев е категорична, че абсолютната давност от 7,5 г. е изтекла на 22 септември. А Ерелийски е пратен зад решетките на 1 октомври т.г.

“В момента той незаконосъобразно изтърпява наказанието лишаване от свобода”, твърди тя. И предупреждава, че ако не бъде пуснат, би се стигнало да нарушаване на Конвенцията за правата на човека. А това означава дело в Страсбург.

Според юристката клиентът ѝ трябва да бъде пуснат незабавно от затвора. Тя пледира, че наказанието е започнало да се изтърпява от датата на превеждането му в затвора. А тогава вече давността е изтекла. Бончева атакува, че през всички тези години

не са били

предприети

ефикасни мерки

по издирването

на Ерелийски. И нарече действията на българските органи “симулативни”. “Нима е било невъзможно да бъде издадена европейска заповед за арест още през 2011 г., когато присъдата е влязла в сила?”, попита тя. И уточни, че такава заповед е подписана чак на 26 март т.г.

“Всички искаме присъдите да се изпълняват, но това не може да става при нарушаване на Наказателния кодекс и на Конвенцията за правата на човека”, посочи Бончева.

Съдия Елена Захова прати Никола Ерелийски да излежи присъдата си.
Съдия Елена Захова прати Никола Ерелийски да излежи присъдата си.

Прокурорът Георги Пенев ѝ опонира. Той е категоричен, че давността не е изтекла. “Лицето е задържано въз основа на европейската заповед за арест точно за изпълнение на влязла в сила присъда. Наказанието не би следвало да се изтърпява, ако е минала давността. Но тя е изтекла 37 дни след залавянето му от британските власти. Ние приемаме, че Ерелийски е започнал да лежи присъдата си от датата на задържането му 17 август”, посочи обвинителят.

“Съжалявам за случилото се”, бяха единствените думи на полицая беглец. През останалото време мълча. Неговият баща Петър Ерелийски смята, че синът му трябва да бъде пуснат. Той не пожела да говори къде се е крил Никола. Твърди, че заминал за Англия да се лекува, защото след катастрофата бил много зле.

Братът на загиналия Радостин Николов - Васил, смята, че е редно виновникът да си понесе наказанието. “Как е възможно да бягаш от правосъдие и сега да искаш да се измъкнеш?

Не мога да върна

брат си, но искам

този, който го

уби, да си

изтърпи

присъдата”,

каза той.

Тежката дума се падна на съдия Елена Захова - същата, която преди това е дала на Ерелийски 2 г. и 11 месеца ефективно. В две поредни заседания в един и същи ден тя изслуша подробно страните. И отсече, че изтърпяването на наказанието е започнало да тече от момента на задържането на Ерелийски. Но намери и алтернативна теза, позовавайки се на Върховния съд. Според нея давността не може да се брои от 22 март 2011 г., защото шофьорската книжка на полицая е била отнета веднага след инцидента. На практика давността е била прекъсната. Така Захова отъждестви по-лекото наказание с по-тежкото и отхвърли искането на защитата като неоснователно.

Не е изключено решението ѝ да бъде ревизирано на по-горни инстанции, тъй като и самите магистрати не са единни по този казус. Апелативният съд ще го гледа на 16 октомври, тъй като адвокат Бончева е категорична, че ще обжалва.

Адвокат Катина Бончева е категорична, че абсолютната давност е изтекла на 22 септември т.г., а Ерелийски е пратен в затвора на 1 октомври.
Адвокат Катина Бончева е категорична, че абсолютната давност е изтекла на 22 септември т.г., а Ерелийски е пратен в затвора на 1 октомври.