Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПАСНА БЛИЗОСТ: Милен Манолов, Красимир Георгиев и Величко Адамов (от ляво на дясно) на чалгакупон.
ОПАСНА БЛИЗОСТ: Милен Манолов, Красимир Георгиев и Величко Адамов (от ляво на дясно) на чалгакупон.

 

 

За първи път съд реши дело, в което пряко са замесени хора от тефтерчето на Красьо Черничкия, разкриват запознати със случая пред "168 часа". Процес с обвинение за неистински документи изправя пред Темида лица, които пряко или косвено се свързват с  т. нар. "кадровик на съдебната система" Красимир Георгиев. Случайно или не, решението е в тяхна полза, показват документите, с които "168 часа" разполага.
Уникалното дело е гледано във Великотърновския съд, от който няколко магистрати се оказаха в тефтерчето на Красьо Черничкия, бившия възпитаник на Стопанската академия в Свищов и докторант на шефа й Величко Адамов. Подсъдими в процеса са преподаватели от висшето училище, в което лобистът трупа знания по сложните финансови науки.

Историята започва да се разплита
след като от местната структура на "Атака" подават сигнал в прокуратурата преди година. "За решението на съда ще сезираме Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС)", категоричен Васил Илиев, председател на "Атака" в Свищов.
Юристи определят съдебния казус срещу свързаните с Красьо лица като елементарен от гледна точка на правото. Според прокуратурата става  дума за нотариално заверени декларации с невярно съдържание. Документите са подписани от Пламен Пътев и Пенко Димитров при назначаването им за шефове на общинското дружество "Водоснабдяване и канализация - Свищов" (ВИК). Според прокуратурата двамата не са имали право да бъдат избирани в управата на дружеството, тъй като не отговаряли на устава му поради участието си в многобройни частни дружества. Прокуратурата счита, че за да скрият този факт Пътев и Димитров попълват декларации с невярно съдържание. Впоследствие те са представени пред Агенцията по вписванията, за да бъде регистрирана промяна в дружеството ВиК. Въпросните документи са


подписани в кабинета на кмета


на Свищов Станислав Благов, обясняват Пътев и Димитров при разпитите си пред съда. По време на процеса Пътев и Димитров прехвърлят вината за подписването на декларациите на адвокат Петър Личев. Твърдят, че са подведени от него да сложат парафи на документите, след като той ги уверил, че всичко е редовно. Като свидетели са изслушани председателят на общинския съвет в Свищов Милен Манолов, зам.-кметът на града Емил Димитров, шефът на ВиК Ангел Беляков. Адвокат на двамата подсъдими е бившата депутатка от БСП Надка Балева.
Съдът възприема версията на двамата обвиняеми, че са подведени и ги оправдава, без да изслуша посочения от тях като основен виновник за случилото се адвокат Личев и нотариус Иванка Ангелова, заверила декларациите.

"Обидно и елементарно

 е да се внушава, че по някакъв начин съм подвел въпросните господа да подпишат декларации, чието съдържание изчерпателно е възпроизведено от Търговския закон. За да съм ги подвел, би следвало предварително да съм знаел в какви търговски дружества участват и в какво качество и въпреки това да съм настоявал, без да се запознават със съдържанието и да са прочели устава на дружеството да положат подписите си в декларациите - обяснява адвокат Личев.  - Пътев и Димитров са разполагали с достатъчно време да се запознаят с декларациите преди да ги подпишат. Изслушали са тяхното съдържание и от нотариуса при заверките на подписите им. Всичко това се случва пред процедурно бдителния погледа на Димитров, който е юрист, бивш прокурор с над 25 години стаж, както и неговия колега Пътев, който участва в управителни органи на осем търговски капиталови дружества. И те, представете си, наивно не са прозрели моята "недобронамереност или некомпетентност, възпроизвеждайки текстове на закона съм ги въвлякъл в такава ситуация". Според адвокат Личев е много лесно да се хвърли вината върху другиго особено, когато той не присъства: "колкото и да е парадоксално в наказателното производство нито аз, нито нотариуса, изповядал декларациите сме призовани като свидетели."
Според юристи в подобна ситуация - когато се появяват нови факти по делото, както в случая с прехвърлянето на вината върху адвокат Личев,  би следвало казусът да не бъде решаван по същество, а делото да бъде върнато на прокуратурата за доразследване.

 

Кой кой е от указателя на лобиста?

Преподавателят-юрист от Стопанската академия  Пенко Димитров минава за близък до БСП, твърдят в Свищов. В указателя на Красьо Черничкия е записан под №707.В миналото той два пъти е в управата на "Булгаргаз" - по времето когато неин шеф е Васил Филипов, и през 2007 г. - при управлението на тройната коалиция. От това време били и изгодни сделки за желязо между фирмата на Пенко Димитров и "Кремиковци", както и мистериозното му изчезване,  което по-късно минава в графа "самоотвлякъл се", припомнят си в Свищов. "168 часа" многократно опита да открие Пенко Димитров на служебния му телефон в Стопанската академия, но без резултат.
 Другият оправдан Пламен Пътев е преподавател в свищовския ВУЗ, управител или съсобственик в редица фирми, част от които се свързват с дружества от обръчите около Младен Михалев-Маджо и братя Маргини. В Свищов определят Пламен Пътев като близък до СДС, той отрича това пред "168 часа".
"Участието ми в Управителния съвет на ВиК-Свищов няма нищо общо с преподавателската ми дейност в академията - твърди Пътев. - Т. нар. Красьо Черничкия може и да ми е бил студент, но не си спомням.
Свидетелят по делото Милен Манолов е председател на общинския съвет в Свищов, лидер на местната структура на БСП и №690 в тефтерчето на лобиста Красьо. Манолов минава за приближен до ректора на Стопанската академия на Величко Адамов, с когото неведнъж са засичани на купони.
Като свидетел по делото е призован и Емил Димитров - зам.-кмет на община Свищов и председател на местната структура на СДС и №190 от тефтерчето на Красьо. Сочен е за дясна ръка на кмета Станислав Благов, който е под №63 в указателя на Красьо. В списъка е и адвокатът на двамата подсъдими - Надка Балева, бивш депутат от БСП.
От главните действащи лица в историята в указателя на Красьо Черничкия не фигурират имената на оправдания Пламен Пътев и съдията Емил Бобев.
Съдия Емил Бобев, който гледа делото, според източници на "168 часа" е близък до зам.-шефа на Великотърновския апелативен съд Милчо Ванев, който също е в указателя на Красимир Георгиев. Съдия Ванев публично признава, че лично ректорът на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов го запознава с докторанта си Красимир Георгиев. След избухването на скандала Ванев подава оставка като шеф на Апелативния съд. При проверката на ВСС се установява, че е разговарял 66 пъти с Красьо Черния само за месец и половина. Като причина за контакта си с лобиста съдията посочва тежко заболяване на баща си. Заради това съдия Ванев твърди, че потърсил Красьо с молба да съдейства баща му да бъде настанен в добра болница.