Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Водещата на предаване по TVN и нейн административен ръководител умъртвена по поръчка или за грабеж

Главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов пристигнаха в Русе, за да координират разследването

Два дни след убийството на административния ръководител на русенската телевизия TVN Виктория Маринова има заподозрян за зверството. Това научи “24 часа” от близки на жертвата.

Главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов се срещнаха с екипа, който работи по разкриване на убийството на Виктория.

“Не се изключва

и нито една

версия,

включително

и за участието

на съпруга

на жертвата”, каза в отговор на въпрос главният прокурор Цацаров.

“С оглед важността на случая и наистина бруталното убийство и изнасилване, работата ни в Русе е да направим оперативно съвещание с всички, които работят - прокуратура, областна дирекция на полицията, колегите от РЗБОП, за да разберем какви действия са извършени до момента, да направим анализ на тези действия и да начертаем последващи действия за разкриване на извършителя”, обясни вътрешният министър Маринов.

“Екип от Института по психология работи тук по линия на криминалната психология, присъствали са на всички действия до момента, за да

изработят

действащ

психопрофил

на убиеца

Работим както по версия за случайно събитие, извършено от лице с психически отклонения и силно изразен полов нагон, като не изключваме и версия за планирано дейстие от такова лице, или друго с личен мотив.  

Благодаpя ви, пpиятели, за cъпpичастието в този тpyден момент, написа във фейсбук бащата на убитата Георги Маринов.   СНИМКА: ПРОФИЛ НА ВИКТОРИЯ МАРИНОВА
Благодаpя ви, пpиятели, за cъпpичастието в този тpyден момент, написа във фейсбук бащата на убитата Георги Маринов. СНИМКА: ПРОФИЛ НА ВИКТОРИЯ МАРИНОВА

Не подценяваме нито една версия, работим по всички. Нашата задача тук бе да разпределим екипите така, че да не се изпусне нещо и да се стигне до загуба на време”, каза министърът.

Според него

е рано да се

говори за ДНК

съвпадения,

няма задържани

“Всички иззети находки незабавно се изпращат за експертиза. Изследваме и живота на жертвата, както в личен, така и в професионален аспект”, допълни Младен Маринов.

“На практика на направения анализ са планирани всички действия по разследването, които предстои да се извършат във всички възможни насоки и осигуряващи всички възможни версии. Приели сме, че не изключваме нито една от тях – нито свързана със случайно, нито с планирано посегателство”, допълни Цацаров.

“Едно е ясно, че извършените действия са изключително брутални и изключително жестоки. Мобилизиран е всичкият експертен капацитет на МВР. Нашата задача тук е да направим анализ на всичко, извършен до момента, както и да планираме с колегите от Русе това, което предстои. И да окажем необходимата логистична помощ с оглед осигуряване на експертизи и всички други данни и доказателства, които следва да бъдат изискани”, добави главният прокурор.  

Главният прокурор Сотир Цацаров (вляво) и вътрешният министър Младен Маринов пристигнаха в Русе, за да координират разследването.
Главният прокурор Сотир Цацаров (вляво) и вътрешният министър Младен Маринов пристигнаха в Русе, за да координират разследването.

Сигналът за откритото тяло на Виктория Маринова е подаден в 14,18 часа в събота от гражданин, който се разхождал в района край бреговете на Дунав. Жената е била убита между 11,30 и 12,30 ч в събота. Тогава тя за последен път е прегледала своя телефон, гласи информация на семейството от мобилния оператор.

Апаратът, заедно с ключовете на автомобила, очилата ѝ и част от дрехите на жертвата е бил откраднат от убиеца.

На няколко метра от тялото са открити вещи на Маринова. Колата ѝ не била наблизо, но е установено, че е оставена там от Виктория. Установен е маршрутът на жертвата.

Смъртта на Виктория била причинена от удари в главата и задушаване, обясни окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Късно снощи стана ясно, че ДНК-то, намерено на местопрестъплението, не съвпада с ДНК-то на заподозрения, нито с ДНК-то на десетина известни на полицията изнасилвачи, не съвпада и с ДНК-то на лудите от местния психоцентър. Изключват и някой близък, защото при престъпленията от страст винаги имало рани по лицето, защото близките изпитвали желание да накажат жертвата.

Сега усилията на полицаите се фокусират или върху поръчково убийство по неясен мотив или заради грабеж, защото са откраднати портмонето и телефона.

Най-тежко загубата на майка си преживява 7-годишна дъщеричка на Виктория - София.

Детето много

обичало майка си

и постоянно

питало за нея

Близките му обясняват, че тя го гледа като звездичка от небето. В понеделник детето е било изпратено на училище.  

Стотици се събраха в понеделник привечер на пл. “Св. Неделя” в София в памет на Виктория Маринова.  СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Стотици се събраха в понеделник привечер на пл. “Св. Неделя” в София в памет на Виктория Маринова. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Тялото на жертвата все още не е освободено от разследващите органи, затова не е ясно кога ще бъде погребението.

Виктория Маринова поема управлението на TVN преди няколко месеца след развода си със Свилен Максимов, който е в управата на телевизията и е собственик на интернет оператор.

Според близки тя

е запазила добри

отношения с

бившия си мъж, като се редували да вземат при себе си детето.

След развода Виктория заживяла сама край Дунав. Максимов дори помогнал на бившата си жена, когато тя пожелала да се запознае с журналистиката и я пратил да се обучава.

Виктория е водила свое светско предаване “Подиум” в телевизията. От началото на септември то било прекръстено на “Детектор” и започнало да се занимава и със социални теми.

Убитата никога не се е занимавала с разследваща журналистика, затова едва ли нейната работа е причина за смъртта ѝ, смятат в Русе. Така мислят и роднините, и колегите ѝ. Повечето са на мнение, че става дума за тежко криминално престъпление.

Виктория е обичала да се занимава с благотворителност и е известна с тази си дейност в Русе.

Еврокомисията: Чакаме бързо и задълбочено разследване

ЕК очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните власти, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата. Трябва да направим необходимото, за да могат журналистите в безопасност да дават безценния си принос за демократичните ни общества, заяви говорител на Европейската комисия.

С голяма тъга научихме за убийството на младата българска журналистка Виктория Маринова, добави говорителят на пресконференция в отговор на въпрос в понеделник. Той цитира годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на съюза, в която Юнкер отбеляза, че Европа винаги трябва да бъде място, където свободата на журналистите е свещена. Прекалено много наши журналисти са притеснявани, нападани, убивани. Няма демокрация без свобода на медиите, допълни цитата говорителят.

Зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс коментира в туитър, че е “шокиран” и че “отново смел журналист пада в борбата против корупцията и за истината”. “Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред съда”, добавя той.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че ще наблюдава внимателно разследването на престъплението.

Убийството на Виктория Маринова се превърна в топ новина в много световни медии - от британския вестник “Гардиан” до италианския “Фато котидиано”, холандската тв НОС, американските Си Ен Ен и Фокс нюз. Би Би Си посочва, че това е третото убийство на висококвалифициран журналист в ЕС за последната година след това на Дафне Каруана Галиция в Малта и на словашкия журналист Ян Кучак.

“BBC реагираха на бруталното убийство на колежката ни! В публикацията се споменава изрично, че последното предаване на Виктория е било посветено на разследването на Биволъ за #GPGate. Тя не се уплаши да цитира и да говори за чудовищната корупция, свързана с властта на най-високи нива”, написаха във фейсбук от “Биволъ”, които единствени насочват вниманието към професионален мотив за убийството. (24 часа)

ВИКТОРИЯ МАРИНОВА
ВИКТОРИЯ МАРИНОВА