Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: РОЙТЕРС

Турция няма да напусне Сирия докато сирийският народ не проведе избори, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Когато сирийският народ проведе избори, ние ще оставим Сирия на нейните стопани, след като те проведат техните избори, заяви Ердоган на форум в Истанбул.

Ердоган постигна споразумение с руския президент Владимир Путин миналия месец за установяване на демилитаризирана зона между бунтовниците и правителствените сили в Северна Сирия. Турция има също присъствие в района на Африн в Северозапдна Сирия и около Джараблус, предава БТА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че борбата срещу тероризма ще продължи със същата решителност, съобщава Анадолоската агенция. Жертвите, които са дали нашите мъченици и ветерани, няма да отидат напразно, каза Ердоган на среща в президентския дворец с ислямски духовници в рамките на седмицата на джамиите и религиозните служители.

Коментарът на Ердоган бе направен, след като седем турски войници бяха убити, а двама ранени днес при нападение на бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в окръг Батман /Югоизточна Турция/. Терористите са взривили самоделно взривно устройство, поставено на пътя, при преминаването на бронирана военна кола.

Ердоган засегна също темата за необходимостта от предоляване на някои погрешните убеждения за исляма.

Погрешните убеждения за исляма трябва да се премахнат, включително за да се води борба срещу експлоатация от страна на терористични групировки, базираща се върху фалшива вяра, ката Ердоган.

Мой персонален дълг е да насърчавам открита дискусия по всички въпроси, отнасящи се до религията и джамиите в тази страна, посочи президентът.

Джамиите са места, където мюсюлманите се събират, и ние ще направи това да се случва в нашата страна. Ние ще насърчим нашите деца и жени да посещават джамиите, изтъкна Ердоган.

Има ли стих или хадис /в Корана/, забраняващ на жените да влизат в джамиите? Никога не съм чувал или чел подобно нещо. Моите учители никога не са ми преподавали такова нещо. Тези погрешни вярвания трябва да бъдат премахнати, заяви президентът.

Причината, поради която групировки като Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ и ДАЕШ /арабски акроним на "Ислямска държава"/ биха могли да се внедрят в обществото, е това, че има духовни празноти, които нашите институции не успяват да запълнят, добави президентът. Турските власти обвиняват групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, че стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г.