Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Издирваният ресторантьор Евлоги Станоев е бил близък с взривения Димитър Димитров-Маймуняка, синът му Георги е по-известен с връзките си с фолкпевици, отколкото като бизнесмен

Треторазреден футбол, дребен легален бизнес, много кич и чалга, но разточителен и скъп живот. Така накратко може да се опише битието на фамилия Бирми, които се издирват от 14 септември заради 4 нелегални фабрики за цигари. Семейството е известно най-вече с връзките на Георги Станоев-Малката Бирма с фолкпевиците Преслава и Алисия. Той по-често попада в светските клюки на жълтите медии, отколкото в бизнес новините, където би трябвало да бъде заради стандарта си на живот -

скъпи коли,

нощни заведения,

известни

любовници,

охрана

“Жорко е елементарно момче. Не знам как може да върти бизнес. За любовници - да. Но бизнесмен не е”, казва човек от неговото обкръжение в миналото.

Малката Бирма е на 28 г., син на Евлоги Станоев-Голямата Бирма и бизнес дамата със спорна репутация Лидия Недялкова, известна като Лидка Скалата. Бащата и синът са сочени за участници в престъпна група за производство на нелегални цигари. Търси се и по-големият син на Евлоги Станоев - Антон, който е на 35 г. и е най-неизвестният член на семейството.

Лидия Станоева със съпруга си от времето, когато са още заедно.  СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Лидия Станоева със съпруга си от времето, когато са още заедно. СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Прокуратурата и ГДБОП проведоха акцията срещу семейството сутринта след рождения му ден. Антон Станоев е от предишен брак на Голямата Бирма. И той минава за бизнесмен и по думите на негови познати е далеч по-интелигентен от брат си Жорко - Малката Бирма.

Голямата клечка

в семейството

всъщност е

бащата Евлоги

Станоев,

който е оригиналната Бирма. И пътят му логично тръгва от Перник. Бил е футболист в местния “Миньор”, който преди 30 г. е в “Б” група. Архивите не пазят изявите му на терена за разлика от жълтите хроники години по-късно, които са пълни с клюки за сина му и връзките му с чалга певици.

Всъщност началото на бизнеса на Бирмата е през 90-те. Тогава той и Димитър Димитров-Маймуняка от ВИС-2 са собственици на ФК “Хебър” (Пазарджик). Говори се, че са имали и съвместен бизнес. Друг близък приятел на Бирмата от ония времена е Константин Хаджииванов-Коце Маца, който също минаваше за човек на ВИС-2. Маймуняка беше взривен във вход на блок в София през 2002 г., а Коце Маца беше заловен в Германия преди 10 г. заради камион с контрабандни цигари. После го свързаха с черното тото в световен мащаб и го издирваха като един от организаторите на този нелегален бизнес.

Коце Маца го

няма в България

от поне 10 години Покрай тези си приятели Бирмата върти чейндж бюра, но те отдавна не работят.

Официално фирми на Евлоги Станоев-Голямата Бирма са търгували със скрап от металургичния комбинат “Кремиковци”. За кратко той е бил и в управата на клуба в края на 90-те. Собственик и спонсор е и на “Миньор” до 2007 г., когато отборът крета в долните дивизии. Продава го на Христо Ковачки и тогава тимът влиза в “А” група. Бил е президент и на “Миньор” (Бобов дол), а при всички футболни дела му помага тогавашната му съпруга Лидия, известна като Лидка Скалата.

Преди 2 г. Евлоги

Станоев стана и

ресторантьор,

като купи ресторант “Кошарите” от друг любител на чалгата и висаджия - Коко Динев. Преди това и до днес Бирмата стопанисва пицария “Везувий” в кв. “Сухата река”, а “Кошарите” стана сръбски ресторант.

И в двете заведения имаше акция на прокуратурата покрай разследването на 4-те нелегални фабрики, разбити на 28 август в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Тогава бяха арестувани 23-ма души, които са работили в тях.

Иззети са 42 т

тютюн за 7 млн.

лв., 190 хиляди

кутии цигари

от различни марки за 1, 5 млн. лв., модерни машини, мотокари, климатични системи, над 10 коли и инвентар за десетки милиони. 

Това е машина в една от 4-те фабрики, които се свързват с Бирмите.
Това е машина в една от 4-те фабрики, които се свързват с Бирмите.

Над 400 хил. кутии на ден са бълвали нелегалните фабрики, които са работили в пълна секретност, всяка една от тях с капацитет като единствената, която според прокуратурата се свързва с Миню Стайков. 

Лидка Скалата не пропуска да се похвали със секси тяло, което излага на слънце по екзотични плажове.
Лидка Скалата не пропуска да се похвали със секси тяло, което излага на слънце по екзотични плажове.

Много хора не повярваха на информацията, че сравнително неизвестният Евлоги Бирмата от Перник е по-голям бос от бизнесмена Миню Стайков в производството на цигари менте. Засега

разследването

сочи него и

синовете му като

финансисти на

4-те фабрики Оборотите на трите дружества, в които днес участие има Евлоги Станоев, обаче са петцифрено число и са далеч от големия бизнес, който му приписват, показват справките в отчетите, подавани до 2015 г. След тази година отчети не са подавани.

Славата на Бирмите обаче е покрай сина на Евлоги Станоев от Лидка Скалата (за нея виж в карето). Жоро е известен като Малката Бирма. И до днес бизнесът му е повече от скромен с обороти от по 20 - 30 хил. лв. на година по официални данни. В светлината на прожекторите е още от 23-годишен. Тогава се залюбва с фолкпевицата Преслава. Пиянски истории, скандали и интриги вървят ръка за ръка с емоционалната и сексуална връзка на сина на бизнесмена с Преслава. Няколко пъти се разделят и събират. През 2015 г. вече са скъсали, но се засичат в заведение в Слънчев бряг. Преслава е с охранител, а Бирмата налита да го бие.

Настава меле,

Жорко Станоев

е арестуван

Съдят го по бързата процедура и плаща 500 лв. глоба. След Преслава Малката Бирма си хвана за гадже Алисия, която до този момент беше известна с връзките си с футболисти като Николай Михайлов и Валери Божинов, а според мълвата и други играчи от националния отбор отпреди 10 г. Преди няколко месеца Алисия го напусна.

Бащата на Георги - Евлоги, също има бурен интимен живот. Докато е организирал дейността на нелегалните фабрики, той се развел с дългогодишната си съруга Лидка Скалата и се залюбил с туркинята Фатима Мурад.

Синът на Голямата Бирма от първия брак Антон, който също се издирва заради фабриките, не е попадал в светските хроники. За разлика от баща си и брат си той има най-солиден бизнес.

Официално се

занимава със

земеделие,

търговия с

плодове,

а в миналото и с изграждане на топлоцентрали. Имал е фирми, които са прехвърляни на бушони, след като са трупали дългове към НАП. Издавали са фиктивни фактури за доставки, които други реални дружества са използвали за възстановяване на ДДС. 

В съблекалнята: Лидия идва, голите да се покрият

Съпругата на Евлоги Станоев - Лидия, беше единственият член на семейството, който беше открит от разследващите при акцията от 14 септември. Бизнесдамата, известна като Лидка Скалата бе задържана в луксозен спа комплекс във Велинград. Разпитаха я и я освободиха. Лидка Скалата, няма обвинение за нелегалните тютюневи фабрики.

54-годишната дама е най-колоритният член на семейството. Според едни прякорът ѝ Скалата идва от това, че стоически търпяла изневерите на мъжа си.

Нейната версия е друга. Ето какво казва в интервю за “168 часа” преди 12 г., когато управлява ФК "Миньор" (Перник):

“Сложиха ми го, защото съм безкомпромисен човек. Не съм свикнала да се огъвам на какъвто и да е натиск. Просто съм жена, която се занимава с мъжки неща. Мен не можеш да ме оставиш вкъщи над тенджерите да се потя или да плача, докато режа лук. Много съм зле с домакинската работа и никога не съм могла да готвя.”

Тя държеше склада за дрехи на бул. “Мадрид” в София, откъдето са сценичните костюми на много от фолкпевиците. Дрехите имитират тези на известни марки, но задоволяват претенциите на чалга дивите.

Заради вноса и търговията с дрехи срещу Лидка Скалата е имало проверки, но никога не се е стигало до обвинение. От НАП има няколко ревизионни акта за дължими данъци, но нищо повече. Агенция “Митници” също е вземала мерки срещу складове на фирмите ѝ. Нейна фирма държеше под наем плувен комплекс “Нептун” в Пловдив. Занимавала се е и със строителство.

Иначе в светския живот Лидка Скалата е активна до акцията срещу Бирмите. Редовно публикуваше снимки от плажове, басейни и хотели в оскъдно облекло.

Най-известна е обаче във футболните среди. Лидка Скалата е била мениджър на няколко отбора, в които босът е бил Евлоги Станоев.

“Влизам си в съблекалнята и въобще не се впечатлявам, дори вътре футболистите да са чисто голи. Това не се е случвало досега. Обикновено преди мен върви човек, който предупреждава с реплика от рода на: “Лидия идва, голите да се покрият”. Не се притеснявам от миризмата на пот или нещо подобно. В крайна сметка съм се захванала с футбола и не върви да се правя на примадона и да стискам носа, защото ми миришело на крака”, казва екстравагантната бизнесдама и футболен мениджър пред “168 часа” от времето, когато беше мениджър на “Миньор” - отбора, който съпругът ѝ продаде на Христо Ковачки през 2006 г.