Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Жертвите му били като скелети. Подложени на непосилен труд, те системно били пребивани, гладували и им отказвали лекарства

Бившият комендант на зловещия комунистически трудов лагер "Периправа" в Румъния – 90-годишният Йон Фичор, почина в затвора "Жилава", където излежаваше 20-годишна присъда за престъпления срещу човечеството.

Някогашният главен офицер на колонията за принудителен труд е умрял в психиатричната болница на затвора, където е бил хоспитализиран поради здравословни проблеми, съобщи пред Асошиейтед прес Бианка Филоте, говорител на правителствения Институт за разследване на престъпленията на комунизма. Пиарът на затворническата болница Дениша Ене потвърди пред агенцията, че затворник, страдащ от различни хронични заболявания, е починал миналата сряда, но не предостави допълнителни подробности, като се позова на правилата за поверителност.

Институтът за разследване на престъпленията

на комунизма започва да търси справедливо възмездие за действията на бившия комендант и други 34 бивши охранители на лагери през 2013 г., за да ги накара да чувстват отговорност за извършеното от тях през ерата на комунизма. Институтът предаде всички събрани доказателства на прокуратурата, сред които и тези за Фичор, който е бил комендант на трудовия лагер "Периправа" от 1958 г. до 1963 г.

Според обвинението задържаните в колонията са били принудени да вършат много тежка работа, били са подложени на глад и бити ежедневно, без да им предоставят медицинска помощ. Колкото повече страдали затворените в лагера, толкова по-голяма е била радостта на охранителите им, защото по този начин получавали повече храна.

"От представените доказателства става ясно, че режимът на задържане, прилаган от Йон Фичор в периода, в който е заемал ръководна позиция в "Периправа", е

целял да доведе

до физическа ликвидация

на политическите затворници чрез преки и косвени методи като нечовешки и нехуманни условия на задържане, лошо отношение, липса на подходяща храна, голям студ в казармите и пренаселеност, липса на питейна вода, заменена от мръсна вода, вземана директно от река Дунав, недостиг на лекарства и медицински грижи или отказ за предоставяне на адекватна медицинска помощ, прилагане на тежки наказания за незначителни отклонения от правилника на лагера", се казва в обвинението на прокуратурата пред Върховния касационен съд, според румънската Pro TV.

По време на процеса

Фичор отрича да е злоупотребил

и твърди, че просто е изпълнявал заповеди. Но бивши задържани в лагера го обвиняват за побоища, липса на храна и лекарства, изтощителен труд и неотопляеми килии. След обжалване на присъдата на различните инстанции през 2017 г. бившият висш офицер бе признат за виновен и осъден на 20 години затвор от Върховния касационен съд на Румъния за въвеждане на репресивен, обиден и нечовешки режим в колонията, в резултат на което са починали 103-ма души.

Присъдата му включваше също понижаване в чин и изплащане на обезщетение от общо 310 000 евро за нанесени морални щети на осем ищци по делото, които той трябваше да изплати солидарно с румънската държава.

В интервю за агенция АП през 2013 г., преди да бъде обвинен за изтезанията и смъртта на над 100 души, Фичор твърди, че докато е бил комендант на лагера, са "починали двама или трима души".

Но Андрей Мурау, който инициира разследването срещу бившия комендант, заяви, че той е показвал

“пълна липса на милост към жертвите си,

които са претърпели продължително страдание, станали са скелети или са били беззащитни възрастни хора".

"Те бяха подложени на сатанинска програма за унищожение чрез изтощителна работа, глад и физически изтезания", каза пред АП Мурау, който сега е съветник на президента Клаус Йоанис.

По статистика

в Румъния е имало около 500 000 политически

затворници при комунистическия режим, една пета от които са починали в лагерите и затворите според историци. Мнозина са попаднали в лагерите заради сблъсък с комунистическия режим. Според прокурорите въдворените, излежавали присъди в лагерите при комунизма, са били подлагани на изтезания чрез бой, глад, студ и липса на медицинско внимание.

Преди Фичор друг комендант на комунистически лагер - Александър Висинеску, беше осъден също на 20 години за ръководения от него геноцид в затвора "Рамнику Сарат" между 1956 и 1963 г., където са починали най-малко 14 души.

През 1964 г. на политическите затворници в Румъния е била предоставена обща амнистия.

Още по темата: 

С чуждо име мъчителят от лагерите Газдов доживя до 89 г.

Палачът от лагерите Юлияна Ръжгева се обесила в банята