Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Архив
Снимка: Архив

Между 2,28 и 8,57 процента се повишават сметките за парно и топла вода от днес до края на годината. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов на брифинг пред журналисти. Той каза, че основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е увеличението на природния газ от 1 октомври с 13,89 на сто. Иванов поясни, че за битовите и бизнес потребителите на природен газ повишението няма да е с повече от 8 процента, защото таксите за достъп, пренос, разпределение и снабдяване остават непроменени.

Поскъпването на топлинната енергия в София е със 7,97 на сто, докато в Пловдив - с 8,57 процента. Между 4 и 6 процента се повишава цената на парното и топлата вода в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Най-малко ще е увеличението във Варна - с 2,28 процента, посочи Иван Иванов. Промяна в цената на парното няма да има в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната енергия се повишава, защото един от основните ценообразуващи фактори, по който се изчислява цената на природния газ, доставен от "Газпром-Експорт" на "Булгаргаз" - петрол тип BRENT, за една година се е повишил с 43,76 на сто. Освен това щатският долар, който е един от другите ценообразуващи фактори, за повишил стойността си с 1,99 процента, уточни Иван Иванов.

Цената на топлинната енергия се увеличи и от 1 юли. След днешното увеличение сметките за парно и топла вода ще се повишат средно с около 16 на сто за София, в Пловдив - над 9 на сто, в Плевен - с около 20 на сто, Бургас - с около 22 на сто, във Варна - с около 8 на сто.

Цената на тока няма да бъде променяна от 1 октомври, изтъкна председателят на КЕВР.