Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анкета на “24 часа” показа, че повечето хора предпочитат държавно финансирано здравеопазване, което да се пълни през данъците, а не през някакви уж частни каси или фондове

В сряда започна т.нар. обществено обсъждане на промяната на здравноосигурителния модел. Темата е изключително важна за поколения българи, може и да събори правителството (БСП ще иска вот на недоверие), а започна с греда.

На т.нар. кръгла маса практически не бяха допуснати всички желаещи застрахователи, с изключение на някакви “браншовици”, липсваха и доста лекари.

Беше омбудсманът Мая Манолова и вероятно събитието ще бъде отчетено като успешно, но всъщност не беше.

Темата е важна и деликатна и трябваше да бъдат чути идеите на повече хора, както и да се търси обратната връзка.

Специално застрахователите бяха много важни, защото за тях се предвижда ключова роля, а те всъщност не са много щастливи от това, което се предлага, въпреки че изглежда, че те са единствените облагодетелствани заради тези 12 лева, които се насочват към тях.

Те ще трябва да покриват скъпите терапии и всеки хронично болен и възрастен българин им е чиста загуба, така че те ще трябва да пишат разни работи с малки букви, ако не искат да фалират, и ще фокусират върху себе си народната омраза.

Изобщо, ако сегашната глупост бе добре обмислена през 1999 г., сигурно нямаше днес пак да правим “реформа”. Ясно е, че пуйките не гласуват за по-ранна Коледа. Ако питате лекарите, те ще искат повече пари, ако питате гражданите, те ще искат да плащат по-малко или даже хич, затова трябва да се питат хора, които ще бъдат въвлечени в тази работа, и да се претеглят внимателно всички аргументи.

Но сега с дежурните общественици формално уж е направено обсъждане, а всъщност не е. А трябва.

Анкета на сайта на “24 часа” показва, че повечето хора предпочитат държавно финансирано здравеопазване, което да се пълни през данъците, а не през някакви уж частни каси или фондове.

Но от мненията, които чух, всъщност по-големият проблем е не недостигът на средства, а начинът на тяхното ефективно и хуманно харчене. И очевидно това трябва да е първото, което да се промени.

Коментарът е от "24 часа"