Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Промяната във формулата за изчисляване, която предлагат НОИ и правителството, ще ограничи най-големите пенсии на 1040 лв. Истинският ефект е, че допълнително ще откаже хората да се осигуряват

Стъкленият похлупак е термин, с който от 80-те години на миналия век се описват невидимите прегради, които са поставени пред кариерата на жените. Прегради, които им пречат да растат толкова, колкото заслужават.

Точно такъв стъклен похлупак ще бъде наложен върху пенсиите от началото на следващата година. И ще замени сегашния твърд таван, който поне всички го виждат и знаят какъв е.

Ролята на стъклен похлупак върху размера на пенсиите ще изиграе промяната на пенсионната формула, която се обсъжда между Националния осигурителен институт и правителството. В общи линии тя ще извади още три години от стажа на оттеглящите се от работа, който се взема за основа при пресмятането на размера на пенсиите им. Така за формулата се заличава стажът преди 2000 г.

Причината за тази промяна беше изключително ясно обяснена от социалния министър Бисер Петков. Преди 2000 г. нямаше таван на осигуровките - т.нар. максимален осигурителен доход. И щом ще махаме тавана на пенсиите, е възможно при пресмятането на доходи отпреди 2000 г. да се получат

неприлично

високи пенсии

А максималният осигурителен доход е естествен регулатор на размера на пенсиите, както обясни министър Петков. За какво иде реч? В момента максималният размер на пенсията, която може да получава един човек, е определен на 35% от максималния осигурителен доход. В левове 35 на сто от 2600 лв. прави 910 лв. на месец. От 1 януари за новоотпуснатите пенсии този таван отпада. Тоест те трябва да се изчисляват и плащат в реален размер. За старите пенсии таванът става 40%, или 1040 лв. Докато при новите в зависимост от годините осигуряване и размера на вноските пенсиите може да са и 1200, и 1500 лв. Рядко над тези суми.

Стъкленият похлупак, който предлага правителството, обаче ще закове отново всички големи пенсии на 1040 лв. Причината е проста. Размерът на пенсията и по теория, и по практика на българската осигурителна система

не надхвърля

40% от

последната

заплата

С важната забележка, че за хората с доходи над 2600 лв. не надхвърля 40% от последния им осигурителен доход, а не от последната заплата. Така заключването на пенсионната формула само в годините, в които е имало таван и на осигуряването, и на пенсиите, ще доведе до ново ограничение на максималния размер. И то ще е точно 1040 лв., колкото и за старите пенсионери. Значи таванът остава, само вече няма да се нарича така.

Вероятно правителството има някакви свои мотиви да наложи отново подобно ограничение, въпреки че то бе премахнато от второто правителство на Бойко Борисов с фанфари при промените в Кодекса за социално осигуряване от 2015 г. Но споделяният от социалния министър мотив - че имало опасност някои пенсии да се окажат неприлично големи, е, най-меко казано, комунистически.

Държавата вече веднъж не се е посвенила да прибере осигуровките върху тези неприлично големи заплати, но сега я е срам да върне неприлично голямата пенсия. С което, ако не друго,

нарушава

договора между

себе си и

гражданите

Още повече че след като са били декларирани, очевидно става дума за пари, които са от легална дейност, а не от престъпления.

Реално стъкленият похлупак няма да промени драстично размера на най-високите пенсии. Той обаче дава поредния сигнал, че държавата няма никакво намерение да спазва веднъж приетите правила на осигурителната система. И ще ги променя както на нея ѝ е угодно и когато на нея ѝ е изгодно. Резултатът от такова послание е, че гражданите просто ще сложат свой стъклен похлупак на плащането на осигуровки. И ще са все по-петимни да влизат в договорки с работодателите за укриване на доходи.