Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Степан Рибаков донесе на Доган диаманти РАЗСТРЕЛ: Степан Рибаков, който носи диаманти на лидера на ДПС, е ликвидиран 16 часа след Илия Павлов.

 


"Предшественикът ми в централата на ДПС Ахмед Емин беше шеф на бизнес центъра на Ахмед Доган.
Парите от фирмите минаваха през него, а после се разпределят на процент. Най-тлъстият дял е за най-големия бизнесмен в ДПС - г-н Ахмед Доган. Ахмед Емин е убит, а истината за смъртта му никога няма да излезе наяве. Още в началото трябваше да кажат какво се е случило. Сега следите са заметени" - казва пред "168 часа" Керим Караали. До 2000 г. 56-годишният мъж работи в централата на ДПС като отговорник за връзките на партията със обръчите от фирми. Упълномощен е лично от Доган да върти бизнес контакти, за което представя и документи в ДАНС. Преди него такава длъжност не съществува в ДПС, но подобна роля в централата до 1998 година играе Мохамед Реджеб, който след напускането си също изпада в тежък конфликт с Доган. Така се случва и с Керим Караали. През септември 2000 г. той се връща в родния Разград. Ролята му в партията е поета от Ахмед Емин, с когото са приятели. След мистериозната смърт на приятеля си Караали дава показания в ДАНС за това как се

финансира партията

 на Доган.
"След като Караали даде показания в ДАНС, с проф. Кръстю Петков настояхме писмено до главния прокурор твърденията му да се проверят много сериозно и детайлно. Жалко, ако са прекратили работата по този случай. Прекратиха делото за смъртта на Ахмед Емин, прекратиха "Лияни", а можеха да свършат доста работа по тези случаи. Да не говорим, че не обърнаха внимание и на думите на Мохамед Реджеб, който е бил на този пост преди Керим Караали" - казва по случая финансистът и бивш съветник на Бойко Борисов Кольо Парамов. Той също е запознат с предоставените в ДАНС от Караали възлагателни писма за водене на преговори от името на ДПС и документи за подялбата

на комисиони от сделки

"Ходих на погребението на Ахмед в родното му село. След това реших да дам показания как се финансира ДПС. Представих факти и документи за това, че ДПС е бизнес партия. Разпитваха ме в ДАНС по нареждане на Софийска градска прокуратура. Наскоро разбрах, че проверката по твърденията ми е прекратена. Напуснах през септември 2000 година - след скандал с Доган. Беше ме изпратил в Украйна от името на ДПС, за да уредя огромно количество арматурно желязо за турска фирма. Комисионният договор бе на мое име и затова се скарахме. След мен дойде Ахмед Емин и пое функциите ми в централата. Аз го познавах отдавна. Бяхме приятели. Беше кмет на родното си село, но после окръжният председател Ведат Саккалъ ме помоли да намеря свестен човек за поста му, защото искал да се оттегли. Предложихме Ахмед и конференцията го прие. След това дойде да работи в централата на партията на 4-тия етаж. След като напуснах, той пое моите функции. Сигурен съм, че смъртта му е свързана с незаконното финансиране на партията и затова дадох показания в ДАНС" - категоричен е Керим Караали.
Илия Павлов, Степан Рибаков и трите кутии с диаманти

През 1999 година

"През 2000 г. молдовецът Степан Рибаков донесе в централата на "Стамболийски" 45 3 кутии със скъпоценни камъни. Оставихме ги в касата на Доган. Рибаков беше посредник по сделка с нафта между ДПС и украинска фирма. Нафтата трябваше да попълни държавния резерв, от който бе взето огромно количество, за да се пласира в Турция. Мисля, че тази сделка се реализира. Рибаков и Илия Павлов са свързани. По това време шефът на Мултигруп беше най-близкият му бизнесмен. При посещенията си във Варна Доган отсядаше в неговия хотел на Дружба" - разказва Керим Караали.
 3 години след това, на 8 март, Илия Павлов е убит от снайперист пред сградата на "Минстрой" в София. 16 часа по-късно пред хотел "Амбасадор" в столицата е ликвидиран 39-годишният Степан Рибаков. Полицейски версии свързват името му с разстрела на Илия Павлов. За убийството на украинеца са арестувани Серафим Антонов и Росен Митров. Софийският градски съд ги осъжда на по 15 години затвор, но ВКС ги

оправдава напълно

Приживе Степан Рибаков е издирван от Интерпол за убийство и трафик на дрога и оръжие. В същото време е в близки отношения както с Илия Павлов, така и с първия му приятел Ахмед Доган. От версиите по разследването става ясно, че молдовецът е очистен заради голяма пратка амфетамини. Керим Караали сочи и друг пример за това как ДПС развива бизнес, когато той работи в централата.
"През 1999 година ме командироваха в Украйна пак по бизнес. Срещахме се партньори, които никак не са случайни. Месец преди Елцин да си подаде оставката, знаех за това. Пътувал съм със сина на министър-председателя на Украйна до Истанбул. През 2000 година идваха представители на "Газпром" при Доган, изпратени лично от Рем Вяхирев. Всичко съм казал в ДАНС, представил съм им документи, но не знам защо не докараха разследването докрай. 99 процента от върхушката на ДПС се занимава с бизнес и с нищо друго. Този милион и половина, който прибра Доган от Цанков камък е нищо в сравнение с финансовите потоци, които се въртят от партията му. Пълнят си джобовете и никой не мисли за народа. В началото се подведохме по обещанията, че ще работим за доброто на избирателите. Оставихме семействата си,

помагахме с лични средства

но всичко се опорочи. Единственият депутат, който не е набъркан в далавери, е Ремзи Осман от Кърджали. В ДПС трябва да се смени цялото ръководство и да дойдат млади хора. Но като гледам как и те тръгват по пътя на старите, не съм оптимист за бъдещето" - казва Керим Караали, който след напускането на партията подкрепя ОДС. Споделя, че заради подкрепата си за друга партия през 2005 година между него и депутати от ДПС избухва скандал. Днес Керим Караали живее в родния си Разград, далеч от политическите страсти. От напрежението през годините се разболява тежко. Единствената му надежда е да излезе истината около финансирането на Движението за права и свободи.

 

Керим Караали: Политиката е мръсна работа

"Доган едва ли ще понесе отговорност, както тръбят управляващите. Кучетата си лаят, керванът си върви. Плюят се пред хората, а после ядат и пият заедно. Политиката е мръсна работа. Избирателите на ДПС се страхуват и затова гласуват на избори. Мизерстват, но знаят, че ако не дадат гласа си, ще им спрат социалните помощи, няма да им доставят дърва и ще уволнят близките им, които работят в държавната администрация" - разказва тъжната истина за електората на бившата си партия Керим Караали.

Още разследват смъртта на "мъжката секретарка"

РАЗСЛЕДВАНЕТО за смъртта на Ахмед Емин ще тече още 2 месеца. То бе прекратено от Софийската районна прокуратура през миналата година, но след оперативна информация на ДАНС постановлението за прекратяване е отменено от градските обвинители и върнато на прокурор Детелина Йотова, която разследва случая. Новите данни и свидетели около смъртта на Ахмед Емин вече са секретни. Развитие по делото се очаква в началото на 2011 г., но очакванията са то отново да се прекрати поради липса на доказателства за извършено престъпление. Според запознати истината около мистериозната смърт на Ахмед Емин, който също както Керим Караали разполага със спесимен с подписа на Доган да се разпорежда с финансите на партията. Според запознати по делото са приложени и материали от разработката на ГДБОП "Лиани", която е прекратена през 2007 година по времето на Румен Петков като вътрешен министър. Разработката съдържа информация за финансирането на ДПС от фирми, които изпълняват обществени поръчки, а чрез СРС-та са прихванати двама министри от движението по времето на тройната коалиция.Турска банка държи част от парите на партията

ПО ВРЕМЕ на проверката на прокуратурата за смъртта на Ахмед Емин е искана справка от 32 банки за това дали простреляният в сарая на Доган е имал сметки в тях. Всички отговори са отрицателни, освен този от софийския клон на "Зираат Банкасъ". Клонът на турския финансов колос в България разкрива пред разследващите, че Емин има спесимен от подписа на председателя на ДПС и като такъв е можел да се разпорежда с банковите сметки на партията. Това означава, че приживе "мъжката секретарка" Емин е упълномощен да тегли, внася и закрива сметки в банката. Парите в турската банка, с които се разпорежда Емин, са в лева, долари и евро, но в постановлението на прокуратурата за прекратяване на досъдебното производство не са посочени нито сумата, която ДПС има в банката, нито техният произход.
В кабинета на Емин в централата на партията са открити само 80 хиляди лева, които са изтеглени от сметката на ДПС от "Зираат Банкасъ" дни преди самоубийството му.