Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В мемоарите си Лиса разказва за трудните им отношения и голямата си болка – отричането на баща , че е кръстил първия си компютър на нея.

Когато Лиса Бренан се ражда през 1978 г., Стив Джобс оспорва бащинството и не може да бъде убеден в това дори от ДНК теста, който показва, че вероятността той да е родител на детето е 94,1%.

Майката на Лиса - Крисан Бренан, е приятелката на Джобс от Рийд колидж. Тя го подкрепя, когато той решава да напусне учебното заведение, докато тя продължава да учи. В средата на 1973 г. той се премества край Сан Франциско. Отношенията им стават сложни, но, както признава Крис Бренан пред медиите, нито тя, нито той могат да сложат точка и продължават да се срещат от време на време въпреки връзките си с други хора.

След известен период на раздяла през 1977 г. те отново се влюбват, а по-късно отношенията им отново се усложняват. Дъщеря им се ражда, когато двамата са на 23 години и вече са разделени. Стив Джобс не споменава Лиса в интервютата си, а говори само за трите си други деца. Едва когато тя става на 8 години, а Джобс е звезда в Силициевата долина, той по свой начин се сближава с детето си.

За световноизвестния си баща Лиса е “компютър, от който не се е получило нищо”, разказва дъщерята на визионера и идола на технологичния свят пред журналиста от сп. “Шпигел” Филип Омке. Той я интервюира по повод излязлата й на 4 септември мемоарна книга Small Fry, в която разказва за сложните си отношения с баща си и за смъртта му. Според Лиса сред най-известните примери за жестокостта на Стив Джобс към нея е непрекъснато отричане, че е нарекъл на нейно име компютъра си Apple Lisa, който предшества “Макинтош” - лайтмотив в книгата й.

Джобс започва разработката на персоналния компютър скоро след раждането й и го кръщава Lisa, но пред нея и мащехата й отрича, че го е кръстил на дъщеря си. “В детството си много се надявах на това, беше своего рода утешение: баща ми дълго не ме е искал, но е нарекъл компютъра на мен!

Когато станах на осем години и започнах да се срещам с него, първите ни срещи минаха добре, събрах сили да го попитам. Той ми отговори: “Не. Извинявай, малката (...) С годините този въпрос изплуваше постоянно. (...) Стив винаги с безпристрастно изражение на лицето казваше: “Не, не, това е чиста случайност”. Много съжалявам…”, разказва писателката пред сп. “Шпигел”.

За това, че компютърът е кръстен на дъщеря му, Джобс признава не на Лиса и майка й, а пред Боно, световноизвестния фронтмен на рокгрупата U2, човек, който по думите на Лиса баща й познавал твърде малко. Това се случва през 2005 или 2006 г., когато момичето е вече на 27 години.

Баща й я кани на пътешествие с яхта, по време на което се среща с Боно. "На обяд Боно се заинтересува от създаването на “Епъл”. В някакъв момент попита: "Компютърът Lisa е бил създаден в нейна чест?" Вече се готвех за унищожителен отговор, вечното унижение. (...)

Баща ми се поколеба, дълго гледа часовника си и след това каза на Боно: “Да, така е“. Погледнах внимателно лицето на баща ми. Какво се е променило? Защо го призна сега, след всичките тези години? Разбира се, че е кръстен на мен, помислих си тогава… Чувствах нова сила, която ми изпълни гърдите.

"Това е първият път, в който той каза “да” - казах на Боно. "Благодаря ви, че попитахте". Изглежда известните хора могат да споделят своите тайни само с други известни хора", пише Лиса Бренан-Джобс в мемоарите си.

"Възможно е той така дълго да не е признавал това, защото го е било срам от компютъра Lisa. В крайна сметка тази негова разработка беше провал. Това е толкова силна метафора на нашите разстроени отношения – отбелязва дъщерята на Джобс. - И допълва: В историята на Стив Джобс всеки има своето място: моят баща, моята мащеха, моите природени брат и сестри.

Аз съм лошата част от тази история. Аз съм като компютър, от който не е станало нищо. Дете, което той не е искал."

"Баща ми в интервю пред смъртта си заяви, че има три деца, не четири – подчертава Лиса Бренан-Джобс. – Знаете ли какво е да не ви иска баща ви, търсиш информация за него в гугъл и четеш как той казва, че има три деца! (...) През 1983 г., когато съм била на четири години, той обяви в интервю пред сп. “Тайм”, че майка ми е спала с много мъже и статистически мои бащи може да бъдат 28% от мъжкото население на Америка. По-късно, когато живеех при него, той често ми даваше да разбера, че съм част от семейството му".

Първородната дъщеря на Стив Джобс разказва за детството си.: "В сряда секретарката на баща ми ме вземаше от училище, прекарвах следобеда в компютърната му компания и вечерта се качвахме в черното му порше. Отивахме до имението, в което имаше толкова много стаи, че той не можеше да ги обиколи... За съжаление ми бяха забранили да разказвам за това.

Но аз, разбира се, го правех и шепнешком разказвах: "Имам тайна. Моят баща е Стив Джобс. Кой е той? Той е създал персоналния компютър. Живее в имение и кара порше. Всеки път, когато се появяваше малка повреда на поршето, си купуваше ново.

Докато пътувахме в колата, не казваше нито дума. Можеше да прави презентации и да бъде най-харизматичният и убедителен човек. Когато стигнехме в къщата, в хладилника винаги имаше две салати, приготвени от неговите помощници. Подаваше ми зехтин и казваше, че е най-добрият в света. Смяташе, че може да въодушеви 8-годишно дете, както той се въодушевява."

В тийнейджърската си възраст Лиса често се кара с майка си и отива да живее при баща си заедно с жена му - банкерката и филантроп Лаурейн Пауъл Джобс, и трите й деца. "В тази къща ми беше много студено, исках той всяка вечер да ми пожелава лека нощ. Бях зависима от него.

Няма нищо по-лошо за едно дете от това да бъде зависимо от някого. Особено от човек като Стив Джобс. Когато някой имаше нужда от нещо, той се чувстваше зле и се отдалечаваше още повече. След това влязохме в ужасна психологическа спирала, от която не можахме да излезем никога. (...)

Моята теория е, че със своето безразличие той защитаваше своята чувствителна креативност", казва Бренан-Джобс.

"Когато вече беше много болен, го посещавах често, но той не проявяваше голям интерес към срещите с мен… Помоли ме да изляза от стаята, защото искал да гледа филм с брат ми. Всъщност бях решила да не ходя повече да го виждам

Но месец по-късно той ми написа есемес, което никога не беше правил. Помоли ме да отида, през уикенда, съпругата и децата му нямало да бъдат там и ме попита дали мога да дойда. (...) Извини се, което за мен означаваше повече от всичко на света.

Когато влязох в стаята му, каза, че се радва да ме види, защото това ще бъде за последен път. Беше толкова слаб, краката му бяха кльощави като кибритени клечки. Лицето му беше в сълзи. Дотогава го бях виждала да плаче само два пъти - на погребението на баща му и веднъж в края на филма “Ново кино “Парадизо”. Той каза: "Не прекарвах достатъчно време с теб, когато беше малка, а сега е твърде късно. Съжалявам."

“Защо е изчакал почти до смъртта си, за да проговори?” - пита журналистът от “Шпигел”. "Може би той се е страхувал, че аз няма да му простя. Може би той сам не можеше да си прости. Когато се извини, той беше вече твърде болен, за да можем да го обсъдим. Казах му, че всичко е наред".

Лиса Бренън-Джобс твърди, че не е получавала пари от баща си: "Той мразеше непотизма. Смяташе, че моят живот не трябва да е по-добър само защото той е Стив Джобс."

"Имахте ли поне веднъж годишно нов iPhone от Apple?" - пита Омке. "Мисля, че имах 10% отстъпка", отговаря Лиса Бренън-Джобс.

"Лиса е част от нашето семейство, затова ни е тъжно да четем книгата й, която се различава драстично от спомените ни за онези времена - каза вдовицата на Стив Джобс Лаурейн Пауъл Джобс в изявление. - Портретът на Стив не е на съпруга и бащата, които познаваме.

Стив обичаше Лиса и съжаляваше, че не е бил бащата, който е трябвало да бъде в ранното й детство. Той се радваше да води Лиса у дома с всички нас през последните дни от живота си и всички сме благодарни за годините, които прекарахме заедно като семейство.”