Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Риск от епидемия от изключително опасен синдром съществува в Азия, съобщават от Световната здравна организация. Специалистите предупреждават, че болестта, известна като близкоизточен респираторен синдром, е с висока смъртност и съществува макар и минимална опасност да достигне и до Европа.

Министерството на външните работи предупреждава българските граждани, пътуващи за Република Корея, че в страната е регистриран случай на изключително опасен вирус. От МВнР уточняват: „MERS е вирусна респираторна болест със смъртност от 20 до 46%. Тя се дължи на нов коронавирус, пренасян от камили, и може да се разпространи, когато някой е в тесен контакт със заразен за продължителен период от време. MERS е твърде нова човешка болест, с много висока смъртност.

Инкубационният период е от 2 до 14 дни

и се характеризира с треска при температура от 38 градуса, кашлица, недостиг на въздух и диария. Южна Корея бе засегната от епидемия на болестта през летните месеци на 2015 г., в резултат на която имаше 38 смъртни случая и 186 заразени.“

От Министерството все пак успокояват, че властите в Република Корея са декларирали, че са взели необходимите предпазни мерки и е ограничена опасността от разпространение на вируса.

Синдромът MERS е изключително опасен, потвърждават и от Световната здравна организация, тъй като за него няма конкретно лечение, нито е създадена ваксина. Според данни на организацията в Саудитска Арабия, където вирусът е регистриран за първи път през 2012 г.,

през последните години са починали над 400 души

СЗО алармира за потенциален риск, тъй като този месец официално бе регистриран нов случай в Южна Корея – първият от три години насам. Той е лабораторно потвърден на 8 септември и става дума за 61-годишен мъж, който е бил на бизнес пътуване в Кувейт. Там получава диария, но първоначално лекарите смятат, че става дума за обикновен стомашен проблем. Мъжът се прибира в Сеул с полет през Дубай, като по пътя състоянието му се влошава. Приет е в болница веднага след кацането в родината си със силна треска и диария. Заради предишна епидемия в страната пациентът незабавно е изолиран.

Когато е доказано наличието на близкоизточен респираторен синдром, Министерството на здравеопазването в Република Корея взема незабавни мерки. Изолирани са също всички лица, които са имали близък контакт с пациента – членове на семейството, лекари, здравни работници и дори всички пътници, които са седели близо до него в самолета.

Около 500 лица са обстойно изследвани

заради риск да са се заразили.

Според специалисти ситуацията е под контрол и за момента не съществува риск за туристите в страната, както и за предаване на болестта извън границите. Факт е обаче, че синдромът е опасен, затова от СЗО са изискали алармиране за проблема. За момента от организацията не прилагат каквито и да било ограничения за пътуване и търговия, както и не се осъществява специален скрининг за MERS при напускане на определени държави.

От Националния център по заразни и паразитни болести уточняват: „Близкоизточният респираторен синдром (MERS) е вирусно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус (MERS-CoV), изолиран за първи път в Саудитска Арабия през 2012 г. Коронавирусите са голямо семейство вируси, които предизвикват заболявания, вариращи от обикновена настинка до тежък остър респираторен синдром (SARS). Типичните симптоми на MERS включват висока температура, кашлица и затруднено дишане. Към тези симптоми често може да се прибави и пневмония, но не е задължително. Възможни са и стомашно-чревни неразположения, включително диария. Вирусът предизвиква по-тежко заболяване при по-възрастни хора, хора с отслабена имунна система, както и при хронично болни пациенти с карциноми, хронични белодробни заболявания и диабет.“

Колко е общият брой на лабораторно потвърдените случаи на MERS от 2012 г. досега, четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Повечето сериозни болести идват от липса на витамин B6

Нилска треска, легионерска болест и морбили ни дебнат това лято