Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавният департамент на САЩ: BG престъпниците използват туризма,

строителството и енергетиката, управлявани чрез офшорни фирми

Самите олигарси не знаят точния брой на авоарите си

В един от последните доклади на Държавния департамент на САЩ за България се посочва, че схемите за пране на пари у нас са свързани с данъчни и митнически нарушения, измами, търговия с контрабандни стоки, киберпрестъпност и др.

"Секторите, които българските престъпници използват за пране на пари, включват туризъм, хазарт, търговия на дребно, строителство, здравеопазване и енергетика - се посочва

в доклада на Държавния департамент на САЩ.

- В тези сектори малките предприятия са създадени, за да скриват средства, все по-често в офшорни територии, където собствеността трудно може да се проследи."

Според доклада за прикритие най-често се използват хотели, нощни клубове, автокъщи, търговски центрове, заложни къщи и фирми за скрап.

Според Държавния департамент зоните за свободна търговия също

работят по остаряло законодателство,

благодарение на което много фирми избягват плащанията на митнически такси.

Българският Център за изследване на демокрацията в свое проучване също установява, че

страната ни е високорискова

заради схеми за пране на пари. Като допълнение се посочва, че проблеми има и заради множеството инвестиции в строителството от страна на фирми, регистрирани извън Европейския съюз.

Иначе България притежава стабилни и дори повече от добри законови регулации срещу прането на пари, пише още Центърът за изследване на демокрацията. Но всичко се контролира централно, което отслабва битката срещу корупцията.

Може например да се промени законът, така че офшорни фирми да не участват в търгове за обществени поръчки. Нещо повече - през 2016 г. депутатите върнаха възможността регистрираните на екзотични острови компании да работят на държавни и общински обекти.

Самите олигарси не знаят точния брой на парите си, защото използват различни схеми и трудно може да установят дали им липсва някаква сума. Освен ако не са грандиозни.

Туризмът е едно от предпочитаните убежища

за българските олигарси. Дали това не е свързано с факта, че България все още не е въвела единната система в ЕС за туристите, които нощуват в даден хотел? Не е сигурно, но докато тя не заработи, през хотелите ще продължават да се крият обороти, да се източва ДДС, но също така ще служат и за пране на пари.

В един хотел не е трудно броят на нощувалите да бъде занижен и държавата да бъде ощетена. От друга страна, празният хотел също е идеална мишена за всички, които се чудят как да си легализират парите. През него се изписват несъществуващи нощувки и обороти и мръсните пари постепенно стават чисти.

В София е пълно със свръхлуксозни магазини и ресторанти, които се набиват на очи единствено с факта, че от години в тях не влиза никой.

Спортът също е атрактивна сфера, в която се перат милиони и никой никога няма да успее да докаже обратното. Инвеститорите правят "луди" харчове, често шокирайки публиката, но това е с цел намаляване със сериозни суми на дължимите данъци.

Тази схема важи особено във футбола, където се легализират много пари. Трансферите са чудесно средство, като същевременно се ощетяват бюджетите на различни държави.

Рибовъдството е друг много ефективен способ.

"Никой не следи броя на шараните, килограмите, улова - каквото каже собственикът, това е, може да изписваш приходи и разходи и над сметките няма никакъв контрол", обясни запознат със счетоводните трикове.

През 90-те години много популярен метод е било

изпращането на празни вагони

уж със стока

до дадена страна, като после се връщат в България. Собственикът на фирмата си връща ДДС-то от държавата, а всъщност той разход няма освен за транспортирането на композицията. Или плаща акциз за по-малка опаковка концентрат, която е лепната на по-тежка.

Най-лесно се перат пари чрез подставени фирми, регистрирани на името на безработни, роми или социално слаби. Или на познати, които са "упълномощили" истинския собственик да действа от тяхно име.

Сладка схема за прикриване са и сейфовете, които може да се заровят навсякъде в полето, в някое забутано село или в швейцарска банка, която никога няма да си разкрие тайната дори пред спецслужбите.

Във времето на европейските субсидии също не липсват нарушения. Според източници от службите има земеделски производители, които

не са купили нито една овца, но получават субсидии.

Причината е, че притежават определен брой марки, които се защипват на ушите на животните.

"Най-активни в кандидатстването за евроспонсорирания са именно олигарсите. Откриха нова схема, при това абсолютно легална", коментира източник от службите.

Същото е положението и с кандидатстванията по други европрограми. Любителите на луксозни бентлита, дрехи "Версаче" и яхти са първи на опашката за спечелване на проекти. Те са наели достатъчно добри специалисти, които да им напишат документацията, и получават сериозни суми.