Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗАГАДКА: Не се знае дали училището ще отвори врати за разследващите.
ЗАГАДКА: Не се знае дали училището ще отвори врати за разследващите.

 

Психично болен стана директор на училището за имами в исперихското село Делчево.
Школото доби скандална известност през последните години, тъй като е на финансова издръжка от радикалната ислямистка секта "Сюлейманджилар".
45-годишният Живко Стоичков ще отговаря за около 60 деца мюсюлманчета - бъдещи имами, независимо че лекари от психиатричното отделение в многопрофилната болница в Кюстендил са му поставили тежката диагноза "параноидна

шизофрения

с пристъпно прогредиентно протичане с начален личностнов дефицит". Пациентите, които страдат от това заболяване, имат мания за преследване, непрекъснато са напрегнати и объркани с дезорганизирано поведение. Тъй като се чувстват винаги застрашени, могат да нападат, за да се защитят - поясняват психиатри от София.
От справката, предоставена на в. "168 часа" от лечебното заведение в Кюстендил, е видно, че последното хоспитализиране на новия шеф на религиозното школо е "за един месец през 2009 година в психиатрия с решение на Кюстендилския районен съд". Няколко месеца след това председателят на управителния съвет на сдружение "Култура, социална интеграция и подпомагане", което издържа школото - Хамди Нурула, назначава Стоичков за

управител

на общежитието към училището. Преди това районният мюфтия на Разград Мехмед Аля, без да знае за страховитата диагноза, го избира за отговорник по учебно-възпитателната работа към курса за квалификация и преквалификация на свещенослужители в системата на мюсюлманското изповедание. За директор го избира
бившият главен мюфтия
Мустафа Хаджи - съобщиха от Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС), който пое ръководството на изповеданието след отстраняването от съда на предишния главен мюфтия Мустафа Хаджи.
От мюфтийството на проф. Недим Генджев са убедени, че работодателите не са били уведомени за заболяването. Симптомите на това заболяване в медицинската литература са налудност, халюцинации и разстройство на комуникацията. Без проверка и прибързано мюсюлманските лидери са издали заповед за назначение. Най-вероятно подведени от добрата биография на кандидат-директора - той е бивш офицер от Българската армия. Завършил е Висшето военноморско училище във Варна. През 2006 г.
приема исляма

При постъпване на работа е задължително кандидатът да представи документ от психиатър, което Стоичков явно е спестил на работодателите си от сектата "Сюлейманджилар" - ядосват се хората на проф. Генджев. Те са направили
свое проучване
и са се снабдили със съдебно-психиатрична експертиза. От документа излизат обезпокоителни за здравето на поверените дечица истини - от 2009 г. психозата на Стоичков "е в непрекъснат ход и довежда до личностна промяна". Още от 2005 г. след завръщането му от Либия в поведението му

настъпват промени

които видимо индикират задълбочаващото се психично разстройство - заключават медици от Кюстендил в становище. Роднини се оплакали пред лекари-психиатри, че самият Стоичков избягвал да коментира новия си директорски пост в религиозния център в Делчево, оправдавайки се "с конспирация срещу себе си". "Живко Стоичков е бил наш пациент. Лекуваме го често, а съдебно-психиатричната експертиза за неговото заболяване е изготвена в нашето отделение" - съобщиха специалисти от Кюстендил пред "168 часа".
"Вината за този гаф с назначението е на моя предшественик Мустафа Хаджи. Не зная как ще спи спокойно, след като разбере, че в ръцете на един

освидетелстван

директор е поверил съдбата на толкова много деца. Той е опасен за тяхното пребиваване в училището" - каза за "168 часа" новият главен мюфтия проф. Недим Генджев.

Дирекцията по вероизповеданията: Знаем, че шефът е луд

В Дирекцията по вероизповедания също са получени сигнали за сериозното психично заболяване на директора на училището в Делчево.
"Да, така е. Даже разговаряхме с лекари-психиатри, които ни предупредиха, че щом не си взема лекарствата, става особено опасен и агресивен" - сподели пред "168 часа" директорът Емил Велинов. Назначаването на такъв човек със сериозно психическо разстройство е твърде опасен ход, предприет от предишното ръководство на мюсюлманското изповедание начело с Мустафа Хаджи. "Страшно става за дечицата, родителите им сигурно не знаят" - обобщава шефът на вероизповеданията в България.
"Независимо че държавата не може да се меси в религиозните дела, смятам, че при такъв проблем директорът трябва да бъде уволнен незабавно" - заяви министър Божидар Димитров. Той отговаря за вероизповеданията.

Николай Панков - началник на кабинета на главния мюфтия:

Шокирани сме от това скандално назначение. Мястото на този човек е в лечебно заведение, а не да отговаря за близо 60 деца. Казвам го с добро чувство, не да се заяждам.

Кметовете на Исперих и с. Делчево: Нямаме никаква връзка с началниците

Кметовете на с. Делчево, където се намира училището, и на гр. Исперих - Бедри Басри и Адил Решидов, не скриха пред "168 часа" изненадата си, че психично болен човек със сериозна диагноза ще отговаря за толкова много деца мюсюлманчета.
"Този, който е назначил директора, може би не е знаел за здравословните проблеми на новия директор - каза делчевският кмет. - От години нямам никакви телефони за връзка с училището - нито стационарни, нито мобилни" - уточни той. Каза, че не проявявал никакъв интерес към дейността на школото. Единствено го интересувало дали родителите са декларирали съгласие децата им да учат там. И дали не е станало под натиск от ръководството. Полицията непрекъснато проверява училището - обясни Басри. От липсата на комуникация с преподавателите и с ръководството се оплака и кметът на Исперих Адил Решидов.

Д-р Анета Аничкина - психиатър: ТЕЛК да се произнесе по случая

Ако има тревога, както в случая, от назначението на директора, трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК) има последната дума.
Работодателят е трябвало да поиска от лицето да му представи документ от психиатър, където е описано заболяването. Но може да е пропуснал. ТЕЛК трябва да се произнесе за състоянието на човека. В комисията задължително участват трима колеги- психиатри. Те обсъждат настоящото състояние, вземат решение и го протоколират. Ако лечението в Кюстендил е било успешно, пациентът да продължи да работи.

Ще разследват дали школото е сектантско

Областният управител на Разград д-р Валентин Василев е разпоредил спешна проверка на няколко институции относно законността на училището в с. Делчево. Главната цел на проверката е да установи дали училището е общежитие или активен ислямски център.

ТАЙНА: Новият директор е скрил от шефовете си за психичните си проблеми.
ТАЙНА: Новият директор е скрил от шефовете си за психичните си проблеми.
ЗАКАНА: Новият главен мюфтия Недим Генджев възнамерява да закрие школото.
ЗАКАНА: Новият главен мюфтия Недим Генджев възнамерява да закрие школото.
Николай Панков
Николай Панков