Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Повече от пет чаши дневно се смятат за рискови

От години кафето е признато за засилващо метаболизма и стимулиращо отслабването. Много диетолози го включват в режимите, защото има тонизиращ ефект върху цялото тяло. Според холандски учени обаче то не само може да има обратния ефект и да води към напълняване, но и да провокира диабет тип 2.

Изследване на екип от Амстердамския университет доказва, че

прекаленият прием на кофеин

може да намали чувствителността към инсулина и да повиши концентрацията на глюкоза в кръвта. Проведените опити са със здрави доброволци, при които в продължение на месец се изследват нивата на инсулин и на кръвна захар при всекидневен прием на пет или повече чаши кафе. Всеки от тях и преди е консумирал кафе редовно, но в по-малки дози и никога не е бил диагностициран с диабет.

Доброволците са разделени на две групи – на едните се дават по пет кафета на ден в продължение на 4 седмици, а другите са лишени от каквито и да са напитки с кофеин за същия период от време. Резултатите показват, че при групата, консумираща кофеин във високи дози всеки ден, се измерват по-високи стойности на кръвна захар и на инсулин на гладно, отколкото при групата, лишена от кафе.

С втори кръг от опити учените установяват, че при консумация на по-слаби напитки с кофеин или ограничаването до 1-2 чаши на ден нивата на инсулин и на глюкоза в кръвта на гладно са почти същите като тези при хората, напълно въздържащи се от кафе.

Учените стигат до заключението, че при прием на пет или повече кафета на ден се увеличава рискът от инсулинова резистентност, което е една от предпоставките за развитие на диабет в бъдеще. Специалистите обясняват, че проучването доказва също, че прекаленият прием на кафе не само не помага за отслабване, а напротив,

може да доведе до вечни кризи на глад,

неконтролируемо желание за сладко и трупане на мазнини в областта на корема – страничните ефекти от липсата на добра чувствителност към инсулина.

Колко по-нечувствителни стават клетките към инсулина, толкова по- необходимо е той да се секретира все повече и повече и така постепенно се уврежда панкреасът. Така се стига до преддиабет. Според лекарите проблем е това, че понякога пациентът има преддиабет години наред, без дори да разбере.

Състоянието не се установява със стандартна кръвна картина и в някои случаи дори при нормални стойности на кръвната захар чувствителността към инсулина вече е променена. Симптомите са разнообразни и често са пренебрегвани, или не са свързвани с тази диагноза.

Сигнал за преддиабет може да е наднормено тегло,

натрупване на мазнини в областта на корема – обиколка над 80 см за жени и над 90 см за мъже се счита за рискова, вечно чувство за глад или пиково прегладняване с треперене на ръцете и изпотяване, хипогликемични кризи, трудно отслабване дори при спазване на режим, преумора, отпадналост особено веднага след нахранване. Понякога диагнозата върви заедно с проблеми на щитовидната жлеза, хормонални отклонения и депресивни състояния. При дамите инсулиновата резистентност се свърза и с поликистозни яйчници, проблемно забременяване и нередовен цикъл.

Но освен за диабет, прекомерната консумация на кофеин крие и други рискове. Още през 2015 г. австралийски учени предупредиха, че прекаляването с кофеинови напитки може да доведе до трупане на килограми. Съвместно изследване на Западноавстралийския университет и Западноавстралийския институт за медицински изследвания, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, доказа, че при прекомерна употреба на кафе се увеличава рискът от проблеми с метаболизма и затлъстяване.

Първоначалната цел на австралийските учените е да анализират как полезните съставки на кафето подобряват сърдечносъдовата дейност. В хода на изследването обаче те стигат до съвсем различни изводи - при опити с лабораторни мишки наблюдават, че при завишени дози на прием на хлорогенна киселина (основно полифенолно съединение в кафето), се наблюдава

анормално натрупване на мазнини,

както и по-висока глюкозна непоносимост и увеличена инсулинова резистентност.

“Изследвахме ефекта от полифенолните съединения, особено на хлорогенната киселина, с високо съдържание в кафето, но съдържаща се също така и в чая, и в някои плодове като сливите например – обяснява професор Ванс Матюс от Западноавстралийския институт за медицински изследвания. - Хлорогенната киселина се смята за имаща благоприятен ефект върху здравето, повишаваща инсулиновата чувствителност и намаляваща кръвното налягане. Въпреки това опитите ни доказаха, че дозите хлорогенна киселина, еквивалентни на съдържащата се в пет-шест чаши кафе, имат точно противоположния ефект. Така стигнахме до извода, че дали кафето ще има благоприятен или неблагоприятен ефект върху метаболизма и дали ще предизвика инсулиновата резистентност зависи единствено от дозата. Умерената употреба – до три-четири чаши на ден, все още може да се счита за полезна.”

Година по-късно пък канадски учени алармират, че кофеинът във високи дози е опасен за младите. Екипът прави изследване за консумацията на енергийни напитки сред подрастващи и младежи и стига до извода, че прекаляването с тях може да провокира диабет тип 2.

Според канадските изследователи голямото количество кофеин, което се съдържа в енергийните напитки, намалява възможностите на организма да се справя с повишения глюкозен товар, което може да доведе до инсулинова резистентност, наднормено тегло и затлъстяване, а оттам и до диабет тип 2. Учените уточняват, че нарочно са използвали напитки с кофеин без добавена захар, за да се види реакцията на организма към кофеина, а не към захарта. Те обаче алармират, че в такъв случай консумацията на енергийни напитки със захар крие още по-голям риск, защото вдига нивата на инсулина още по-бързо и за по-дълъг период, което е предпоставка за трупане на килограми и все по-чести кризи на глад.

Все пак учените подчертават, че

в умерени дози

кафето има благоприятен ефект

върху здравето. Публикувани резултати в New England Journal of Medecine от изследване, проведено между 1995 и 2008 г. в САЩ, включващо 230 хиляди мъже и 173 хиляди жени, на възраст между 50 и 71 години, показват, че употребата на 2-3 чаши кафе на ден намалява с 10% риска от преждевременна смърт. А екип от немски и френски учени, ръководени от професор Криста Мюлер от Бонския университет и д-р Давид Блюм от Университет “Лил 2”, доказва, че консумацията на кафе може да предотврати развитието на алцхаймер. При опитите с лабораторни мишки, приемали кофеин всеки ден в продължение на десет месеца, се наблюдават много по-малки изменения в умствените способности и паметта. Освен това при тях не се установява анормално натрупване на протеин тау, който се свързва с развитието на алцхаймер.