Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Октавиан Август си служел с агенти под прикритие, доносници, външно и вътрешно разузнаване

Първи усетил ползата от шпионски служби римският пълководец Сципион Африкански през 200 г. пр. Хр. Познатият с победата си над Ханибал генерал приложил срещу него метода “с твоите камъни в твоята градина”. Така, след като разбрал, че Ханибал използва шпиони навсякъде, решил да го бие с неговото оръжие.

Юлий Цезар обаче е първият човек, прибегнал широко до шпионски служби - затова се смята, че те се раждат по негово време в Древния Рим. Той си дал сметка, че

в битките с врага

можели да му бъдат

полезни шпионските

уши и очи на всеки

способен в тази сфера - затова наемал в римската войска и чужди бойци, произлизащи от варварите.

За разлика от римските легионери, които имали страхотен боен тренинг, тъй като го поддържали и извън войните, чуждите наемници не били толкова ловки войници. Те били използвани само за определени битки. Въпреки това Юлий Цезар селекционирал най-добрите ездачи сред тях и ги обучавал за шпиони.

Те били учени и как да правят карти на пътищата. Всеки път били пускани в мисиите си все по-далече и по-далече. Учели се сами да си набавят храна, да се крият от врага и да оцеляват. С други думи – били нещо като древни рейнджъри.

За разлика от всички последвали го императори, Юлий Цезар използвал разузнавателните служби само с цел да печели войните. Той

не впрягал шпионите

в конспирации от

личен характер,

отказал се дори от лични охранители. Затова и в крайна сметка бил убит без особени проблеми от заговорници през 44 г. пр. Хр. 

Паметникът на Юлий Цезар в Рим СНИМКИ: АВТОРЪТ
Паметникът на Юлий Цезар в Рим СНИМКИ: АВТОРЪТ

За да се доберат до необходимите им информации, шпионите на Юлий Цезар се дегизирали като всевъзможни хора – от търговци и доставчици на стоки до сводници на проститутки и продавачи на оръжие. Шпионите трябвало да владеят перфектно езика на следените племена, да бъдат умели ездачи, да се измъкват от всякакви опасности и не трябвало да се набиват на очи.

Много от римските легионери били перфектни за занаята на шпионина. Чуждите наемници пък не били големи майстори с оръжието, но пък се справяли идеално с предизвикването на хаос и вълнения с помощта на прашки и стрели.

Шпионската система на Юлий Цезар била изключително добре организирана.

Неговите агенти 007

били перфектни в

създаването на

карти на непознати

територии,

тъй като се добирали до информации за разположението на реки, планини и долини, до места, откъдето войската можела да си набавя храна и вода.

Осиновеният от Юлий Цезар Октавиан Август, който става първият император на Римската империя, организирал още по-добре създаденото в шпионската сфера дотогава. Той се смята за създател на предшествениците на агент 007 в днешния му вариант. Октавиан Август прибегнал до услугите на млади, храбри, силни и интелигентни агенти. За да вършат работата си, много често те действали под прикритие като “пощальони”, т.е. омесвали се с разносвачите на новини. 

Останки от Древния Рим в италианската столица
Останки от Древния Рим в италианската столица

Октавиан Август си взел поука от случилото се с Юлий Цезар, убит от заговорници. Затова се обградил с лични охранители - преторианци. Императорът поставил шпиони навсякъде, за да се пази от предатели. Казват, че носел броня дори под тогата си.

Как били

организирани

тайните служби?

В тях имало хора, специализирани във всевъзможни дейности. Имало информатори – те били в “цивилно” облекло и душели навсякъде за подготвяни предателства и заговори. Били избирани обикновено сред преторианците.

Друга част от тайните служби били разузнавачите – за такива били избирани хора от войската, които следвали императора по време на бойни кампании. Те служели и като лична охрана на императора и се грижели за вътрешната сигурност, т.е. за императора и семейството му.

Като шпиони в цивилно облекло действали и т.нар. exploratores. Те били ловки ездачи, които трябвало да контролират всяко действие на врага по цялата територия. Грижели се за външната сигурност на империята.

На работа в шпионските служби

имало и провокатори

– агенти в цивилно

облекло,

които се движели сред населението и с нарочните си приказки срещу императора предизвиквали хората да правят същото. 

При Октавиан Август шпионите се специализирали тясно.
При Октавиан Август шпионите се специализирали тясно.

Императорът използвал в шпионските служби и опита на военните ветерани - те били опитни стратези и хора в състояние да чертаят тактики и стратегии срещу врага. Те били най-високоплатените.

Октавиан Август се ползвал и от услугите на доносниците – такива можело да бъдат и частни лица, които донасяли полезни за държавата информации в замяна на много добро заплащане.

Четете още:

Мистериозната смърт на сина на Цезар и Клеопатра

Най-прочутите конспирации в древния свят: Цезар се е самоубил, а Исус е син на Клеопатра

Римляните обичали да изобразяват сцени от битки върху саркофазите.
Римляните обичали да изобразяват сцени от битки върху саркофазите.