Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Банкнотите в евро и левове са на стойност над 10 млн. лв.
Банкнотите в евро и левове са на стойност над 10 млн. лв.

Хотелиерът и съпругата му Маринела с обвинения за престъпна група, обявиха ги за издирване

Над 10 млн. лв. в брой са намерени при акцията на специализираната прокуратура в офиси на фирми, свързани с издирваните бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това обяви на брифинг в събота зам.-главният прокурор Иван Гешев.

“Сейфове, кутии от обувки, куфари - пачки извираха отвсякъде. Не помня такова нещо в цялата си кариера. Мащабът е колосален, не знам в новата история да има подобен случай. Колегите са работили 24 часа.

През нощта се

наложи да

търсим броячни

машини от БНБ

Според нас това не са всички пари”, каза Гешев. В петък сутрин прокурори и следователи започнаха обиски в домове, офиси, банки и хотелите на сем. Арабаджиеви. Те обявиха, че разследват организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Според доказателствата собствениците на хотели не са внасяли дължимите данъци към бюджета, защото са ползвали фактури от кухи фирми, по които не е имало доставки.

Според прокуратурата Маринела и Ветко Арабаджиеви са във Франция. На снимката двамата са в Сен Тропе.
Според прокуратурата Маринела и Ветко Арабаджиеви са във Франция. На снимката двамата са в Сен Тропе.
Прокурорите Гешев и Кирил Пейчинов са убедени, че парите в брой, които са намерени при акцията, са суми, които е трябвало да бъдат внесени като ДДС.

Задържани са 10 души. 6-има са с обвинения.

В ареста са две

счетоводителки

и Вълчо

Арабаджиев, най-малкият син на Ветко Арабаджиев. Родителите му са обявени за издирване, както и още един мъж, чието име не се съобщава.

Подготвя се европейка заповед за арест на Ветко и Маринела Арабаджиеви, както и червена бюлетина в Интерпол.

“Издирваните са във Франция, там са от началото на август. Това са нашите данни. Знаехме и Димитър Желязков къде се намира, когато беше задържан в Турция. Операцията по това разследване е планирана 5 дни преди да се проведе. Тогава те са били вече в чужбина. Няма как да са предупредени”, заяви Иван Гешев. 

Бентли, ролс-ройс и роувър са част от иззетите лимузини от паркинга на хотел “Маринела” в София.
Бентли, ролс-ройс и роувър са част от иззетите лимузини от паркинга на хотел “Маринела” в София.

Разследването за укриване на данъци и пране на пари срещу хотелиерите започнало в началото на 2018 г. по оперативна информация от службите за сигурност. Само за февруари например едно от дружествата на Арабаджиеви е внесло в хазната 1000 лева, а е трябвало да внесе 606 хил. лв., обясниха разследващите. И след това

разликата се

тъпчела в

сейфове и

куфари

Проверяват се счетоводните документи на всички, свързани доставчици.

“Всички български граждани си плащат данъците. Така държавата осигурява нормален начин на живот на хората. Ние не можем да забраним на някого да бъде богат, да си купува коли, хотели, яхти, но да си плаща данъците”, каза Иван Гешев.

При акцията в хотел “Маринела” в петък е иззета и част от автопарка на фамилията. Разследващите ще проверяват как са купени колите, дали са обявени на реалната стойност, какви данъци е плащано за тях. 

Това са част от пачките, открити от разследващите в пликове и наредени по шкафове.
Това са част от пачките, открити от разследващите в пликове и наредени по шкафове.

Късно вечерта лимузините и джиповете бяха изкарани от подземния гараж на хотела и откарани в следствието.

“Евтини коли - ролс-ройс, бентли”, пошегува се зам. главният прокурор. По думите му всички струват 5 до 10 млн. лв. Освен това има рейндж роувър, мерцедес, повечето са произведени по поръчка.

“Разследването тече по няколко направления. Първото е за данъчни престъпления - декларират се търговски сделки, по които няма доставки с документи от кухи фирми, и дължимите данъци не се внасят в бюджета. Второто направление е за дружества, които участват в саниране по обществени поръчки, генерират ДДС за внасяне, появяват се същите тези фирми тип “липсващ търговец” и отново не се внасят данъци. Има и още две направления в разследването на организираната престъпна група, но на този етап няма да ги съобщаваме”, каза и наблюдаващият прокурор по разследването Кирил Пейчинов.

“Благодаря на службите за сигурност, че нямаше теч на информация. На всички е ясно, че хората, които имат много пари, придобити евентуално с престъпна дейност, имат връзки в службите. Така е по цял свят”, каза зам. главният прокурор. Гешев допълни, че акцията няма нищо общо с европредседателството. След обществена поръчка именно в хотел “Маринела” бяха настанявани голяма част от делегатите.

Гешев предупреди бъдещите клиенти на спецпрокуратурата да оказват съдействие, защото в случая с разследването срещу Арабаджиеви такова не е имало.

“По-скоро ни пречиха и бездействаха. “Не знам къде са ключовете от сейфа”, “Не знам кой ползва тази стая”, “Не знам къде са колите”, чували прокурорите. В Пловдив например се наложи да разбиваме офис на фирма с разрешение на съда. Забавиха ни с час-два, но си свършихвме работата”, обясни Иван Гешев.