Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин осъди убийството на лидера на проруските сепаратисти в украинската Донецка област Александър Захарченко, предаде Ройтерс.

В изявление, разпространено от Кремъл, Путин определи убийството като подъл акт, целящ да дестабилизира крехкия мир в региона. Руският президент поднесе съболезнования на семейството на Захарченко, предаде БТА.

За разлика от руското министерство на външните работи и депутати, Путин обаче не обвини Украйна за убийството, отбелязва Ройтерс.

Следственият комитет на Руската федерация обяви, че е започнал разследване за "международен тероризъм" във връзка с покушението срещу Захарченко, предаде ТАСС, като се позова на неговата говорителка Светлана Петренко.

Според Петренко при експлозията в ресторант в Донецк днес, при която загина ръководителят на провъзгласената от сепаратистите Донецка народна република (ДНР), са били ранени още двама души - "министърът" на приходите и таксите на т. нар. ДНР Александър Тимофеев и неизвестно момиче.

Захарченко не е единственият убит при взрива, предаде обаче украинската държавна информационна агенция Укринформ, цитирайки Службата за сигурност на Украйна, предаде ДПА.

Укринформ не даде подробности.

Целта на убийството на Александър Захарченко е да бъде провален мирният процес в Югоизточна Украйна и изпълнението на Минските споразумения, коментира руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ТАСС.

То предупреди за заплаха от дестабилизиране на ситуацията в региона.

Русия призовава украинските власти да се откажат от използването на терористични методи за решаване на вътрешните проблеми на страната, се казва в изявлението.

Руското външно министерство изрази надежда "отговорните украински политици да намерят сили да спрат "партията на войната" (в Киев) и да не допуснат ескалиране на конфронтацията в Донбас".