Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СПОМЕНИ: Вероника и Петър Въчкови живеят с надеждата, че истината з асмъртта на сина им ще излезе наяве.
СПОМЕНИ: Вероника и Петър Въчкови живеят с надеждата, че истината з асмъртта на сина им ще излезе наяве.

 

Ново разследване за смъртта на Ганеца искат родителите му Вероника и Петър Въчкови.
Молбата до главния прокурор Борис Велчев е подадена тази седмица след решение на съда в Страсбург, че синът им е лишен от право на живот.
"Вече преведоха парите. 33 хиляди евро. Една стотинка няма да похарчим за нас. Докато сме живи, ще търсим истината за убийството на Ганчо. А тя е, че ченгетата го убиха. След решението на международния съд за правата на човека има основание за ново разследване на смъртта му и това ще се случи. Не отричам, че е вършил престъпления, но какъвто и бандит да е, не заслужава да го убият като куче в центъра на София и да няма виновни за това. Нашият син е убит и няма кой да го върне. Но обществото трябва да знае как и защо се е стигнало до там. Не може Богомил Бонев да поема ролята на полицай, прокурор, съдия, а накрая и на палач" - задъхва се от тютюневия дим на догарящата си цигара Петър Въчков и веднага след като я гаси, пали нова.
Миналата седмица Вероника и Петър получават по банковата си сметка мечтаната за много пенсионери като тях сума, но парите не ги радват. Присъдата от Страсбург не е обжалвана от българска страна. Така родителите на Ганеца са поредните близки на жертви от демократичния преход, които получават възмездие от Европейския съд за правата на човека. Преди тях България осъди Нанка Колева, съпруга на убития през 2001 година прокурор Николай Колев. След това разследването за екзекуцията му е подновено, появиха се дори версии за поръчители и извършители на престъплението.
"От 20 години живеем в ченгесарска държава. Убийството на сина ни беше линч, както това се случи на Жоро Илиев, Илия Павлов и всички, които ги убиха. Ганчо беше единственото ни дете. Днес сме болни пенсионери, но продължаваме да търсим истината за смъртта му и ще гоним виновниците до смъртта си. Присъдата от Страсбург е звучен шамар за съдебната ни система и МВР. Богомил Бонев стои в основата. Трябва да се изяснят мотивите му да действа по този начин. След като го убиха, обявиха на всеослушание, че престъпност в България няма. Обвиниха Ганчо, че е откраднал джип на кума му Георги Гергов. Освен това синът ни и Нона Йотова се познаваха добре. От една махала са. Често са били и в една компания" - загатва и за лични мотиви за ликвидирането на сина й майката на Ганеца Вероника Въчкова. 
Приживе 28-годишният Ганчо Въчков-Ганеца е обявен от тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев за изключително опасен бандит и автокрадец номер 1. За негов авер е сочен застреляният през 2003 година Николай Зарев-Данкина.  Ганеца е обявен за общодържавно издирване, след като бяга от ареста на Първо РПУ в София през август 1996-а. 3 години по-късно се провежда мащабна операция за противодействие на престъпността. Ганеца също е сред мишените на полицията. Ченгетата му правят засада край Френската гимназия, където имат информация, че ще играе футбол. Когато ги забелязва, Ганев се качва в колата си и дава газ. Слиза от возилото на улица "Мърфи" и се качва по стълбите в стара кооперация. Сградата е обградена. Четирима служители на отряда за борба с тероризма се качват след него. Оттук нататък историята е противоречива. МВР твърди, че баретите го откриват прострелян в слепоочието и става дума за самоубийство. Според  родителите на Ганчо Въчков той е убит от полицаите, които са мотивирани от изказването на тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев "Ганеца да се задържи жив или мъртъв". Образуваното следствено дело за смъртта му завършва със заключение, че Ганеца се е самоубил. Европейският съд по правата на човека е категоричен в решението си, че разследването страда от сериозни пропуски. Отбелязано е, че не са разпитани като свидетели четиримата полицаи, които тръгват след Ганеца по стълбите в сградата. За това настояват и родителите му при възобновяване на следственото дело по случая.
"В следственото дело, което военна прокуратура прекрати, няма данни за престъпна дейност на Ганчо, за която говориха генералите Богомил Бонев и Васил Василев. Обвиняваха го в какво ли не. В един ден изчезват 10 коли в София, Пловдив, Варна, и все Ганчо Въчков виновен. Говориха пред парламента, че е замесен във въоръжени грабежи и 3 убийства. При разследването следователят е изискал информация за престъпната му дейност и излиза само едно задържане с незаконен пистолет. Може и да е виновен за всички тези престъпления, но нека да съберат доказателства и да го осъдят. Вярвахме, че ще спечелим делото в Страсбург. Сега целта ни е и българската съдебна система да стигне до истината" - продължава бащата Петър Въчков. Въпреки че е на 75 години, той продължава да работи по специалността си. Въчков е бивш научен сътрудник в Института по металургия. Сега помага на свой приятел в малка леярна. Двамата със съпругата си живеят в кооперация в кв. "Гео Милев" сред икони, снимки на сина си и куче.
"Ганчо не пушеше, не пиеше, беше вегетарианец. Веселяк и шегаджия, душата на компаниите. Той измисли прякорите на приятелите си от махалата. Последния път, когато се видяхме, беше две седмици, преди да го убият. Настигна ме с колата и попита как сме с баща му. По това време се водеше за държавно издирване. Оглеждаше се като преследвано животно. Казах му да се предаде. Отговори ми : "Хванат ли ме, ще ме убият, докато стигнем до районното управление." Кълнеше се, че от една година не е пипал чужда кола" - спомня си Вероника Въчкова.
"От сина си съм запомнил две изречения - разказва и бащата Петър. - Дойде да ме види в института дни преди да го ликвидират. Каза: "Предам ли се, ще ме убият." после подхвърли със самоирония: "Ако човек не се прочуе, докато навърши 30 години, той не е човек." Каза го по повод всекидневните публикации, че е крадец на коли номер 1 и участник във въоръжени грабежи"

 

 


Мистериозната Ани Чакърова

НА 8 юли тази година телефонът в апартамента им звъни. Обажда се Ани Чакърова, която живее и работи в Лондон. Тя е ученическата любов на сина им Ганчо. Заедно са до неговата смърт.
"Спечелихте делото" - казва Ани и започва да чете решението на съда в Страсбург.
5 дни след смъртта на Ганеца в парламента се разиграва скандал. "168 часа" разполага със стенограма от пленарно заседание, в което Татяна Дончева отправя питане към Богомил Бонев за случая с простреляния автокрадец.
"Въчков успява да избяга и e обявен за общодържавно издирване. Още от този момент е разпоредено задържането му от прокуратурата. Установено е, че съдействие за укриването му след бягството му е оказала Ани Чакърова" - започва обясненията си пред парламента бившият министър на вътрешните работи от правителството на Иван Костов.
Коя е Ани Чакърова?
"Ани е дъщеря на бившия съветник на Тодор Живков по правните въпроси Костадин Чакъров. Живяха на съпружески начала с Ганчо в нашия апартамент. Заедно са от училище. Родителите й не бяха доволни, че Ганчо го обявяваха за бандит, но те двамата много се обичаха. Познавам бащата на Ани. Много свестен човек. Тя все още ни се обажда от Лондон. Все пак със сина ни бяха заедно до убийството му" - разказва Вероника Въчкова. 

 

 

Виновни ли са родителите

"ПО БЕЗСПОРЕН начин е установено, че майката на Ганеца е била запозната с престъпната дейност, но го е поощрявала да събере пари и да избяга зад граница. Не можем да упрекнем майката по никакъв начин. Но не можем да не си дадем сметка за отговорността на най-близките на Въчков за злополучния край" - казва на 11 юни 1999 година в парламента Богомил Бонев. Години по-късно също говори за моралната отговорност на родителите на Ганчо Въчков. Думите на бившия вътрешен министър афектират бащата на Ганеца Петър, който е убеден, че лично Бонев е насочил полицаите да застрелят сина му с призива: "Ганеца да бъде заловен жив или мъртъв."
"Ако аз и съпругата ми трябва да носим морална, и едва ли не наказателна отговорност за това, че синът ни е бандит, имам контравъпрос към Богомил Бонев. Той е най-младият член на БКП. Приет е на 17 или 18 години. През 2000 година парламентът, където и той е депутат, обявява БКП за терористична организация извън закона. Е, неговите родители трябва ли да носят морална и наказателна отговорност, че синът им е бил член на незаконна терористична организация. Така както синът ми е избрал да бъде бандит, така и Бонев сам е членувал в БКП" - пита Петър Въчков.  

 

 

Подновиха работата по убийството на прокурора Колев

Разстреляният през 2002 година висш прокурор Николай Колев спечели през ноември в Страсбург поредното дело, по което България е осъдена. Обезщетението е точно толкова, колкото и за родителите на Ганеца.
Той завежда делото година преди да бъде убит с мотива, че е държан в ареста незаконно по обвинение в притежание на наркотици. След смъртта му съпругата на Колев Нанка и децата му допълват жалбата. Съдът се произнася и в тяхна полза, като посочва, че смъртта му е била необективно и неефективно разследвана.
Съпругата на Колев Нанка Колева, която също е висш прокурор от години, твърди, че убийството му е поръчано от бившият обвинител номер 1 Никола Филчев, организирано от Алексей Петров и извършено от барета.
След присъдата в Страсбург и покрай операция "Октопод" разследването за убийството на Николай Колев е подновено.


 

Ген. Васил Василев:

Съмненията, че е замесен в убийства, не се доказаха

ПРЕЗ 1999 година ген. Васил Василев е шеф на Национална служба Полиция. Той е запознат в детайли с дейността на Ганеца.
"Прокуратурата трябва да реши дали да се възобнови следственото дело за смъртта на Ганеца, но не виждам причина. Имаше голяма разработка по него. Беше извършил над 100 въоръжени грабежа. Имаше и съмнения за извършени убийства, но не се доказаха. Беше разпознат от хора по време на въоръжени грабежи. Крадеше коли. Не сме настройвали обществото срещу него. Ганеца не беше член на групировки и беше самостоятелен. Навремето беше откраднал колата на директора на "Булгартабак". Работил съм с единствената задача да служа на закона. Говорил съм с много хора по време на службата си в полицията. Техният бизнес е престъпен, моята работа е да ги хвана. При случая с Ганеца преследване имаше, но не и убийство. МВР е действало адекватно, по -скоро присъдата от Страсбург не е такава" - категоричен е генералът. Той отказва да коментира дали полицията е работила по приятелката на Ганеца Ани Чакърова, която след смъртта му се установява трайно в чужбина. 

 

Адвокат Йонко Грозев:

Полицаите от акцията трябва да бъдат разпитани

"ВЪЗОБНОВЯВАНЕТО на делото за смъртта на Ганчо Въчков е задължително. То е пряка последица от присъдата в Страсбург. Трябва да се разпитат полицаите, които са преследвали Ганеца и са го открили мъртъв. И не само това. Цялата йерархия на управление на операцията трябва да се провери, включително и разпорежданията, които са давани на полицаите. Понякога е сложно да се възстановят събития отпреди толкова години" - казва по въпроса адвокат Йонко Грозев, който защитава интересите на семейство Въчкови в Международния съд за правата на човека. След молбата му до главния прокурор за възобновяване на делото преди 2 седмици, на 7 декември вече има резултат. От Главна прокуратура му изпращат писмата, с които се удостоверява, че са изискали следственото дело за смъртта на Ганеца, което е прекратено преди 10 години. Адвокат Грозев споделя, че досега няма подновено разследване за смърт, в което има участие на полицаи, и то да е стигнало до ефективни присъди. Йонко Грозев води над 40 дела в Страсбург. Той защитава и близките на убития прокурор Николай Колев. Те печелят делото преди 2 месеца, а по разследването на убийството му се разшумя покрай Никола Филчев и Алексей Петров.
Йонко Грозев си спомня за случай от Шумен, по който България също е осъдена и след подновяването на разследването извършителите на престъпление получават присъди.
"Скинхедс нападат ром и го убиват. Разследването е пратено в трета глуха. След присъдата за България в Страсбург то се поднови. Извършителите, които тогава са били непълнолетни, бяха осъдени условно" - разказва адвокат Грозев.

БЕЛЕЗНИЦИ: Маскирани ченгета водят към ареста приятеля на Ганеца Николай Зарев - Данкина.
БЕЛЕЗНИЦИ: Маскирани ченгета водят към ареста приятеля на Ганеца Николай Зарев - Данкина.
Костадин Чакъров
Костадин Чакъров
Йонко Грозев
Йонко Грозев