Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от пирамидите в древния град Карал.
Една от пирамидите в древния град Карал.

Преди около 5 хиляди години в Перу е построен свещеният град Карал. Изграден е от цивилизация, която по нищо не е отстъпвала на древноегипетската.

Тя е създала пирамиди, издигащи се високо над земята, огромен кръгъл площад в любимата форма на друидите, амфитеатър, жилища, подземна система за напояване, приспособления за овладяване и съхраняване на огъня и др.

Според учените пирамидите са строени горе-долу в периода на пирамидите в Гиза.

Вероятно затова учените смятат, че градът е едно от най-големите инженерни чудеса в света. Не само заради впечатляващата си красота и уникални решения, а и защото древните строители са знаели как да направят сградите устойчиви на земетресения, тъй като районът е силно сеизмичен.

Освен това са успели да създадат подземни канали, с които да докарат водата от три реки, високо в Андите, успявайки да я съхранят за поливане дори в сезоните на суша.

Самото население е още по-интересно. Археолозите не откриват никакви следи от войни, оръжия или битки. Затова те правят извода, че това са били миролюбиви, приятелски настроени хора, изхранващи се с производство и търговия, имали са силно развито керамично и металургично производство.

Според учените 3-те хиляди жители на града са живели в пълна хармония с околната среда, владейки природните стихии - вятъра, водата, огъня и въздуха.