Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЗВЕСТЕН: Бившият зам. военен министър Иван Гаврилов нашумя с подписа си за скандална заменка в МО през 2005 г.
ИЗВЕСТЕН: Бившият зам. военен министър Иван Гаврилов нашумя с подписа си за скандална заменка в МО през 2005 г.

 

Европейската комисия (ЕК) ще изпрати в България извънредна проверка заради сигнали за различни нарушения в ДФ "Земеделие" по времето на Калина Илиева. Мисията ще пристигне в началото на януари, въпреки че се е очаквала около месец по-късно. Брюксел ще проучва 900 сигнала за далавери по директните плащания. Обект на проверката са и нарушения по Програмата за развитие на селските райони. Напълно е вероятно мисията да завърши с орязване на евросубсидиите. Междувременно в. "168 часа" научи, че няколко европейски посолства са сезирали ЕК за манипулиране на обществените поръчки. Това твърдят източници от Брюксел.
Пет посолства от ЕС са подали сигнали до Брюксел, че в България има

проблем с търговете


в които се отстраняват по странни критерии сериозни европейски компании. На 3 декември в София бе европейският комисар за вътрешен пазар и услуги Мишел Барние. Той не случайно препоръча повече прозрачност в организирането на обществените поръчки. Според източници на "168 часа" един от най-често обсъжданите в дипломатическите кръгове случаи напоследък е търгът за актуализацията на ортофотокартата, по която земеделските стопани очертават обработваемите ниви и получават директните евросубсидии. Поръчката бе обявена през април и спечелена през август от консорциума ГМК с цена почти 9 млн. лв. без ДДС. Обединението е управлявано от бившия зам. военен министър от квотата на ДПС в кабинета "Станишев" Иван Гаврилов. В консорциума освен гръцка компания и българската "Мапекс" 25% се държат от "група нефизически лица". Гаврилов нашумя с подписа си за скандална заменка в МО през 2005 г. Тогава той подписва замяната на огромния имот на бившата Гарнизонна фурна във Варна срещу осем панелки в жк "Люлин". Щастливият купувач бе фирмата на Николай Вълканов "Бългериън еко проджектс" ЕООД.
Двама от участниците в търга за изработката на актуализирана ортофотокарта са отстранени от търга.


Белгийският консорциум
Юросенс Белфотоп е отстранен поради "липса на доказателства" за изисквания за поръчката оборот и най-малко 10 изпълнени договора в тази сфера. Белгийците оспорваха конкурса пред Върховния административен съд, защото при обявяването на поръчката изобщо не били посочени изисквания за финансов оборот и брой на изпълнени до момента проекти. В жалбата си, с копие от която "168 часа" разполага, те изразяват съмнения, че има реална нужда от актуализация на ортофотокартата за 40% от територията на България, при условие че само преди няколко месеца е направено поне на хартия такова актуализиране по друг проект. За скандалната поръчка, спечелена вече от консорциума на Иван Гаврилов, бе отстранен бившия зам.-министър Преслав Борисов, но за европейските посолства въпросът не е приключил. Сега европейски държави настояват структури извън Министерството на земеделието да проверят процедурите за вече спечелени обществени поръчки в земеделието.
На 10 декември в България пристига еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош. Основна тема на разговора му с министър Мирослав Найденов ще бъдат


директните плащания

Изготвянето на работеща и актуална ортофотокарта е едно от изискванията на ЕК, за да няма злоупотреби с европари. Освен това, по препоръка на Сметната палата Министерството на земеделието трябва да избере външен одитор, който да проверява на място цялото досие на получателите на субсидии - от кандидатстването до последното плащане. Въпреки нотата на ЕК България все още е завършила процедурата по избора на одитора. Това също може да стане причина за

 финансови корекции

на земеделските еврофондове, според експерти.
Мисия на ЕК през януари ще разглежда дали са били спазени процедурите за финансирането на проектите през мандата на Калина Илиева. Вече има сигнали за нарушения. На въпрос на "168 часа" в какви случаи се пращат специални мисии от Дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" към ЕК заявиха, че ЕК прави регулярни одити. "За комисията е важно да бъде сигурна, че европейските фондове се изразходват коректно", допълниха от пресофиса на говорителя.
Според неофициална информация на в. "168 часа" в Брюксел разглеждат т. нар. "черен списък" като официален документ, изготвен от официална институция. За тях няма значение дали го е писала Калина Илиева, имала ли е диплома за магистър и дали фирмите в него са били поставени обективно. България ще бъде принудена да се прости със замразените милиони по проектите в черния списък.

Яне Янев, лидер на РЗС:
Източват 20% от директните плащания


На най-високо ниво в Министерството на земеделието искаха системата ИСАК да не проработи, за да може да продължават източването на европейските фондове. Това става чрез т. нар. пасища и мери и чрез презастъпването на земеделските площи, като по този начин се надписват земите. Държавата и ЕС губят милиони от това. При една истинска ревизия ще се види, че около 20% от парите са източени по тази схема. Друг е въпросът колко пари даде България, за да стартира системата ИСАК, колко за - ортофотокартите, а те са много стари, тези които се ползват в момента, нямат нищо общо със съвременните поземлени участъци.

ЕХО: Проблеми очакват министър Мирослав Найденов след отстраняването на Калина Илиева.
ЕХО: Проблеми очакват министър Мирослав Найденов след отстраняването на Калина Илиева.