Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До късно вечерта и дневни, и нощни екипи на болниците и Спешна помощ се бореха за живота на пострадалите.
До късно вечерта и дневни, и нощни екипи на болниците и Спешна помощ се бореха за живота на пострадалите.

Сред загиналите е и тъщата на един от

диспечерите в столичната Бърза помощ

Целият възможен ресурс на 4 от големите столични болници - “Пирогов”, ВМА, “Света Анна” и “Царица Йоанна - ИСУЛ”, както и на Спешна помощ, бе мобилизиран в спасяването на пострадалите в катастрофата край Своге, при която загинаха 16 души и над 20 бяха ранени.

До късно вечерта в събота и дневни, и нощни екипи се бореха за живота на пострадалите. В “Пирогов”, където бяха приети най-много от тях, се отзовали дори

лекари, които

са в отпуск

“Дойдоха буквално по къси гащи, за да питат дали имаме нужда от помощ”, разказа проф. Николай Габровски, зам.-директор на болницата и национален консултант по неврохирургия, пред “24 часа”.

Както при всяко тежко събитие, първи на инцидента се отзовават екипите на Бърза помощ. Организацията по предаване на сигнала за катастрофата, който постъпва в 17,12 ч, тръгването на спешните медици и мобилизирането на болниците е протекла изключително бързо.

Първа на мястото на инцидента пристига линейка на ЦСМП - Своге. Това бил единственият екип на дневна смяна в този ден, защото кадри няма. При получаването на сигнала обаче екипът бил в София с пациент, който трябвало да бъде откаран до болница. Но успели почти веднага да обърнат към Искърското дефиле и на 30-ата минута вече били на място.

През това време са организирани и останалите линейки от ЦСМП-София, Враца и Монтана - общо 14, които пристигали през 2-3 минути, обясни говорителят на столичната Бърза помощ Катя Сунгарска.

Тъй като при подобни тежки произшествия травмите на пострадалите са съчетани,

болниците, към

които те се

карат, трябва да

са поливалентни, а не специализирани, т.е. да могат да лекуват няколко неща. Освен това във всички подобни критични ситуации важи правилото да се тръгне към най-близката болница - в случая “Пирогов”.

През цялото време лекари са били в контакт и със завеждащия смяна в центъра, който преценява къде е най-добре да бъде откаран пациентът според състоянието му. Той е и единственият в непрекъснат контакт с болниците и може да пренасочи линейките, ако някъде няма готовност да поемат ранения.

До 2 часа през

нощта са

останали

дневните екипи

на Бърза помощ, които помагали на колегите си от нощна смяна. Имало и доста линейки, които извършили по няколко курса към мястото на трагедията.

Въпреки мобилизацията на толкова много екипи спешните медици са успели да обслужат и всички други сигнали на нуждаещи се в София. На работното си място останал и един от диспечерите, въпреки че малко след инцидента разбрал, че сред загиналите е и неговата тъща.

В абсолютно пълен състав са работили клиниките по ортопедия, по неврохирургия, по хирургия и в спешното отделение на “Света Анна”. Още снощи там са извършени 3 тежки операции - една коремна и два дренажа на гръден кош от д-р Стефан Ковачев.

По-рано е дошла и нощната смяна на лекарите във ВМА, останали и лекарите от дневната. През цялото време работата в болницата организирал директорът ѝ проф. Венцислав Мутафчийски.