Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приготвянето на специалитета cozido е туристическа атракция.
Приготвянето на специалитета cozido е туристическа атракция.

 

Ако търсите екзотично място за празнуване на коледните и новогодишните празници можете да опитате "вкуса" на Азорските острови. Те са част от най-западната европейска страна - Португалия. В превод името на островите означава Ястребови острови. Азорският архипелаг е отдалечен на 1460 км от бреговете на Португалия и на 3750 км от Северна Америка. Той се състои от

9 острова

с вулканичен произход, разположени в зоната на атлантическите антициклони, които заедно с топлото течение Гълфстрийм обезпечават целогодишно изключително приятен климат. Дори през зимата термометрите не падат под 15 градуса, а през юни средната температура е 21 градуса. Лятото тук е топло, но не задушно. Въпреки това винаги трябва да носите топла дрешка, защото летните вечери са хладни.
Азорите се делят на

три групи

В Източната група влизат островите Сан Мигел, Cанта Мария и група малки острови с общото название Формигаш. Към Централната група спадат - остров Файал, Пику, Сан Жоржи, Терсейра и Грасиоза, а към Северозападната - Флориш и Корву. На Азорските острови няма да откриете развита инфраструктура, затова повечето туристи, които идват тук, обикновено са пътували много и са направили избор в полза на тишината и спокойствието. Тук можете да съчетавате плаж, екотуризъм и активна почивка - дайвинг, сноркелинг, риболов и т.н. Столица на островите е град Понта Делгада (Ponta Delgada), разположена на остров Сан Мигел.
До Азорските острови можете да се доберете

със самолет

до столицата на Португалия - Лисабон. Оттук можете да вземете полет на вътрешните авиолинии, който отнема около 2,5 часа. Португалските авиокомпании SATA и TAP изпълняват редовни ежедневни рейсове от Лисабон и Порто до островите Сан Мигел, Терсейра и Файал. Международни летища има на островите Санта Мария, Сан Мигел и Терсейра. Авиокомпанията Sata Air Azores извършва ежедневни полети между островите. Между островите Terceira, Graciosa, S. Jorge, Pico и Faial през лятото има и корабна връзка.
Азорските острови привличат с разнообразната си

морска флора и фауна

дайвъри и любители на океана. Тук могат да се наблюдават кашалоти в естествената им среда. Околността на островите е обитавана от 23 вида кита, няколко вида делфини, срещат се редки медузи, а под водата растат красиви корали.
Най-големият от архипелага е остров

Сан Мигел

Забележителности на острова са църквата "Св. Себастиан" със съкровищницата, дворци от XVII-XIX век, красиви лагуни. В долината Vale das Furnas бликат горещи гейзери. Загрятата от вулканичните гейзери земя се използва за приготвянето на местния специалитет

cozido

Във Furnas това е една от туристическите атракции. Големи глинени тенджери се напълват със свинско, пилешко, кабаноси, зеле и моркови. Съдовете добре се затварят и с въжета се спускат в издълбани в горещата земя ями. Специалитетът се сервира в малките семейни ресторанти в града и се "полива" с местното вино.
На остров Сан Мигел е разположен административният и туристически център на архипелага - град Понта Делгада. Той се намира в южната част на острова, недалеч от вулкана Агуа де Пау и на 3 км от залива. На централния площад в столицата доминира историческата

църква "Сан Хосе"

и старото дърво посадено още през 1870 година. В църквата се организират концерти и празникът Санто Кристо де Феста дус Милагрис. Последният се провежда всяка пета неделя след Великден. Други забележителности на Понта Делгада са църквата Сан Педро, манастирът Mosteiro da Esparanca, крепостта Forte da Sao Bras, Музеят на вината. Освен това столицата на архипелага привлича с красивата си и екзотична флора и фауна. Понта Делгада предлага и прекрасни плажове с чиста вода.

Остров Пико

е вторият по размер в Азорския архипелаг. Известен е още като Сивия остров или Планинския остров (Ilha Montanha). До 1980 г. Пико е център на китолова. Причината е, че островът е в близост до големи океански дълбини. На Пико може да се посети интересният музей, посветен на виното, както и да се полюбувате на църквата от XVII век. На острова е разположено и селцето Punta Topo. Океанът тук се смята за естествен парк, защото в продължение на 20 години местността е била неприкосновена зона за дайвинг и риболов. Благодарение на това рифът и обитателите му са успели да се съхранят. Оригиналният вулканичен ландшафт в съчетание с лозята са спомогнали островът да бъде признат за наследство на ЮНЕСКО.