Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Ангел Кунчев
Д-р Ангел Кунчев

Има епидемия в Европа, рекорден брой болни

Да се избягва пътуването с деца под 1 година до Сърбия, Гърция, Румъния, Украйна. Това препоръчва главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Причината - в Европа има епидемия от дребна шарка (морбили), а най-застрашени от зараза са децата под 12-месечна възраст, защото не са имунизирани.

Рекорден брой заболели от дребна шарка (морбили) в Европа отчита Световната здравна организация. Само за първата половина от тази година са се заразили близо два пъти повече хора спрямо цялата 2017 г.

В България обаче се наблюдава обратната тенденция, успокояват здравните власти.

“Миналата година 3-4 пъти имаше внос на заболяването и то се разпространи на места с огромен брой детско население. Епидемията тогава тръгна от ромския кв. “Столипиново” в Пловдив с 40 деца и продължи към Пазарджик, където се заразиха 10. Всички бяха неимунизирани. Сега има регистрирани 8 случая, но нито един вътрешен - 4-ма от болните са украинци и молдовци, а другите са български граждани, внесли заразата от Италия, Англия и Румъния, на възраст между 2 и 30 години.”

Това обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред “24 часа”. Риск от внос на морбили има, но от епидемия е значително по-малък, защото 95% от населението е имунизирано, каза той.

Над 41 000 са случаите в Европа. Най-засегната е Украйна с 28 000 болни, следват Сърбия с 5700 и Румъния с 4575. Над 2000 са болните и в Гърция, Франция и Италия. Затова пътуването в тези страни, особено за деца под 1 г., които все още не подлежат на имунизация, не се препоръчва. 20% от заразените деца в Европа са именно под 1 г., а общо 95% от заболелите са без имунизация.

“У нас колкото са по-малки децата, толкова е по-добро имунизационното покритие. Така е и с ваксината срещу морбили. На 13 месеца, когато се прави основната, се обхващат около 95%. Реимунизацията на 12 г. е със значително по-нисък обхват - 86 до 90%”, обясни д-р Кунчев. Липсата на реимунизация също увеличава риска от зараза, макар и с малко. Ако човек без имунитет срещне болен, рискът да се разболее е 95%.

20% от заразените деца в Европа са под 1 г., а общо 95% от заболелите са без имунизация.
20% от заразените деца в Европа са под 1 г., а общо 95% от заболелите са без имунизация.

Заразяването става по въздушно-капков път. Отпадналост, липса на апетит и висока температура са сред първите симптоми, до 3-ия ден се появява и силен обрив по цялото тяло. Инфекцията продължава 7-10 дни. Менингит, пневмония, енцефалит, хепатит са сред усложненията.