Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малина Крумова
Малина Крумова

Празните домове са към 1,2 млн.

Държавата обмисля как да стимулира собствениците на пустеещи жилища да ги пуснат под наем и една от идеите е да им намали имотния данък, стана ясно по време на семинар в Пловдив, посветен на жилищните нужди на уязвими групи от населението. 

“Една от предложените дейности в Националната жилищна стратегия е въвеждане в експлоатация на необитаемите апартаменти и къщи. Необходимо е собствениците им да бъдат стимулирани, може и с по-малки данъци, за да ги извадят на наемния пазар. Това пък би довело до отдаването на имота на ниска цена”, каза зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Става въпрос за необитаваните жилища, които да минат за управление към общините. Празните домове у нас са към 1,2 млн., 98% от жилищата са частни, а 40% от българите живеят в пренаселени имоти.

“Собствеността е ресурс, който в България някои омаловажават. Като актив той трябва да се поддържа”, посочи Крумова. По думите ѝ жилищният фонд у нас е застаряващ и дори компрометиран, тъй като за него не се полагат грижи в последните 20-30 г. Политиката на държавата ще е в посока на създаване на механизми - финансови или законодателни, които да насърчават притежателите на частни имоти да изпълняват задълженията си.