Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато човек иска да поддържа лична хигиена, той винаги намира начин - както прави този водач на рикша в Делхи, който се къпе на улицата
Когато човек иска да поддържа лична хигиена, той винаги намира начин - както прави този водач на рикша в Делхи, който се къпе на улицата

Ако не вземате душ поне веднъж на ден, вие:

а) страдате от розов лишей (pityriasis rosea)

в) пак сте случили на сушава година в Чад

с) нямате оправдание, просто сте си мърляч

Температурите навън предразполагат към обилно потене. Лято е и все по-често се разминаваме с хора, които ни карат да размишляваме по въпросите на къпането. Но не онова Ивановденско обредно къпане или пък това на Бабинден, което е задължително за младите булки.

Става дума за редовното, задължително и пълноценно вземане на душ или вана. Защото оставаме с впечатлението, че за някои отделни наши съграждани

срещата с вода е мил детски

спомен от деня,

в който попът ги е

потопил в купела

за приемане на светото кръщение. И са убедени, че с това са изпълнили дълга си към световната хигиена за дълги години напред.

Колко често трябва да се къпем по принцип е въпрос, който няма точно фиксиран отговор. Освен това ще открием, че всеки смята за редно именно това, което той самият следва като практика. Поне веднъж на ден, особено през лятото, е разумният минимум, около който се групират мненията на повечето браншови съюзи на дерматолози, теляци и обикновени хигиенисти.

Хубаво е също така процесът на миене да се комбинира със стик или дезодорант против изпотяване и да се избягват дрехите, изработени предимно от синтетични полиамидни влакна. Защото запарват. Ако не си махате окосмяването под мищниците, при некъпане ще забележите (ако въобще гледате там) процес на кристализация около отделните влакънца, съчетан с особен задушлив мирис. Това, уверяваме ви, не е полезно нито за вас, нито за околните. Освен ако не живеете под въздействието на някои руски филмови класики, където отривистото

вдишване под собствените

мишници може да мине

като начин на замезване

с водката. Но все пак по-добре е за целта да си набавите кисели краставички.

Като споменахме дезодоранта, имайте предвид, че това е наистина едно революционно изобретение. По своята същност той представлява синтетичен душ в алуминиев флакон, но неговата задача съвсем не е да измести къпането! Ако не сте се измили преди това, колкото и да се пръскате, аерозолът не ще да е способен да се пребори с телесните ви феромони. Дори да прибегнете до ароматизатор за стая. Запомнете, големината на флакона няма значение. Нищо не може да замени доброто, старо, класическо къпане.

Всяко лято срещаме такива хора, които по една или друга причина отлагат влизането в банята. Някои по принцип смятат, че къпането не е безвредна процедура и може да причини на човешкия организъм лоши неща като хипотермия, увеличена кислородна консумация и от там респираторен дистрес.

Тези хора ние ще успокоим, че дори да използват неподгрята вода няма да умрат от студ. Това дори е полезно за кожата. Всичко ще е наред, особено ако прибавят и шампоан, сапун или друго почистващо средство. 

Липсата на акрилна вана, в която плуват розови патенца, не е повод по-бедните жители на планетата да останат неокъпани.
Липсата на акрилна вана, в която плуват розови патенца, не е повод по-бедните жители на планетата да останат неокъпани.

Има и хора, мразещи сапуна. Съвсем сериозно. Ей така, без причина. Идва им отвътре. Вероятно е генетично заложен подсъзнателен страх от времената,

когато на планината Сапо са

правили жертвоприношения

на животни. Дъждът е отмивал сместа от стопената животинска мазнина и дървесна пепел заедно с глина от почвата. Тази каша се стичала в река Тибър, където жените откривали, че това прави прането по-лесно. Така според римската легенда по нелицеприятен на пръв поглед начин са били открити перилните препарати. А от името на планината се родило названието на сапуна.

Японка рекламира вани Снимки: Ройтерс
Японка рекламира вани Снимки: Ройтерс

Уверяваме ви, че козметичната индустрия днес е достигнала такива висоти, че когато ползвате сапун, не обричате никое животно на ритуална екзекуция.

"Вземането на душ може да нанесе поражения на мозъка чрез излагане на опасно високи нива на манган, отровно вещество, което се съдържа във водата. Отровата се вдишва и от водната пара по време на къпане. Опити с плъхове показват, че десетминутен душ всеки ден може да доведе до мозъчни и гръбначни увреждания, промени в поведението, както и до състояние подобно на Паркинсонова болест."

Ако вярвате на подобни псевдонаучни изследвания и наистина

смятате, че ще се натровите с

манган докато сте под душа,

вие сте неспасяем мърляч. И нямате никакво по-сериозно оправдание за това, че мразите да се къпете. Вероятно също така сте заградили подотговор (С) в теста, който сме ви предложили в самото начало на този материал.

Има малко истински извинителни причини човек да не се къпе и една от тях е кожното заболяване, наречено розов лишей или Pityriasis rosea. Появява се като алергична реакция на организма към някои вещества, употребявани при фабричната обработка на дрехите. Тогава къпането е противопоказно, защото всяко обливане на кожата с вода, води до усложнения, придружени с поредица от сърбежи, които само правят положението по-лошо. 

Мъже в Будапеща играят шах в банята
Мъже в Будапеща играят шах в банята

Втора сериозна извинителна

причина да не се къпете

поне веднъж на ден е, ако се намирате някъде по средата на платото Тибести в Чад. Като призната за една от най-безводните територии на планетата тази земя прави живота на местните номадски племена изключително труден. Дори и в пустинята обаче хората намират начин да поддържат хигиена. По липса на вода някои ревностни мюсюлмани извършват ритуални измивания с пясък по пет пъти на ден преди молитва.

Но ако в градския транспорт в България се натъкнете на някого, на когото му личи, че не се е къпал отдавна и той почне да ви се оправдава, че ей сега си идва от Чад, където отново е имало сушава година, усъмнете се.

В краен случай само Таско Ерменков, който е убеден, че водата в София е отровна може да бъде извинен това лято.

За всички останали обаче правилата за лична хигиена важат с пълна пара. Плюс шампоан!