Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Авторът
СНИМКИ: Авторът

Премиерът Бойко Борисов се хвана за главата, като видя мащабите на гробницата, която се разкрива в Малтепе край Пловдив. Той пристигна да види докъде са стигнали проучванията на най-грандиозното съоръжение, което наподобява пирамида. Висока е 22 метра и няма друг подобен аналог в света.

"Такова нещо не е откривано нито у нас, нито на Балканите", обясни му археологът доц. Костадин Кисьов. Той го заведе до разкритата южна фасада на гробницата и му обясни, че тя се е извисявала на 22 метра височина. Най-отгоре на покрива е имало статуя на погребания в нея или на божеството, което той е почитал.

"Тази мазилка на колко години е?", попита го Борисов, а Кисьов му отговори, че засега според откритите монети в могилата гробницата е около 3 век. Това е епохата на войнишките императори.

Ученият смята , че става въпрос за императорска гробница, тъй като друг обикновен аристократ не може да си позволи такова съоръжение. Тя е строена, когато погребаният е бил още жив - като фараоните, допълни Кисьов.

"Няма кой да го направи после, докато са живи, тогава строят", допълни Борисов. Той попита има ли подобни гробници в Гърция. "Не - нито в Гърция, нито в Македония", отговори му археологът.

Очаквайте подробности!