Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка от архива на автора.
Снимка от архива на автора.

Обвинителен акт срещу бивш охранител внесе в съда районната прокуратура във Враца. Той е срещу Мирослав М. за извършено от него присвояване в качеството му на длъжностно лице.

Миналата година обвиняемият работил като охранител на ценни пратки във фирма, занимаваща се с такава дейност. Но едновременно с това имал склонност към хазарта, често посещавал игрални зали във Враца, където правел залагания.

Работното му място било инкасов брониран автомобил с екип, включващ шофьор-охранител, инкасатор-охранител и охранител. Тримата изпълнявали задълженията по приемане и транспортиране на пратки - дебасейф, представляващ полиетиленов плик с баркод и съответни обозначения на вид валута и размер на сумата. С оглед създадената организация физическото им пренасяне следвало да се извършва от инкасатора, но в действителност често в това взимали участие и останалите служители.

Екипът, в който работел Мирослав, извършвал доставки на ценни пратки на територията на Врачанска област. Електронното им маркиране фирмата осъществявала с помощта на специално устройство с програма, чрез която се проследявало движението им. Не се съставяли обаче приемно-предавателни протоколи с полагането на подписи на съответстващи служители. Информация от електронните устройства се подавала в централата на охранителната фирма.

При множество отчитания понякога се получавало претоварване и системата работела с няколко минути закъснение по отчитане на приемане и предаване между екипите. Обвиняемият знаел за слабостите в организацията на работата във фирмата и решил да се да се облагодетелства.

През март м. г., докато бил на работа, при срещата със софийския екип, доставящ ценни пратки за областта, пред офиса на фирмата, охранителя се включил във фактическото им пренасяне. Той успял да укрие в дрехите си една от пратките със сумата от 22 000 лв., предназначени за банков клон в Козлодуй.

По-късно, докато пътували с колегите му в автомобила, под предлог, че трябва да се облекчи, той спрял, слязъл от него като скрил пратката в крайпътни храсти. Впоследствие обвиняемият изхарчил откраднатата сума за собствени нужди, твърдят от прокуратурата.