Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Циклоните и приливните вълни не са по-опасни от тези в миналото, но тогава са строели далеч от бреговете

На фона на чудовищните цунамита, заливащи бреговете и отнасящи домовете на хората, страховитите прогнози за промените в климата звучат още по-достоверно. Имат ли основание твърденията, че днес преживяваме много по-големи катаклизми, отколкото преди?

"Живеем във времето на Третото преселение - казва климатологът Георги Рачев. - Това е свързано с миграции от вътрешността към крайбрежието.

Помните ли как изглеждаше Черноморието преди 50 години?

Сега на Златните, на Слънчев бряг и в останалите градове не може да се намери свободен парцел. Всичко е застроено. Същото е в чужбина. Кой в миналото е живял във Флорида? Освен крокодилите? Сега всички острови са застроени с къщи за по 2-3 млн. долара. Какво да кажем за Югоизточна Азия, за Индонезия, Куала Лумпур, остров Бали - по бреговете масово се строи и хората буквално навлизат в морето."

Според Георги Рачев заради тази тенденция един и същи циклон или приливна вълна сега причиняват много по-големи щети, отколкото в миналото.

"Кога нашите предци, баби и дядовци са строели къщите си до реки - пита климатологът. - Винаги са се стремили това да е някъде горе, над заливната тераса. Там няма как реката да отнесе къщите им. Днес ние навлязохме в реките. Ако може и лодката ни да е на входната врата. Същото е с язовирите.

Затова е абсолютно нормално тези явления днес да ни нанасят много повече щети."