Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силите им били насочени към развитието на вътрешното зрение, разположено над горната костна част на носа

Цивилизацията на хопите се счита за една от най-древните на територията на Северна Америка. Огромно било знанието и мъдростта на тези предшественици на днешните индианци. Те изпълнявали ритуали, за които се вярва, че поддържали земята жива. До ден днешен са запазени древни текстове на хопите с техни знания и пророчества за бъдещето на света.

Хопите притежавали мистериозни и необясними лечителски способности. Най-главното звено в това направление били шаманите-целители. Според вярванията на народа на хопите изначално човешкият род не знаел каквто точно е болест. Заболяванията идват, когато на света се появили злите сили, които донесли и физически, и психологически болести.

В този ред на мисли именно хората и духовете попаднали под влияние на злото, са се превърнали в източник на много болести. По тази причина целителските способности на шаманите били насочени към

Интересното е, че според хопите обладаните от зли сили били "хора с две сърца". Първата стъпка от изцелението на някой болен, който предприемали шаманите, била да установят причинителя на проблема, поставяйки ръце върху енергийните центрове на пациента.

Лечителите можели да усещат вибрациите на тези центрове и по този начин определяли и източника на заболяването. Най-напред те изследвали горната част на главата, после центъра над очите, гърлото, гърдите в областта на сърцето и накрая стомаха.

Когато заболяването било причинено от външен източник, лечителите знахари използвали силата на прозрачни кристали, за да определят кой точно е причинителят. Прозрачният кристал предварително се активизирал с помощта на слънчевата светлина.

През него шаманът можел да огледа всеки енергиен център, да види с какво е свързано заболяването, а доста често и човека с Удве сърцаФ, сторил магията. Днес една значителна доза от тези магии и шамански способности са се запазили в културата на индианците от племето Навахо.