Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България се представя на чужденците предимно от доброволци

Часът е малко преди 10, а пред столичната Съдебна палата с чай в едната ръка и чадър в другата Николай Борисов чака да се събере група за обиколка на София. Дъждовното време не спира любопитството на чужденците, защото само 10 минути по-късно Николай е обграден от 20 души. “Здравейте! Вие откъде сте?” - с тези думи започва кратък опознавателен разговор с всеки новодошъл. За тези, които няма как да се предпазят от дъжда, носи допълнителен чадър и дъждобрани.

Групата е миш-маш от всякакви националности. Има германци, италианци, американка, японка, възрастна жена от Великобритания, млада двойка от Филипините, както и 2 семейства - едното от Каталония, а другото от Израел. Повечето са научили за безплатната обиколка Free Sofia Tour от интернет.

“Когато отида в нов град, винаги проверявам в интернет за туристически обиколки”, казва Карлос от Испания. България е последната дестинация от едноседмичната му обиколка из Европа. “Започнах от Италия, минах през Будапеща, Скопие и сега съм в София за 2 дни. И вчера се включих в обиколката на града, но всеки гид акцентира на различни неща и ми е интересно, затова дойдох пак”, добавя Карлос.

“Аз разбрах за обиколката от брошура, оставена в апартамента, в който съм отседнала”, казва американката Кейтлин от Хюстън, Тексас . Тя е студентка по електроинженерство в университета в Хюстън и е за две седмици в България. Майка ѝ е тук по работа и смятат заедно да посетят Пловдив и да направят същата безплатна обиколка и там.

“Жена ми научи за безплатната туристическа обиколка на София от интернет”, казва учителят по информатика Ерен от Израел. Той, съпругата му и 4-годишната им дъщеря са посетили Гърция, след това са минали през Рилския манастир и Рилските езера. Показва снимки от екскурзията и казва, че

езерата са го оставили

без думи

“Последните 2 дни сме в София. След като обиколим забележителностите, отиваме на безплатния тур на храна Balkan Bites. Много искаме да опитаме традиционната българска кухня”, казва Ерен.

10 часът минава и е време обиколката да започне. Гидът стартира разказа си с връщане хиляди години назад и едни от първите заселници на българските територии - траките. “Вероятно сте чували за Спартак. Този силен гладиатор е тракиец”, дава пример Николай, а повечето от групата поклащат глава, досещайки се за древния герой. В крайна сметка успява в 10 минути да събере хилядолетна история, включваща Римската империя, Първото и Второто българско царство.

След като чужденците са добили представа на колко богато на история място са попаднали, се отправяме към черквата “Св. Неделя”. “В тази църква се е извършил най-големият за България терористичен атентат”, разказва Николай и показва снимки на разрушения храм от 1925 г. “Комунистическата партия взривява “Св. Неделя” по време на погребението на генерал Константин Георгиев. Загиват над 130 души, но главната цел на атентаторите остава жива – цар Борис III”, казва гидът.

Много от туристите се интересуват от комунизма в България. Често въпросите им са свързани с тази част от историята, затова от Free Sofia Tour правят отделна комунистическа обиколка, която минава през най-известните символи на режима. “Американци и и англичани се интересуват много от темата за комунизма. Те никога не са имали такова управление и им е много интересно”, разказва Николай и добавя, че едно от най-любопитните за чужденците неща е разказът за корекомските магазини.

След църквата “Св. Неделя” групата се насочва към подлеза на метрото. Там се спираме до малката черква “Св. Петка Самарджийска”, минаваме през разкопките на ларгото, джамията, музея на София и спираме до минералните чешми, където всеки може да пие вода или да си напълни в бутилка.

Повечето от гидовете в столицата са родени в София или поне я познават много добре.
Повечето от гидовете в столицата са родени в София или поне я познават много добре.

“Обиколката е интересна. Ходил съм на няколко такива из градове в Европа. Харесва ми, че гидът е забавен, прави шеги”, казва Том от Германия. Той гостува на приятел българин, с когото предните дни са катерили връх Вихрен. Изненадан е колко

приятелски настроени

и честни са българите

“Единия ден си изгубих портмонето. Всичките ми пари, дебитни и кредитни карти бяха вътре. Казах на хижаря и само час по-късно ми го намериха, а вътре нищо не липсваше. Такова нещо в Германия нямаше да се случи, щяха да са ми взели всичките пари”, разказва Том.

До края на безплатната обиколка трябва да сме видели 20 забележителности на столицата, а когато се спираме пред президентството, сме до средата на тура. Чужденците си правят снимки с гвардейците, а Николай им разказва история за свой колега, който вижда президента и го моли за селфи с групата туристи. “Първоначално колегата ми се стъписал, когато видял охранителите, но после президентът го поздравил, ръкостискали се и си направили селфи с всички”, разказва Николай Борисов и ни повежда към Народния театър. Там цялата група си прави обща снимка за спомен. След още няколко кратки спирки и запознаване с архитектурата на София се отправяме към крайната точка – катедралата “Св. Александър Невски”.

След разглеждането му Николай благодари на туристите, че са се включили в обиколката. Без да ги подсеща,

всички започват да му

подават по 5, 10 или 20 лв.

“Обиколката наистина е безплатна. Всеки сам решава дали да даде някакви пари и колко. Някои даже ме питат колко да дадат, но това си е личен избор. Даже като видя някои много млади туристи от тези, които пътуват на автостоп, им казвам: “По-добре не ми давайте нищо. Запазете си парите”, разказва Николай. Част от изкараните пари отиват за неправителствената организация “Сдружение 365”, която прави Free Sofia Tour. С тях се спонсорират благотворителни акции и други културни инициативи.

Николай Борисов развежда групи из София вече 6 години. Помни как в началото хората са били много по-малко, но сега има случаи, в които

може да се съберат

по 50 души наведнъж

“Сега през лятото е по-натоварено, а и много колеги почиват. На седмица правя по 4-5 обиколки, иначе през останалото време от годината - само по 1-2 седмично”, казва Николай и добавя, че общо са 20 гидове.

За да станеш един от тях, трябва да си минал 3-месечно обучение по теория и практика и да положиш изпит в Министерството на туризма. Така се става лицензиран екскурзовод.

Преди да поведеш първата туристическа група обаче, минава цяла година. “Проблемът е, че изпитът към министерството се провежда само 2 пъти в годината, а издаването на карта след това отнема 9-10 месеца”, казва той.

От родното Министерство на туризма обаче отговориха за “24 часа”, че в изпитните комисии участват много външни представители - от министерствата на образованието и на спорта, много браншови организации, Светоия синод, БАН и събирането на толкова много хора по-често е доста трудно. За сметка на това пък изкараният документ за правоспособност няма краен срок на валидност.

Около 20 доброволци показват забележителностите на София на чуждите туристи, които им плащат колкото решат.
Около 20 доброволци показват забележителностите на София на чуждите туристи, които им плащат колкото решат.

Впрочем Николай не си изкарва прехраната само като гид. Основната му работа е в голяма чуждестранна IT компания и гъвкавото работно време му позволява през деня да развежда туристи. Освен това учи фотография в Нов български университет.

“Причината да започна работа като гид беше, че исках да се срещам с различни хора, а и

английският ми беше

започнал да ръждясва

казва Николай. Сред колегите му екскурзоводи има хора с всякакви професии, включително музиканти и актьори. Повечето от тях са от София, а останалите са живели дълго в столицата и я познават добре.

“Знам, че повечето факти, които казвам за забележителностите, няма да ги запомнят. Затова разказвам забавни истории. Приятното чувство ще им остане в съзнанието”, добавя Николай. По време на обиколката той разказва няколко забавни лични истории. Едната е за баба му, която всеки път, щом заставала вечер пред телевизора, се издокарвала в най-хубавите си дрехи, защото си мислела, че хората на екрана я виждат. “Това е истинска история и хората ще я запомнят” , сигурен е гидът.

Своеобразно чувство за хумор проявява и Петър, който води групи туристи с автобус из столицата. Както всеки голям европейски град, и София има своя

sightseeing автобус

Срещу 20 лв. и наполовина по-малко за хора под 18 години той потегля три пъти на ден от площада около “Св. Ал. Невски” в обиколка из основните забележителности на столицата.

Качвайки се на борда, участниците в обиколката получават карта на центъра на София с отбелязан маршрут, карта на метрото и бутилка минерална вода. Петър веднага предлага на туристите да му викат Питър за по-лесно. Първата забележителност е катедралата “Св. Александър Невски”, непосредствено след нея Питър представя Народното събрание и БАН. Автобусът стига до Военния клуб.

За да ориентира туристите, които винаги вземат тази сграда за музей, Петър-Питър обяснява, че вътре всъщност често се организират мероприятия. Минава се и покрай Руската църква.

Следващата спирка е Националната художествена галерия, или бившият царски дворец.

Сградата на БНБ обаче подсеща туристите за множеството неудобства, които им създава българската валута. Тъй като страната ни все още не е в еврозоната, никъде у нас еврото не се приема и чужденците са принудени да обменят валута, когато пристигнат. Питър услужливо подсеща, че е крайно непрепоръчително това да се прави на летището, жп гарата или автогарата, освен ако не сте милионер под прикритие. Просто там е по-скъпо.

Освен това, отбелязва той, в България винаги трябва да носите у себе си кеш, защото малките магазинчета и много заведения не приемат карти.

Туристическата обиколка продължава покрай Националния археологически музей и президентството. И тъй като гвардейците, които охраняват държавния глава, карат гостите да мислят, че президентът е важна фигура в страната, Питър набързо им обяснява, че най-много правомощия в България са съсредоточени в отсрещната сграда – Министерския съвет. Където правителството се събира всяка седмица. “И понякога вършат работа”, казва Питър, в отговор на което туристите се засмиват.

Минавайки покрай разкопките на античната крепост Сердика, автобусът достига джамията “Баня Баши”. Районът се разглежда подробно – все пак тук са Регионалният исторически музей, халите, Софийската синагога. Малко по-нататък – Лъвов мост.

Следваща в списъка с емблематични забележителности е статуята на св. София, покровителка на мъдростта, чието име носи столицата днес.

Излизайки от центъра, туристите имат възможност да видят католическата църква “Св. Йосиф”, последвана от Руски паметник. Именно при него Питър разказва как, след като градът е избран за столица на страната, населението му бързо нараства от 10 хил. души до повече от милион и половина днес. Което, обяснява той, усложнява пътната обстановка. Именно затова туристите получават карта на метрото – то е единственият транспорт, в който чужденците, неползващи кирилица, могат що-годе да се ориентират.

Всичко това се обяснява на път за НДК. Тази сграда много туристи оприличават на

банка, мол, университет,

че дори и на болница

или затвор

Обяснява им се, че това е сграда за конференции, изложби и концерти.

Автобусът на “Ситисайтсийнг София” прави по три обиколки на ден. СНИМКА: АЛЕКСАНДРА ПЕНЕВА
Автобусът на “Ситисайтсийнг София” прави по три обиколки на ден. СНИМКА: АЛЕКСАНДРА ПЕНЕВА

Туристическата обиколка продължава покрай стадион “Васил Левски”. Кой е Васил Левски ли? Ами “български национален герой и политически лидер, който работил като агент под прикритие, за да създаде мрежа от тайни комитети, средища на бунтовничество срещу Османската империя”, гласи отговорът.

Минавайки по Орлов мост автобусът достига Паметника на Съветската армия. Преминава още през Ректората на СУ “Св. Климент Охридски” и Националната библиотека.

С разказ за Руско-турската война автобусът обикаля около Паметника на Васил Левски и спира отново на гърба на “Св. Александър Невски”.

Над материала работи и АЛЕКСАНДРА ПЕНЕВА