Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има вероятност да е подобно на най-голямото сублагическо езоро Восток

Учени откриха голямо подземно езеро на Марс. То се намира под Южния полюс на Червената планета и е сериозна предпоставка за наличието на живот. Ще са нужни години обаче, за да се разбере дали в него има живот. Езерото е скрито под слой марсиански лед и е широко около 20 километра.

Елена Петинели, учен от екипа в университета "Тре", заяви, че е невъзможно да се знае дали водното тяло е било езеро или водоносен хоризонт, където водата е пълна със свързани помежду си пори в Марсианска скала. Ако това е открито тяло с вода, то може да наподобява езерото Восток, най-голямото сублагическо езеро в Антарктика.

На този етап изследователи не могат да кажат колко дълбоко е то. Радарните импулси от инструмента Марси се отдръпват от водата, но не достигат до дъното му. Най-доброто, което учените могат да кажат, е, че водата е най-малко 2 метра дълбока.

Това, което със сигурност знаят, е, че водата е изключително студена. На дъното на леда в Марсианския южен полюс температурата е около -68 градуса. Макар и далеч под нулата водата се смята, че остава течна, защото е под налягане и богата на соли, по-специално магнезиеви, калциеви и натриеви съединения, известни като перхлорати, които лесно се намират на повърхността на Марс.