Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

15 папи почивали в резиденцията в
Кастел Гандолфо, а сега там се разхождат туристи

В имението има ферма и овощни градини, които хранят Франциск и кардиналите във Ватикана.

На 16 март 1978 г. Джулио Андреоти се подготвя да представи в италианския парламент новото си правителство. По същото време въоръжен отряд на крайнолявата групировка "Червените бригади" блокира колата на християндемократическия лидер Алдо Моро на улица "Марио Фани" в центъра на Рим. След като убиват петимата охранители на Моро, терористите го отвличат.

50 дни по-късно в лятната папска резиденция в Кастел Гандолфо, на 25 км от Рим, папа Павел VI обсъжда случая “Моро” с монсиньор Чезаре Куриони - това е човекът на Ватикана, задействал най-различни контакти за освобождаването на Моро. В срещата участва и секретарят на Куриони - монсиньор Фабио Фабри. Папата отива в кабинета си и отгръща синята кърпа над една ракла - под нея се подава купчина от пачки с долари, стегнати в лентички с марката на еврейска банка. Сумата се равнява на днешни 5 млн. евро - с тях трябва да се плати откупът за Моро. Три дни по-късно обаче в сърцето на Рим, на улица "Каетани", е открит трупът на Моро в една кола.

Всичко описано по-горе, което се случва в папската резиденция в Кастел Гандолфо, е част от съдебните и парламентарните документи по случая “Моро”. За него разказва монсиньор Фабри пред парламентарната комисия, разследваща случая “Моро”. Откъде идват въпросните долари? Какво става с тях? Никой не знае. Монсиньор Куриони умира през 1996 г., а секретарят му Фабри твърди, че няма понятие. Той допълва, че парите със сигурност не са идвали от ватиканската банка IOR. И до днес мнозина се питат кой е имал интерес да "контролира" от чужбина светия отец.

Това е само една от многото загадки, чието място на действие е папската резиденция в Кастел Гандолфо.

Днес папското имение над езерото Албано, което е било в центъра на безброй мистерии и исторически събития през изминалите векове, е отворено за публика. Със сигурност допреди няколко години никой не е и предполагал, че папските вили и смайващите с красотата си градини около тях, които са били съзерцавани само от отбрани хора до папата, ще се отворят за туристи. Първоначално папа Франциск направи това само с градините на "Вила Барберини" в папското имение. От 21 октомври м.г. той отвори за туристи и папския си апартамент, създавайки прецедент в историята. Днес всички желаещи могат да се разходят из частните папски салони, по които са крачили само най-приближените хора на папите. Туристите може да разгледат дори пантофите на папите, изложени под стъклен похлупак, да погледат прелестната панорама от прозореца на папата към езерото отдолу, да се насладят на папските автомобили, паркирани в двора, да огледат кабинета му, да влязат дори в папската спалня, където е леглото му.

В папската спалня умират двама папи - Пий XII и Павел VI. На папското легло през 1981 г. възстановява силите си оперираният след атентата срещу него Йоан Павел II. На същото това легло италиански родилки раждат 34 деца, сред които и 2 близначета. Това става по време на бомбардировките през 1944 г., когато Еудженио Пачели, или папа Пий XII, приютява в резиденцията си хора, избягали от рискови зони. Затова и много от местните мъже, родени тогава, носят името Еудженио. Зоната на 100 м от резиденцията също попада под удара на бомбардировките - 500 са убитите. Тогава папската вила се превръща в лазарет, където се лекуват ранените.

Мнозина помнят и кадрите с вертолета, отнасящ оттеглилия се през февруари 2013 г. папа Бенедикт XVI от Ватикана в резиденцията в Кастел Гандолфо. Тя стана неговият и първи постоянен дом в живота му на "пенсиониран" папа. Именно в частния олтар в резиденцията, който днес може да се разгледа, се молиха за първи път заедно двама папи - сегашният Франциск и почетният Бенедикт XVI.

По-късно Рацингер се върна във Ватикана, където и сега живее в манастира "Санта Марта". Берголио обаче никога не отиде да почива в Кастел Гандолфо. "Неговата извънградска вила, шедьовър на архитектурата, изкуството, природата, която много от предшествениците му са обитавали, не го интересува.

Каза, че се отказва от кралския си дворец, но че иска всички да могат да го разглеждат." Така обясни решението на папа Франциск бившият шеф на Ватиканските музеи Антонио Паолучи.

Днес всички желаещи да разгледат "Ватикана II", както наричат папската резиденция в Кастел Гандолфо, може да резервират билети за двореца и градините на сайта на Ватиканските музеи или пък да ги купят на място. Възможно е да се стигне до имението със специален влак от Ватикана. Нещо повече - предлагат се дори обеди в градините на лятната резиденция със същите биопродукти, които ядат папата и кардиналите във Ватикана. Всички храни излизат от животинската ферма и овощните градини в имението в Кастел Гандолфо.

Не е възможно обаче да се разхождате сами из папските градини - това става само в организирана група, която се транспортира в открит минибус, от който не може да се слиза. Той пътува час из прелестните паркове, градини в италиански стил, фонтани, алеи, древноримски руини и може да правите снимки само в движение от автобуса. По същите тези алеи са правили дълги разходки 15 от общо 33-мата папи, обитавали резиденцията от XVI в., когато тя става собственост на Ватикана. Имението на папата заема 55 хектара (Ватиканът е 40 хектара).

Но каква е историята на имението в Кастел Гандолфо? Това е извънградската резиденция на император Домициан, простираща се около езерото Албано. Днешните папски вили (има няколко в имението) са изградени върху руините на резиденцията на Домициан. През 1596 г. папа Климент VIII поема контрол над двореца, отнемайки го от тогавашните му собственици - фамилията Савели. Папата я обявява за "неотменимо наследство на Светия престол". Павел VI довежда до имението вода чрез акведукт и облагородява зоната. Урбан VIII, папа Барберини, е първият, който се заселва за постоянно в Кастел Гандолфо през 1623 г. Реставрира двореца, разширява градините. Навремето, за да стигнат от Светия престол до лятната си резиденция в Кастел Гандолфо, папите пътували цял ден с каляски, теглени от шест коня. 150 души пътували в папския ескорт. Всеки папски обед или вечеря в имението съдържал по 10 гозби.

Последният обитател на резиденцията - папа Бенедикт XVI, живееше на практика сам в огромната къща. Резиденцията ще се запомни и с честите ваканции в нея на папа Йоан Павел II, който изгради дори и басейн до една от вилите.