Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БСП направо плаче за редактор

Къде впрочем е темата за офшорките?

Тези дни БСП извади своя проект “Визия за България” – нещо като намек накъде ще върви държавната политика, ако Столетницата получи властта. Тази вероятност не е изключена, тъй като все пак БСП е втората партия и засега не се вижда кой ще я измести. Значи има шанс, ако се вземе в ръце.

Втората позиция е супер на фона на социалдемократите в Европа. Където и да погледнем – в Германия, Италия, Холандия, Франция, Испания, социалистите вървят надолу. Наесен и в Швеция и в Бавария те ще опознаят страданието, сритани южно от кръста от лошите национал популисти. А

какво ще стане на изборите за Европарламент догодина?

Десните популисти може да се окажат най-голямата европейска партия! Е, може и да не се окажат, но сребърният медал им е в кърпа вързан, а ПЕС вероятно ще се омъжи за ЕНП, с което съвсем ще се самоубие.

За щастие на БСП, мигрантите от Третия свят не желаят да остават у нас. Защото корабът майка, ПЕС, който спуска опорните точки, реши да ги среща с хляб, сол и свалени гащи. Кой би трябвало да е електоратът на соцдемократите? Работниците и изобщо хората на наемния труд. Кой най-много губи от апокалиптичната миграция? Работниците и наемният труд. Просто е като 2+2=4, но мозъкът на ПЕС е аутсорснат на грантоедните мозъчни тръстове и е изгубил способността да смята.

БСП постъпи мъдро, че се опъна за Истанбулската конвенция. Може би защото по времето на Орешарски яде много бой от грантоедната общност? А може би и защото партията е сексуално консервативна. Ако е така, значи поне в това е запазила класовия подход, за разлика от ПЕС.

Но да се спрем на самата визия. Много пъти съм казвал, че българската политика има нужда от добър редактор и този документ е ярко потвърждение. Да вземем още третото изречение, което

би трябвало да очертае неравенството у нас:

“По данни на Министерството на финансите годишните доходи на 33 339-те най-богати българи за 2017 г., които възлизат на 5,376 млрд. лв. годишно, в пъти надминават доходите от труд на всички работещи в цели области.” Съпоставяме цялото (най-богатите българи) с частта (цели области). Никаква логика. А и какво значи това “в пъти”? Колко пъти, 2 пъти, 10 пъти, 100 пъти? От едната страна точна цифра, ат друга – мъглявина.

Неравенството е най-най-най важната тема за една лява партия. То би могло да се изрази с индекса “Джини”, с десетини, с квинтили – Евростат е пълен с данни. Защо не взехте нещо от там? За един ляв мислител неравенството е и в основата на макроикономиката, защото то влияе върху “мултипликаторите”, развитието, кризите. България е страната с най-високо неравенство в ЕС и неслучайно е най-бавно развиващата се от всички бивши соцстрани в съюза. Половината “визия” трябваше да е посветена на тази тема, а тук просто я няма.

Когато създавахме вестник “Дума”,

в БСП имаше хора с усет за словото

Сега са заменени с безглаголни бюрократи. Продев сигурно би се обърнал в гроба. Защото огромна част от този документ сякаш е писан на принципа копи-пейст без никаква мисъл за читателя.

Във визията напълно

липсват принципните проблеми на икономиката ни

Например че огромна част от печалбата в българската икономика се изнася навън, че имаме хроничен и огромен търговски дефицит, че зад ръста на БВП се крие ръст на източването. Това на практика ни превръща в колония, макар и не на отделна държава, а на група чуждестранни компании. И от тук нататък всякакви визии за технологични инвестиции са абсурдни. Като споменаваме неравенството, няма как да се избяга от факта, че България е най-неравната страна в Европа благодарение на плоския данък, който бе въведен от самата БСП. Къде е самокритиката, посипването на главата с пепел? Противно на всякакви факти, видните фактори в БСП продължава да смятат, че въвеждането на плоския данък се е отразило много благоприятно, но може би вече трябва да се помисли за промяна.

Точно обратното може да се види както в докладите на БАН, така и в подробните статии на някои леви професори във в “Дума”. Но тези, които чакат за зам.-министри на “Позитано”, явно четат неолибералната литература.

Данъчното облагане е централната тема на всяка икономическа политика. Това е пиронът, върху който висят всички останали политики. И

точно тя е най-бегло засегната

Вярно, обещава се “прогресивно облагане”, но с половин уста и без никаква конкретика. 3-4 думи общо, а трябваше да са поне 300. Колко прогресивно? Какви ставки? А какво ще е съотношението между преки и косвени данъци? А нулевата ставка върху огромните наследства? Това го няма никъде в Европа. И най-вече - какво бе влиянието на плоския данък върху доходите, неравенството, икономическия ръст, заетостта?

Къде впрочем е темата за офшорките? БСП я подари на Йордан Цонев и Пеевски.

Всичко това липсва, но затова пък “визията” бъка от мъдри мисли от рода на:

“Управлението на земята е процес на управление на използването и развитието (както в градските, така и в селските райони) на земните ресурси. Земните ресурси

се използват за различни цели,

които могат да включват биологично земеделие, презалесяване, управление на водните ресурси и проекти за екотуризъм. Управлението на земята може да има положително или отрицателно въздействие върху земните екосистеми…” и т. н.

Това адски ми напомня полковник Фридрих Краус от “Швейк”: „…Път, от двете страни на който има шкарпи, се нарича шосе. Да, господа. Знаете ли какво е това шкарпа? Шкарпата е изкоп, върху който работят много хора. Тя е вдлъбнатина. Да. Работи се с търнокопи. Знаете ли какво е това търнокоп?...”

Така се пишат “визиите“ в уморените бюрокрации - началството поръчва на сътрудниците по ресори всеки да нахвърля нещо в сектора, в който чака за зам.-министър. Сътрудникът вади някой доклад и започва да преписва, като набляга на чуждиците и сложните объркани фрази. Бюрократът си е бюрократ и всякакви визии са му чужди.

Отварям една скоба –

секторите за образованието и демографията са написани добросъвестно

и звучат убедително, особено демографията. Да, България изчезва, защото в нея няма сериозна лява партия.

Добре, новата визия все пак клони наляво. Но човек първо пита – а дали тази партия наистина ще я приложи? БСП в опозиция може да е лява, но на власт все се оказва дясна. А и как ще направи правителство без ДПС? Знаем, че ДПС не би позволило никаква лява политика.

Нещата можеше да са различни, ако БСП бе подкрепила проектозакона за мажоритарен вот, внесен от ГЕРБ. Тогава и депутатите и на ДПС, и на БСП, а и на ГЕРБ щяха да изпитат натиск отдолу, т.е. от избирателя. И всички вкупом щяха да олевеят.

А сега – чакай от умрял човек писмо.

Четете още:

Да заселим Странджа с бели южноафриканци

Системата на д-р Пелов? Пак ли изобретихме велосипеда!