Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова СНИМКА: Йордан Симеонов
Корнелия Нинова СНИМКА: Йордан Симеонов

Не на джендър идеологията в българските училища. Това заяви соцлидерката Корнелия Нинова при представянето на идеите на БСП за реформа в образованието в лявата "Визия за България".

Съвременните християнски ценности са ни по-скъпи от третия пол, обясни соцлидерката.

Червените предлагат образователна система, която е обърната към дигиталното - социални мрежи в учебния процес, игрови ситуации, виртуални университети и ефективно дистанционно обучение. Системата на образованието плаче за промяна, каза Нинова.

Сред предложенията на червените е бройките в университетите по специалности, които са от интерес на бизнеса, да бъдат безплатни. Студентите да получават безлихвени кредити срещу ангажимент след завършването си да работят в страната за определен период от време.

Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни помогнат да решим въпроса с липсата на работна ръка, коментира Нинова.

БСП предлага да се обсъди възможността стратегически за държавата предприятия да бъдат забранени не само за приватизация, но и за концесия, защото това е скрита приватизация - БДЖ, летища, пристанища, ВиК сектора, НДК, филмова индустрия, БЕХ и други.

Петър Кънев пък поиска премахване концесиите на плажовете и те да бъдат стопанисвани от общините.

Въвеждане на нулеви ставки данък печалба за специални региони и направления, предлага БСП. Срид идеити са още по-ниски данъци за производство в обезлюдените региони за определен период от време. Намаляване на ДДС върху храните, таван на субсидиите в земеделието.

Червените имат революционни идеи и за здравеопазването. Ако частните болници искат да ползват ресурса на НЗОК, ще трябва да се отпишат от Търговския регистър и да се впишат по Закона за лечебните заведения. Намаляване на ДДС за лекарства и медицински изделия, лично досие за всеки пациент, спиране на реинбурсацията на лекарствата, са други от идеите.

*От Лиляна Клисурова