Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чешкият милиардер Петр Келнер
Чешкият милиардер Петр Келнер

Продавачът MTG

изненадан от решението

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на Нова тв и “Нетинфо” от компанията на чешкия магнат Петр Келнер.

Със свое решение от 19 юли КЗК не позволява на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия, да купи “Нова Броудкастинг Груп” АД и така да получи непряк контрол и върху дъщерните ѝ дружества “Нетинфо” АД и “Агенция Ева” ООД, съобщават от комисията.

“MTG е

изненадана от

решението

и ще го разгледа допълнително, преди да реши какви следващи стъпки да бъдат предприети”, заявиха официално от шведската компания.

Срокът за обжалване пред КЗК е 14 дни.

MTG обяви още през февруари, че продава своите 95% от “Нова Броудкастинг Груп” на управлявания от Келнер холдинг PPF Group за 185 млн. евро. С тези пари най-богатият чешки бизнесмен трябваше да изкупи и останалите 5% от медийната компания, които са притежание на сегашния ѝ изпълнителен директор Дидие Щосел и люксембургската фирма “Ийстърн юръпиън медиа холдингс”.

На решението на КЗК реагираха и чешките медии. “Българският регулатор блокира продажбата на “Нова Броудкастинг” на чешкия инвестиционен фонд PPF”, написа електронното издание iDNES.cz. Сайтът цитира говорителката на PPF Зузана Мигдалова, според която компанията на чешкия милиардер Петр Келнер още не е получила решението на КЗК писмено и затова не може да го коментира. Пак според чешките медии въпреки решението на българския регулаторен орган говорителят на шведския концерн MTG е заявил пред агенция Ройтерс, че очаква споразумението за продажбата на “Нова Броудкастинг” да приключи във втората половина на тази година.

Медийни експерти у нас са на мнение, че след решението на КЗК цената на “Нова” вероятно ще падне до 100 млн. евро. За това допринася и намаляването на печалбата на медийната група, която се очаква да е с около 15 млн. лева по-малка заради изтеглянето на рекламата на “Националната лотария”. В същото време рекламният пазар се е повишил с 3%, които са недостатъчни да покрият загубите. За миналата година чистата печалба на “Нова Броудкастинг” е била 34 млн. лева.

Най-вероятно

ще има нов търг

за медийната

група на Нова тв,

предвиждат специалисти. При първоначалния търг, когато MTG избира за купувач фонда на Келнер, са се явили още три чуждестранни компании, казват запознати.

Тогава цената на “Нова Броудкастинг” се вдигна до 185 млн. евро заради големия ръст на дигиталната компания “Нетинфо”. Преди това - през пролетта на 2017 г., “Нова” беше оценена на 100 млн. евро.

При анализа на сделката сега КЗК я отказва с аргументите, че придобиваната група има водещи позиции на медийния пазар, припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия, разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата и утвърден имидж.

КЗК смята, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. Както и че инвестиционните намерения на придобиващото дружество може да доведат до установяване или засилване на господстващо положение. “Такова поведение би ограничило и интересите на крайните потребители, предвид обществената значимост на медиите”, предполага комисията.

Петр Келнер няма други медии у нас, но е изразил

желание да купи 100% от “Нетинфо” -

компанията, в която “Нова Броудкастинг” държи в момента 70%.

Същевременно е възможно установеният мащаб на “Нова Броудкастинг груп” да се окаже пречка и за бъдещи сделки, казват медийни наблюдатели. Така че това решение на КЗК може да доведе до отделяне на някои дъщерни дружества от компанията майка при следващ опит за продажба от страна на MTG.