Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Филмът "Игра на тронове" е вдъхновен от Войната на розите, описана в ръкописа

Екип от британски учени заминават за Нова Зеландия, където ще опитат да разкрият тайните послания и шифри, закодирани в един 600-годишен свитък.

Британският ръкопис от XV в. е известен като свитъкът от Кентърбъри. На пръв поглед той проследява генеалогията на Великобритания от митичните й праотци до Средновековието.

Въпреки това от стотици години се знае, че в него има загадка и учените, въоръжени с модерни технологии, сега искат да разкрият каква е тази 6-вековна загадка.

Ръкописът е създаден някъде по време на Войната на розите, когато във Великобритания се водят граждански войни в битка кой да седне на трона. Всъщност именно те вдъхновяват Джордж Р. Мартин за "Игра на тронове".

Сблъсъците продължават три века и се водят основно между фамилиите Ланкастър и Йорк.

Всъщност Войниците на розите са неразделна част от загадъчния свитък от Кентърбъри.

"Той съдържа приносът и на двамата ключови играчи във Войните на розите", казват учените от екипа.

За да открият евентуален тайнопис или закодирани послания учените ще използват супермодерна многофункционална техника за разчитане.

"Научният екип на Обединеното кралство ще проведе серия от тестове върху свитъка със специализирано оборудване", казва д-р Джоунс.

Подобен новаторски подход никога не е бил прилаган към древния ръкопис и затова учените сега очакват сензационни изненади.