Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светослав Симеонов, изпълнителен директор на ДФ Земеделие
Светослав Симеонов, изпълнителен директор на ДФ Земеделие
- Г-н Симеонов, вярно ли е, че Илиева е пращала цели части от досиета на български фирми в ОЛАФ?

- Започналата проверка показа, че не е спазено действащото законодателство за работата с ОЛАФ. Изпращани са писма директно към Службата за борба с измамите, без да бъде уведомена дирекция АФКОС.

- Колко време е продължило това?

- Илиева си е позволявала да има такава комуникация и преди да стане директор на фонда. Колегите от АФКОС казаха, че на няколко пъти са повдигали въпроса, след като са виждали, че при тях пристигат отговори на писма от ОЛАФ, в които пишело: "Уважаема госпожо Илиева, благодарим ви за информацията...", без те да са знаели какви са изпратените писма. Илиева е назначила трима души в отдела, отговарящ за комуникацията с ОЛАФ. Те са били икономисти, а трябва да са юристи. Махнахме ги, защото хората на тези места трябва да имат правна култура, иначе рискът е огромен, последствията са страшни. Оказа се, че серия от български фирми са били изпращани към ОЛАФ и сред тях има такива, които дори не са получавали пари от ДФ "Земеделие" или по европейски проекти. Има например случаи, в които собственикът на фирмата, дадена на ОЛАФ, е била свързана като бизнес с други фирми, кандидатстващи за финансиране във фонда.

- Много отдавна се говори, че когато Илиева се появила във фонда като младши експерт през 2007 г., тя не е представила дипломата си.

- Да, така е. В досието й има извлечение. Не мога да преценя дали това е диплома или не. Много е неприятен фактът, че това са само копия, дори не са подписани от нея "вярно с оригинала".

- Какви ще бъдат последствията от управлението на Илиева?

- До момента са заведени 198 съдебни дела, които се отнасят за мандата на Калина Илиева. Само за едно от спечелените дела платихме 900 000 лв. за причинени щети на собственика на фирмата. С разноските сумата надхвърли над 1 млн. лв. В книгата на длъжниците са поставени 267 български фирми. От тях фондът иска да върнат 230 млн. лв. Илиева е дала списъка с фирмите на Върховната касационна прокуратура. Проблемът е, освен че някои от тези фирми могат да осъдят фонда, също и че имаме задължителен срок от две години според финансово споразумение с ЕК, в който тези всички процедури по този списък да бъдат завършени, или да бъдат дадени на съд, или да бъдат оневинени. Този срок изтича през март 2011 г. Ако това не стане, може да се наложи да връщаме над 200 млн. лв. САПАРД от една успешна програма може да претърпи пълен крах.

- Чували ли сте се с Калина Илиева, след като излезе в отпуск по майчинство?

- В началото се обаждаше доста често и агресивно по телефона. След като престанах да й вдигам, ме търсеше чрез нейните бивши секретарки. Заплашваме ме да внимавам, защото ще се върне.