Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КРАСОТА: Стадионът в Микрево е заключен между планините Пирин и Малеш.
КРАСОТА: Стадионът в Микрево е заключен между планините Пирин и Малеш.
"ЩЕ ги награбим! Нищо добро няма да се случи на ЦСКА. Ще им стопим лагерите от тичане!Те може да се по-технични, но ние сме по-издръжливи. От дълго време чакаме този мач", заканва се капитанът на "Малеш" (Микрево) Румен Сандев.
Отборът му ще играе срещу "червените" за Купата на България. Тимът от югозападното село с население 2200 души е готов да се опълчи на 31-кратните шампиони на България. Целият регион е в еуфория, а жителите на община Струмяни отсега готвят адско посрещане на "червените". На 11 декември лъскавият автобус на "армейците" ще мине покрай уникалната табелка "Микрево", която е надупчена с куршуми.
"Нямаме повече от 1000 седящи места, но нагоре по поляната има много свободно пространство - обрисува жестоката обстановка, която чака "армейците" изпълнителният директор на клуба Кирил Орманлиев. - Приготвили сме им клетката за гости. Има си химическа тоалетна и течаща вода. Не вярвам да дойдат повече от 50 техни фенове.
"Малеш" е сред най-бедните в Западната "Б" група. Бюджетът на клуба се формира от местни фирми благодарение на кмета Валентин Чиликов. Градоначалникът на община Струмяни вече трети мандат управлява околията и има готов проект за по-модерно

съоръжение

"Чакаме да отпуснат пари - обяснява Кирил Орманлиев. - Ще направим и тренировъчен терен точно зад стадиона. Нямаме възможностите на другите тимове. На първите сбирки в БФС ни казаха, че ще трябва бюджет от 600 хил. лв., за да оцелеем във втория ешелон. Нашият е доста по-малко - около 300-400 хил. лв. Нямаме възможност да купуваме доказани футболисти. Разчитаме на играчи, които са заедно от няколко години."
Един от най-опитните в отбора - вратарят Васил Василев-Дзоф, има добри спомени от последния си сблъсък с ЦСКА.
"Бихме ги с "Родопа" за Купата на България с 1:0 - спомня си ветеранът. - Тогава се играеше на разменно гостуване. Първият мач го бяхме загубили с 4:1 и отпаднахме."
Капитанът Румен Сандев има и допълнителен стимул в тази среща. Той е

върл левскар

от дете.
"Мразя ЦСКА, защото от малък съм фен на "сините" - смята един от лидерите на "Малеш". - Ние сме отбор от село, но играем заедно от дълго време. Ще направим всичко възможно да ги затрудним. Сто процента ще ни подценят. Първо играят с "Бешикташ", после с нас, а след това с "Порто". Става егати и кардиограмата."
Микрево си извоюва уважението на отборите в региона, след като през миналия сезон спечели убедително Югозападната "В" група.
"Направо ги съсипахме останалите отбори - припомня Кирил Орманлиев. - Влязохме по естествен път. Без да купуваме мачове. Пет години се борихме. Първия сезон не ни знаеха съдиите и ни режеха. След това три години бяхме в тройката."
Оптимист е треньорът на клуба Пламен Мицански, който е чичо на футболиста на "Кайзерслаутерн" Илиян Мицански. Наставникът работи с клуба още от зоните.
"Можехме да се паднем на жребия с всеки от 15-те отбора - смята специалистът. - Имах предчувствие, че ще играем срещу някой от силните тимове. Мислех си точно за ЦСКА. Искаше ми се да играем срещу тях. "Левски" гостуваха в Банско, затова не знам дали интересът щеше да бъде толкова голям."
Пламен Мицански познава отлично играта на ЦСКА. Той вече е набелязал няколко

слаби места

в тима на "армейците".
"Едва ли ще са настроени както срещу "Бешикташ" - прогнозира наставникът. - Те очакват, че ще минат лесно през Микрево. Това може да е нашето предимство. Надали някой очаква, че ще ги отстраним. Хората, които знаят как играем, са убедени, че няма да бъде лесно на ЦСКА в Микрево. Стилът ни е обособен от доста време. Момчетата са от дълги години заедно. Футболистите си знаят кътните зъби. Сработеността и невероятният колектив ще създадат доста проблеми на ЦСКА."
Пламен Мицански е наясно, че разликата в организацията на двата отбора е голяма.
"При нас нещата се изграждат от основите - представя реалността треньорът на "Малеш". - Нито сме имали някакви големи възможности, нито пари за сериозни заплати. Водещите отбори ще видят, че разполагаме с 3-4 момчета, които са доста развити. Имат над 150 мача във "В" група, а са само на 22-23 години. Борихме се последните няколко години за влизане в "Б" група. Играхме баражи, спечелихме Аматьорската купа."

 

Треньорът на борците Симеон Щерев: На ЦСКА няма да й е никак лесно в Микрево

 Всички момчета от този край са трудолюбиви. Играе се много трудно срещу тях. - Какво предстои на националния отбор по свободна борба и на жените, които също са под ваше ръководство?
- В момента сме събрали общо 20 състезатели на Белмекен. Правим физическа подготовка, която ще продължи до 10 декември. От 10 до 22 януари ще направим лагер в София, след което е държавният шампионат. През март е европейското първенство, а след това започват квалификациите за олимпиадата.
- На колко квоти се надявате за Игрите в Лондон?
- Ще бъде много трудно заради жестоката конкуренция. Не мога да прогнозирам точно число. Надявам се да бъдат повече. Първите квоти ще се печелят на световното първенство през 2011 г., а след това на европейското през 2012 г. Ще има и още два квалификационни турнира, на които ние сме домакини.

Спас Делев: Вкарвал съм им

НАПАДАТЕЛЯТ на ЦСКА Спас Делев е врял и кипял в коравите битки от Югозападна България. Талантът познава много добре тима на "Малеш" (Микрево).
"Играл съм срещу тях във "В" група с екипа на "Пирин" - спомня си Делев. - Влязох като резерва и вкарах единствения гол за 1:0. Ще ни бъде лесно срещу тях. Може да имаме проблеми само ако ги подценим. За местните хора ще бъде голям празник. Доста хора ще се съберат. Разбрах, че самите те са искали да играят срещу нас или "Левски".
Голмайсторът се чувства отлично след треньорската смяна на Гьоре Йовановски с Милен Радуканов.
"Сега има много по-голямо желание сред играчите и колективът е по-сплотен - признава Делев. - При предишния не се получаваше. Не мога да си обясня какво ни липсваше."
До благоевградчанина не е достигнала информация за негов трансфер.
"Всеки футболист иска да излезе навън - добавя Спас Делев. - Не си заслужава максимумът в кариерата да бъде "Левски" или ЦСКА. Тогава по-добре изобщо да не ставаш футболист."

Битката със Симитли

БИТКАТА между "Малеш" (Микрево) и "Септември" (Симитли) се превърна в една от най-големите дербита в България. Двата тима дълги години спориха за призовите места в Югозападната "В" група. Кулминацията настъпи преди два сезона. Тогава в последния мач от първенството Микрево беше домакин на гостите от Симитли. "Малеш" се нуждаеше само от една точка, за да се качи в горния ешелон.
"Вкараха ни гол от рикошет в края на мача - спомня си с тъга изпълнителният директор на клуба Кирил Орманлиев. - Не ни върви срещу тях. Сега сме отново с тях в "Б" група."


Пената има едно наум

Стратегът от Мировяне - Димитър Пенев, спря ентусиазираните отзиви в ръководството на ЦСКА след жребия за Купата на България. Почетният президент на "армейците" призна, че съперникът е сериозен.
"Представят се добре в домакинските мачове - допълни чичо Пенчо. - Когато играем с отбори от по-долна група, нашите футболисти, ако не са добре подготвени, правят грешки. Като цяло Микрево е добре за нас, защото в Македония е по-топло. Техният отбор тръгна от най-ниското ниво, но вижте докъде стигнаха. Много знаем за тях. Имат футболисти, които са играли в "Пирин". Надявам се след тези успехи напоследък да няма изненада и да продължим напред."



Касите са култови

Касите на стадиона в Микрево са едни от най-ексцентричните в България. Мястото за продаване на билети представлява дупка в оградата, на която със сини букви пише "Каса". Непосредствено до тях са разлепени най-различни обяви от сорта - "Продавам вино "Мерло" по 60 стотинки".
Домакините обявиха цената на билетите за двубоя. Пропуските за местните жители ще бъдат по 3 лв. Гостите ще трябва да платят по 5 лв. Феновете на "армейците" ще имат собствена каса, която е непосредствено до заградения сектор за гостуващия тим.


Стадионът

СЕЛСКИЯТ стадион в Микрево е заключен около местната планина Малеш, на която е кръстен отборът, и Пирин. От другата страна на баирите е Македония. Седящи места има само от едната страна на терена, както и в сектора за гости. За сметка на това е обособена специална кабинка с козирка за телевизионна камера.
"Много малко отбори от "Б" група имат условия като при нас - смята Кирил Орманлиев. - Във Велико Търново на стадион "Ивайло" можеш да се спънеш в бабуните. Нашият терен е идеален. Имахме малко проблеми с тревата и на места изсъхна, защото лятото имаше 50-градусови жеги. Ходих при един агроном от Петрич, за да възстановим покритието. Успяхме отчасти."
Единствената сграда около стадиона предоставя условия, които са много по-модерни в сравнение с част от съоръженията на тимове в елита. Съблекалните и стаите за съдии, делегат, доктор и пресцентър са чисто нови. Изненадващо има и помещение за фитнес. На горния етаж се намира хотел-общежитие, където футболистите се събират на лагер преди всеки мач. В него има всички екстри, включително и интернет.
"По-голямата част от момчетата живеят в Благоевград или Сандански и ги събираме с автобус за тренировки, а след това ги караме обратно - обяснява изпълнителният директор на клуба. - Имаме само двама по-опитни играчи, които са ритали за елитни отбори. Вратарят Васко Василев е играл за "Родопа" и "Академик" и Лъчезар Дафков - за "Пирин".

КРЪВ: Орманлиев е фен на ЦСКА, но смята, че сегашният отбор няма нищо общо с този от 80-те години.
КРЪВ: Орманлиев е фен на ЦСКА, но смята, че сегашният отбор няма нищо общо с този от 80-те години.
СЪРЦЕ: Румен Сандев не крие, че мрази ЦСКА.
СЪРЦЕ: Румен Сандев не крие, че мрази ЦСКА.
ВНИМАНИЕ: Пътната табелка на Микрево е надупчена от куршуми.
ВНИМАНИЕ: Пътната табелка на Микрево е надупчена от куршуми.
Симеон Щерев
Симеон Щерев