Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трите отстъпки, които Москва очаква от Вашингтон

През Средновековието на някои благородни дами е бил поставян “девствен пояс” – нещо като железни гащи, които са гарантирали, че дамата няма да съгреши с чужд кавалер.

Такъв пояс ще носи Тръмп на 16 юли в Хелзинки за срещата си с Путин. Той явно иска за нещо да се договори с Москва, но Конгресът му е вързал ръцете. Миналата година му забрани със закон да маха санкциите срещу Русия и от време на време го принуждава да ги задълбочи, така че Тръмп ще се яви в Хелзинки с железни гащи и белезници, казано алегорически. Но пък никой не може да му запуши устата, а както пише в Библията – в началото бе Словото...

От своя страна, Путин не би отстъпил каквото и да било, ако Тръмп не даде нещо конкретно в замяна. Така че на 16 юли двамата вероятно ще поговорят и нищо повече. Разбира се, това не пречи срещата в Хелзинки да се отчете като велик успех.

За да може да изтъргува каквото и да било с Путин,

Тръмп първо

трябва да изчисти

докрай

обвиненията,

че е негов агент

Това може да стане още тази есен, но може и да не стане. Вече година и половина Тръмп води епична битка, за да докаже, че не е имал нищо общо с намесата на Русия в американските избори и че изобщо не е имало такава намеса. Вече излезе наяве, че по върховете на ФБР срещу него е имало конспирация и че тя е обслужвала Хилари и Обама. Така че той, изглежда, печели битката. Но пък разследването на специалния прокурор Робърт Мюлър за руската връзка на Тръмп продължава и се ожесточава. Нищо чудно наесен Мюлър да извади някакъв заек от цилиндъра и работата да стигне до импийчмънт. Така че още доста месеци Тръмп ще продължава да се движи по ръба на бръснача.

Ако погледнем на нещата исторически, то в момента Чичо Сам сменя стратегиите си. Според старата Русия е враг номер едно. Според новата голямата заплаха е Китай. Ако иска да запази своята световна хегемония, САЩ трябва да блокират Китай и да се сприятелят с Русия. Ако САЩ по стар навик продължават да притискат Русия, ще я превърнат в китайска суровинна база и това може само да ускори победата на Пекин. Така че дружбата с Русия е жизненоважна за бъдещето на световната империя.

Постепенно част от вашингтонската върхушка осъзнава тази проста истина. Сложната игра между САЩ и Китай не прилича на глобален шах, както я представяше Збигнев Бжежински, а на

древната

китайска игра

уей ци, позната

с японското

си име го

Целта на тази игра не е да се ударят пряко фигурите на противника като при шаха, а да се завладяват свободните територии, така че противникът да се окаже обграден. Ако шахът възпроизвежда военното сражение, то играта уейци моделира търпеливото стратегическо маневриране по време на мира, благодарение на което войната се печели много преди да започне.

САЩ също умеят тази игра, иначе нямаше да изградят световна империя. Проблемът е, че засега губят. Миналото лято Тръмп поръча на своята външнотърговска администрация да изготви т. нар. Доклад по раздел 301 за враждебните търговски практики на Китай. Докладът бе готов на 22 май тази година и именно той послужи за налагането на мита върху китайски стоки за 50 милиарда долара като първа стъпка. Защо точно 50 милиарда? Защото според доклада толкова губят американските компании всяка година от кражбата на технологии. В бъдеще обаче митата ще обхванат стоки за още 200 и дори 500 милиарда, колкото е търговският дефицит на САЩ с Китай.

Сега Тръмп явно иска

да направи

точно

обратното на

това, което

направи Никсън

в началото на 70-те години. Тогава Щатите подкрепиха Китай, за да го противопоставят на СССР. Днес дойде времето да подкрепят Русия, за да я противопоставят на Китай.

На практика САЩ нямат друг полезен ход. Големият проблем на Китай е липсата на суровини. САЩ полагат огромни усилия, за да блокират излаза на Китай към суровините на Близкия изток, Африка и Латинска Америка. Защо тогава да му подаряват Русия? Това е тъпо и самоубийствено.

И така, какво би очаквал Путин от Тръмп, ако той можеше да решава? Естествено, че преди всичко трябва да се вдигнат санкциите, след което да започнат постепенните ритуали на ухажването. Както е известно, част от ухажването са милите подаръци.

Първо, Тръмп трябва да спре намесата във вътрешните работи на Русия чрез различните фондации, мисловни танкове и другите грантоедни организации, които частично се финансират от Държавния департамент и Конгреса. Самият американски президент си има огромни неприятности у дома със субсидираните от Сорос организации, така че вероятно ще прояви разбиране.

Второ, Путин би искал САЩ да признаят, че Крим е руски. В противен случай не може да има никакво сближаване.

Вероятно затова Тръмп често подхвърля, че може и да отстъпи полуострова. Твърди се, че на срещата на Г-7 в Канада миналия месец заявил: “Крим е част от Русия, защото там всички говорят руски”.

Трето, Путин би искал Тръмп да признае правото на Русия да задържи военната си база в Сирия и да признае властта на Асад, поне върху западната част на страната.

А какво би

могъл да даде

Путин срещу

тези подаръци?

На първо време да спре да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, но първо Киев трябва да изпълни Минското споразумение за амнистия и автономия. За целта

Белият дом би

трябвало да

притисне

украинските

власти

Най-голямата отстъпка на Русия към САЩ би била да се присъедини към новите американски санкции срещу Иран. Това е засега най-големият приоритет във външната политика на Тръмп. В момента това изглежда малко вероятно, но светът все по-бързо се променя.

Ако тази есен Тръмп успее да се освободи от железните гащи, догодина той пак ще преговаря с Путин и тогава нещо наистина ще се промени.