Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германската канцлерка Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс
Германската канцлерка Ангела Меркел СНИМКА: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта своя ангажимент за чувствително повишаване на разходите на страната си за отбрана, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че Меркел обаче е оставила открит въпроса дали Германия ще изпълни целите на НАТО - деликатна тема преди срещата на върха на Алианса другата седмица.

"Ние дължим на многото войници, които ни пазят в безопасност, добро оборудване", заяви германският канцлер в седмичното си радиообръщение.

Меркел потвърди ангажимента на страните от НАТО да повишат до 2024 г. своите разходи за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП), предаде БТА. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нееднократно разкритикува съюзниците и по-специално Германия, че не са изпълнили тази цел, отбелязва ДПА.

Германското правителство предвижда да повиши бюджета на страната за отбрана до 42,9 милиарда евро през 2019 г. (увеличение от 4 милиарда евро спрямо предходната година), което ще се равнява на 1,31 процента от БВП.

"Нуждаем се от НАТО през 21-и век и като гаранция за нашата сигурност, и като трансатлантически съюз", заяви Меркел, визирайки Съединените щати.

Тръмп заплаши с последици, ако съюзниците не повишат разходите си за отбрана до целевото равнище от 2 процента, включително с евентуално оттегляне на САЩ от Алианса.