Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Иванов СНИМКА: Архив
Иван Иванов СНИМКА: Архив

КЕВР е независим орган, а натиск върху мен не се оказва. Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов минути, след като парламентът отхвърли искането за оставката му.

Комисията ни е независим орган и това беше заявено не само от мнозинството в парламента, но се оценява и от Еврокомисията с нарочно писмо, за което беше споменато по време на дебата, обясни Иванов.

По повод на писмото в негова подкрепа от бизнеса, той обясни: "Получи се подкрепа от българския бизнес, който твърдо настоява да не бъдат повишавани произволно цените на електроенергията и природния газ, и от енергийните дружества, които обратно - настояват да бъдат повишавани тези цени. Това, че и от двете страни се получава подкрепа за комисията означава, че ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат преди всичко в интерес на обществото".

От страна на политически сили единственият опит за натиск беше този, който видяхме днес в пленарна зала, категоричен бе Иванов. Шефът на КЕВР напомни, че и друг път е заявявал и е добре разпознат като човек, който не се поддава на политически натиск. Върху мен, освен това, което видяхме днес, не се оказва натиск, повтори той.

Иванов не бил притеснен от това, че е даден на прокуратурата от омбудсмана Мая Манолова. "Но ще отбележа, относно искането за произнасяне, което прокуратурата внесе като обжалване на цената на природния газ миналата година, и което беше подкрепено от омбудсмана Манолова, на двете последователни нива на ВАС това искане беше отхвърлено", допълни той. И напомни, че са отхвърлени и исканията по отношение цената на ВиК услугите във вече 6-7 области. Няма решение на съда, което да е осъдително по отношение на нас, свързано с решенията ни в последната година, обяви шефът на КЕВР.