Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Няколко сезона са необходими на кокерите, за да станат професионалисти

През 1992 г. в Италия излиза закон, че само специалната порода кучета "Лагото Романьоло" могат да бъдат търсачи на краля на гъбата.

"Това е среден пудел, който е най-подходящ за занаята - споделя Теодора Чокова. - Цялата техника обаче опира до обучаването на кучето."

За разлика от Италия у нас предпочитат кокер шпаньола

"Ние работим с кокери, но всички ловни породи са подходящи - споделя гъбарката. - За да стане едно куче търсач, то трябва да бъде захранено с паста от трюфел - целта е този аромат да присъства по естествен път в храната му. Оттам това му става като рефлекс да търси този мирис и след това се учи да изравя трюфела и да ти го донася."

Според нея в тези случаи най-неподходящи са немските овчарки, въпреки че се водят най-умните кучета.

"Те са пазачи, а не търсачи - разказва Чокова. - Те ще се справят с намирането, но няма да го правят професионално по 8 часа, както правят кокерите, защото на ловните породи е вродено чувството да претърсват. Те са програмирани да търсят, докато кучето пазач е програмирано да пази. По команда може да намери няколко трюфела, но няма да успее да претърси цял район."

По думите й важното е

кучето търсач да бъде добре обучено

от хора, които се занимават с бизнеса отдавна.

"За да започне да търси трюфели, на едно куче са му необходими месец-два, ако е в сезон - обяснява Чокова. - Ако обучаваме кучето януари или февруари, то ще заработи през май и юни, когато има трюфели. За да стане обаче истински професионален търсач на тази гъба, му трябват няколко сезона работа, защото има други техники. Не става дума да открие само един-два трюфела, то трябва да претърсва райони и да има изградена връзка с водача."

Интересното е, че преди години са се използвали прасета вместо кучета и дори някои смятат, че те са по-добри. Разликата е, че свинята си похапвала от скъпата гъба.

"Това с прасетата е само атракция

- категорична е Чокова. - Самият Патрицио разказваше, че дедите му никога не са използвали прасета в миналото. Може би през 1700 година са започнали с прасета, но е естествено, че кучето много по-лесно ще се обучи и отглежда. Ние, между другото, също сме пробвали с прасе, за да видим как е, но това е придружено с много неудобства."

По думите й по отношение на търсенето на трюфели

прасето се доближава до интелекта на кучето

Но този бизнес е по-деликатен и някак си прасето не се вписва в него, усмихват се гъбарите.