Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Да живееш в самостоятелна вила със собствена дискотека, детска площадка и тенис корт, открит лично от тенисиста Илие Настасе, бивш номер едно в света. И да си само на 13 години. Това може би е мечтата на всеки тийнейджър, а за 19-годишните близнаци Виктория-Катарина и Карл-Фридрих тя се е превърнала в реалност. Двамата са най-младите милиардери в света, всеки с по 1,8 млрд. долара наследство, по данни на “Блумбърг”.

Но тази мечта спира да е толкова красива, след като стане ясно какво се крие зад нея – робски труд, политически скандали и липса на всякакъв морал.

Дядото на близнаците – Фридрих Флик, е

смятан за най-богатия

човек в нацистка Германия

Той е роден в страната през 1883 г. в семейството на търговец на дървесина. Започва да натрупва богатството си през 20-те години, като изкупува акции на стоманодобивния пазар и прави тайни сделки със скрап. Когато Хитлер се издига на власт, Флик бързо се ориентира и се присъединява към Националсоциалистическата германска работническа партия. Благодарение на щедрите си политически дарения успява да се сближи с властта достатъчно, че да си позволява вечеря с Химлер или пък лов с Гьоринг. Тази отдаденост на партията не се дължи на дълбоки политически убеждения, а на ясното съзнание, че без участие в нея бизнесът му е обречен.

Режимът отстранява от конкуренцията предприемачите евреи, а Флик купува стоманолеярните и фирмите им в Германия и окупираните територии на смешни цени. Процесът се нарича ариизация – налагане на търговски ограничения, конфискация на частна собственост от държавата и принудителна продажба на предприятия, притежавани от евреи. Тази практика дори е легализирана със закон, разработен от адвокатите на Фридрих.

С течение на времето стойността на компаниите му се увеличава четири пъти. Заслугата се дължи на 60 хил. работници, държани насила при нечовешки условия на труд. Това се отнасяло най-вече за тези, отвлечени от враговете Русия, Полша и Украйна. Те произвеждали оръжейната стомана за немската армия.

Близо 40 хил. от

работниците умират,

трудейки се за Флик, според проучване на бизнеса му по време на нацизма, публикувано през 2008 г.

Виктория-  Катарина и брат й Карл-Фридрих са най-младите милиардери според “Блумбърг” с по 1,8 млрд. евро в  сметката си.
Виктория- Катарина и брат й Карл-Фридрих са най-младите милиардери според “Блумбърг” с по 1,8 млрд. евро в сметката си.

Именно за това той е осъден от Нюрнбергския процес през 1947 г. след края на Втората световна война. Първоначално му се присъждат 7 години затвор заради използването на робски труд за производство на въоръжение за нацистите. Фридрих обаче излиза от затвора още през 1950 г., след като американският върховен комисар на Германия Джон Макклой помилва бившите германски индустриални магнати. Зад решетките Флик вече е съставил план за следващата си компания. Успява да задържи част от производството си и на 67 години започва да гради империята си наново. Продава въгледобивните си мини и инвестира в няколко компании за стомана, хартия и в химическата промишленост. Междувременно се превръща и в

най-големия акционер

в “Даймлер Бенц”,

купувайки 40% от автомобилния производител. Машини за валцуване, доменни пещи, топилни, коксови и химически заводи, готови продукти от стомана, железопътен подвижен състав, камиони, самолети, боеприпаси и въоръжение – всичко това изгражда империята на Флик.

Но за разлика от други немски бизнес династии, чието състояние отчасти е натрупано по време на нацизма, Фридрих Флик не смята, че дължи някакво обезщетение за използването на робски труд. Той отрича тези обвинения и твърди, че няма нито правно, нито морално задължение да плаща компенсации.

Същото се отнася и за малкия му син Фридрих Карл Флик, който след смъртта на баща си през 1972 г. поема цялото управление на семейния бизнес. Той отстранява няколко свои роднини, като изкупува акциите им, и става едноличен собственик на най-мащабния конгломерат в Германия. Но крушата не пада по-далече от дървото – през 80-те години името на Фридрих Карл Флик се

замесва в един от

най-големите политически

скандали в Германия,

свързан с незаконни плащания към няколко партии. Флик отрича да е знаел за тях и не попада сред обвиняемите, но от политическия елит валят оставки - отиват си министърът на икономиката и председателят на Бундестага Райнер Барцел. В известен смисъл обаче това се отнася и за Фридрих Карл Флик, който продава бизнеса си на Дойче Банк в разгара на скандала - през 1985 г., и взема 2,17 млрд. долара. След това се оттегля от обществения живот.

Фридрих Флик е осъден от Нюрнебргския процес заради използването на робски труд за производство на въоръжение за нацистите.
Фридрих Флик е осъден от Нюрнебргския процес заради използването на робски труд за производство на въоръжение за нацистите.

10 години по-късно Флик-младши живее в Австрия - родината на третата му жена Ингрид Рагер, с която се запознава в хотел в ски курорт, където тя работи като рецепционистка. Ингрид е с 32 години по-млада от съпруга си, но през 1999 г. ражда двете им деца – близнаците Виктория-Катарина и Карл-Фридрих. Когато баща им умира във вилата си през 2006 г., те са само 7-годишни. Същата година сп. “Форбс” го класира на 94 място сред най-богатите хора в света със състояние от 5-6 млрд. евро.

Виктория-Катарина и Карл-Фридрих обаче не са единствените наследници на богатството на Флик. Баща им има още две дъщери от втората си съпруга – Александра Буц, на 50 г., и Елизабет фон Ауершперг-Бройнер, на 44 г., които също получават по 1 млрд. долара. Богатството на най-малките се управлява от фамилна фондация, базирана във Виена.

Макар че си имат собствена

вила, близнаците ходят в

общинско училище

в Южна Австрия. Майка им им дава джобни, съобразени с възрастта им, опитвайки се да ги отгледа в “колкото се може по-нормални условия”. “Децата трябва да разберат, че не са нещо по-специално от останалите, но че името Флик ги задължава да бъдат по-отговорни”, казва тя в интервю за германското издание “Бунте”. Самите деца обаче странят от обществения живот и за тях се знае много малко.

Семейството обаче не може да се откъсне от тъмната сянка на предците си. Само няколко години след смъртта на Фридрих Карл Флик ковчегът му е откраднат от гробището във Фелден, Австрия. Няколко мъже проникнали в мавзолея му, преместили голяма гранитна плоча и успели да изнесат 200-килограмовия ковчег на милиардера. Вдовицата Ингрид и семейството ѝ предлагат 100 хил. евро за връщането му. Говори се обаче, че похитителите са поискали откуп от един милион евро, за да върнат тялото, заровено в малка гориста местност в Буда. След година полицията открива ковчега заедно с тялото на Флик в Унгария.

Фридрих Карл Флик  с третата си жена Ингрид, майка на 19-годишните близнаци
Фридрих Карл Флик с третата си жена Ингрид, майка на 19-годишните близнаци