Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 89 000 прочитания

Той не можа да разкаже за златото на Живков. Слави написа един от най-дългите си статуси и заслужено отдели голямо внимание на градинката до Японския, а и тя междувременно станала остров

Добре, че историята с “острова на Бойко Борисов” гръмна, докато навън се влачи циклонът Нефели, та разгони депресията, повдигна духовете, превъзбуди парламента, медиите, фейсбук. Известният със своята неизвестност сайт “информиран.нет” за броени часове стана хит, въобще мрачните валежни дни се нажежиха от емоции, силни страсти и неподозирани глупости.

Именно тази многопластова драма трябваше да поставят в НДК за тържествен финал на европредседателството, симфонични концерти всеки знае да прави.

Тук самият живот ни предлага готови Шекспирови стандарти: подла интрига, засегната суета, изпълзяване на злодеи, раздухване на лъжа до абсурдни величини и накрая позорно разотиване до следващия път.

Конкретната измислица, че премиерът си е купил Змийския остров срещу Кавала не е толкова забавна, колкото

автентичните

реакции на

възмутените

Имаме например начални думи на депутата Александър Симов, чиято втора природа е водещ в интернет: “Вие сте с предаването “Алтернативен поглед”.

Предаване, в което се опитваме да казваме истината такава, каквато я виждаме и усещаме, без да се влияем, без да твърдим, че сме жертви на фалшиви новини и всякакви други форми на обществена лудост.”

Нечувана журналистическа искреност, браво! Дори не се мъчи да симулира, че проверява информацията, която коментира, а директно признава, че съобщава нещата, както ги усеща. Следващото логическо стъпало в кариерата на Симов е да се обяви за Маг Сашо и да предсказва бъдещето на който му звънне в ефир, не сменяйте канала!

На пръв поглед изглежда, че на “информиран.нет” дължим неистовото раздуване на инсинуацията, но ако Бойко Борисов не беше дръпнал онзи емоционален монолог от Брюксел, че му забъркват името и че ще си хвърли оставката, нямаше изобщо да заостри вниманието върху дописката за острова. Тя и без това се оказа, че виси дни наред незабелязана и подценена в мрежата.

Може пък точно това да е целял? Отвличане на вниманието, докато прибира 1 млрд. евро от скрити акцизи на горива, както внушава Елена Йончева, друг представител на социалистите със самосъзнание на журналист. В случай че осминафиналите в Русия не погълнат свободното време на премиера, може да се очаква, че ще я погне по съдебен път за нанесени морални вреди, абе ще има to be continued при всички положения.

Нито въображението на незнайния сайт обаче, нито безумните коментари на депутати и банални анализатори във фейсбук могат да се мерят със случката в Нова телевизия.

Резултатът от проверката на “24 часа” какви са причините за спирането на предаването “Часът на Милен Цветков” включва един уникален, потресаващ детайл.

Гост по темата “Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?” бил бившият общински съветник от СДС Николай Гацев, който преди няколко години в Деня на София се появи сред официалните лица с индиански пера на главата.

Голям зевзек, тогава обясни, че го правели на индианец.

Та колегите научили, че в студиото на Милен въпросният човек показал “бордеро от 1982 г., което според него доказвало, че

Тодор Живков

е пратил пари и

злато

за основаването на ГЕРБ”. Понеже “Часът на Милен Цветков” се записва часове преди излъчването, вероятно на началниците в Нова тв Гацев им е дошъл малко ексцентричен, но не са прави. Какъв човек се кани в късно шоу да коментира фалшива новина? Индианската шапка даже е най-малкото.

Коравосърдечно бе ограбен жадният за идиотщини, скучаещ български зрител, който сега няма откъде да разбере какво е завещанието на Живков. Може само да гадаем, придържайки се към стилистиката на “информиран.нет” как първо е извадил златото, но 23-годишният по онова време Бойко му е казал: “Абе златото е хубаво, ама дай и някакви пари да имаме.”

Бил е млад тогава, не е знаел кое повече тежи, обяснимо е. А Живков може би му е прошепнал: “Искам след трийсетина години да основете нещо, каквото и да е, ама да бъде голямо и да кръстите на мое име площада в Правец, друго ми не требе.”

Милен можеше да покани и Тошко Славков, който щеше да си спомни как докато летял със самолета на дядо си за Москва, е дочул тая история да я разказват Александър Лилов и Добри Джуров. Изобщо нещата можеха да се разраснат много, ако не бяха свалили баш това издание на Цветков.

Ами ако човекът с перата държи доказателство, че Борисов е незаконен син на Живков? Как им даде сърце да скрият истината от нас такава, каквато я усещат, нямаме обяснение.

Тази чудовищна по своите размери цензура взриви дори Слави Трифонов, един борец за свобода, референдум и мажоритарна система не би могъл да подмине мълчаливо подобно издевателство над демокрацията.

По-дълъг статус не беше пускал от години, сега чакаме сценаристите му да излязат на протест с тениски “Нова ни убива”. Някой трябва да подържа огъня, след като това с острова фактически не е верно.