Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРИСЪДА: Прокуратурата обжалва условната присъда на преподавателката по литература и английски език Поля Даскалова.
ПРИСЪДА: Прокуратурата обжалва условната присъда на преподавателката по литература и английски език Поля Даскалова.
Съществува сериозно разминаване между сумата, вписана в обвинителния акт за открадната, и показанията на Поля Даскалова. Това обясни за първи път пред "168 часа" адвоката на плевенската учителка Антоанета Костадинова.
Даскалова ограби офис на Прокредитбанк в Плевен. На 15 март, притисната от безпаричие, неспирен тормоз от лихвари и банки, преподавателката влиза в клона и заплашва служителките. По време на грабежа не използва истинско оръжие.
В хода на съдебното дело така и не било установено със сигурност колко точно е сумата, задигната от Поля Даскалова. Според прокуратурата откраднати са 20 600 лева. По време на разпитите Поля твърди убедено, че сумата е 19 700. Експертиза в клона на Прокредитбанк, която да установи до стотинка

размера на задигнатото

до ден днешен не е правена.
"Веднага след обира в района на кино "Освобождение" в Плевен Поля преброява парите. Точната сума по нейни думи е 19 700 лева. Искахме назначаване на счетоводна експертиза при предявяване на разследването. За това има конкретни документи, протоколирано и в съответния протокол за предявяване. В банките се знае всяка секунда, всяка минута с колко пари манипулират. Искането е оставено без уважение от прокуратурата. Мотивът е, че такава може да се назначи и от съда по време на съдебното дело. Делото се разгледа по съкратена процедура. В случая прокурора е наясно, че по реда на съкратеното съдебно следствие такова искане не може да се прави пред съда", обяснява адвокат Константинова. Тя има свое

обяснение

относно несъответствието от близо 900 лева, която се явява.
"Не мога да приема, че това е грешка на прокуратурата. Грешката е вследствие на недоглеждане, на неопитност. Става дума за нещо съвършено различно - за нежелание на прокуратурата да се установи реалния размер на сумата", продължава адвокат Константинова.
След като на 26 ноември Поля Даскалова получи присъда от година и шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, в понеделник прокуратурата внесе обжалване на присъдата.
Адвокат Антоанета Костадинова
Адвокат Антоанета Костадинова