Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Толкова голяма, богата на природни ресурси, 150 млн. население, а не направиха футболен отбор като за света

В най-завързаните мачове всичко си дойде на мястото. Героите Мароко и Иран си отиват. Португалия и Испания се промъкнаха и ще вървят напред. Топка!

Русия, която така се беше засилила, се спъна. Интересна държава. Толкова голяма, богата на природни ресурси, сто и петдесет милиона население, футболът е популярна игра, домакини са на световното първенство и от близо десет години знаят, че ще бъдат домакини, построили са стадиони, а нямат отбор като за света. Дори дали гражданство на бразилец, за да попълнят състава си.

Срещу тях Уругвай. Страна, която се слави с ниска корупция и почти стопроцентова грамотност.

Запетайка на картата на света, три милиона и половина население. И би Русия три на нула.

Студът!

В един телевизионен дебат по някаква руска телевизия Жириновски се хвана за сакото и заговори за цената. Колко струва да се произведе у тях, колко в Италия. Правил изчисления - при тях дори всичко в организацията и производителността на труда да бъде като в Италия, произведеното сако ще бъде много по-скъпо. Заради разходите за отопление. Трябва, рече Жириновски, да го разберем и да се примирим, разходите ни за отопление са такива, че винаги ще бъдем изостанали.

Има нещо вярно в думите му. На север, в Сибир - панелните блокове са със стени, дебели един метър. Построени на терена къщи в регионите на вечната замръзналост след година започват да потъват. При повърхностното размразяване през лятото в потъващите къщи нахлува кал. Всички се заемат с борба с калта. Като строиха БАМ (жп линия в Сибир), прекараха жп линията направо на леда през една от големите реки. Става дума за над десет километра. Да превозват материали нататък по трасето. Картофи не растат, зелето я стане, я не. Нашите дървосекачи като работеха в Коми показаха на местните хора пресни домати и краставици. Не бяха виждали... Също и плътността на населението. Тук е оживено - говореше един руснак в стар съветски филм - наблизо, на стотина версти имам съсед...

Студено!

Да, но във Финландия също е студено, Швеция, Канада, Аляска...

Други са решаващите фактори. Представите за човек, съдба, живот, смисъл... Организацията на обществото и държавата. Какво да вземеш от тях за образец? За пример във всекидневието? На територията на всекидневието се проявява значимостта на едно общество.

Какво материално остана в българския живот като следа от руското след половин век "вечна дружба"? Паметниците, Партийният дом, Чинията, лошо е, че бутнаха мавзолея...

Какво духовно остана?

Спомени, русофилство, дисидентска литература, свободомислещи певци... Всеки може сам да потърси и изброи.

Русия е велика държава и не си поплюва, но е със слаба мека сила...

Три на нула. Но първенството продължава!